Camilla Rostad i Holmen Crisp håper produktene skal selge bra i Luxembourg.
Camilla Rostad i Holmen Crisp håper produktene skal selge bra i Luxembourg.

Bedriftsutviklingspris til Holmen Crisp

Den glutenfrie mølla og bakeriet Holmen Crisp på Toten har fått Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Oppland.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er utrolig ydmyk og stolt over denne prisen, og den inspirerer til det videre arbeidet med å utvikle Holmen Crisp både i inn- og utland.

Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Dette er en pris som skal synliggjøre og hedre innovative bedrifter i landbruket. Det kåres først fylkesvise vinnere, som blir finalister i den nasjonale konkurransen. Den glutenfrie mølla og tradisjonsbakeriet Holmen Crisp på Toten er årets vinner av prisen i Oppland.

– Bedriftsutviklingsprisen i landbruket skal synliggjøre og hedre innovative bedrifter i landbruket. Det er en drivende utvikling og et stort mangfold innen norsk landbruk i dag. Dette er Holmen Crisp et godt eksempel på med sine spennende og etterspurte produkter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad i en pressemelding.

Bedriftsutviklingsprisen i landbruket

 

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Det kåres en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner og de fylkesvise vinnerne deltar i den nasjonale konkurransen om 250 000 kroner.
  • Den nasjonale prisen vil bli delt ut under Internationale Grüne Woche i Berlin i januar 2020.

 

Holmen Crisp eies og drives av Camilla Rostad, som er tredje generasjon i familiebedriften. Bedriften har i dag fire ansatte og ligger ved Kapp Melkefabrikk på Kapp i Østre Toten. Her lages tradisjonsbakst som erterflatbrød, potetflatbrød og rømmebrød, basert på nøye utvalgte lokale råvarer. I den glutenfrie møllen males det mel fra naturlig glutenfrie råvarer med optimal næringsverdi. Bedriften jobber også med å utvikle egne produkter som honning av bokhvete og bokhvetegryn.

Ydmyk og stolt

– Det føles flott å få en slik anerkjennelse for arbeidet med å ivareta norsk matkultur og tradisjoner. Dette er en pris jeg deler med mange, både tidligere generasjoner og ikke minst min mann, som er og har vært en viktig nøkkelperson og inspirator i utviklingen av Holmen Crisp. Vi er begge svært interessert i nybrottsarbeid og innovasjon, samt det å utnytte de naturgitte ressursene vi har på Toten gjennom ærlige, sunne og smakfulle produkter og matopplevelser. Jeg er utrolig ydmyk og stolt over denne prisen, og den inspirerer til det videre arbeidet med å utvikle Holmen Crisp både i inn- og utland, sier Camilla Rostad.

Hun er aktiv i lokalmiljøet og har blant annet vært en viktig bidragsyter til nettverket «Mat fra Toten». Rostad har også vært aktiv i etableringen av produsentnettverket «Mat fra Toten SA», hvor hun også var styreleder inntil nylig.

Viktig støttespiller

Innovasjon Norge har vært en støttespiller for Holmen Crisp i mange år. Blant annet har Innovasjon Norge bidratt med landbruksvirkemidler under verdiskapingsprogrammet for mat, tilskudd til designutvikling og tilskudd fra vekstordningen, samt tilskudd for å understøtte selskapets vekststrategi.

– Det er utrolig artig at Holmen Crisp gikk til topps i kåringen i Oppland. Familien Rostad med Camilla i spissen har arbeidet målrettet over lengre tid og klart å skape gode resultater i den lille bedriften på Kapp. I tillegg er hun en viktig bidragsyter i lokalmatmiljøet, sier Anne Mette Iversen i Innovasjon Norge Innlandet.

Lang historie

Holmen Crisp AS ble etablert som en familiebedrift i 1991. Bedriften ble fisjonert ut fra det gamle brenneriet Holmen Brænderi AS 1854 på Gjøvik, hvor Arne Rostad var hovedaksjonær. Brenneriet drev med potetforedling, mineralvann og spritproduksjon. Gjennom potetforedlingen vokste flatbrødproduksjon av poteter og erter frem som et eget segment.

I 1954 kjøpte selskapet opp Ringerikes (Kvammes) Flatbrødfabrikk der spesialiteten var Erterflatbrød, som innledningsvis var Holmen Crisps hovedprodukt. I 1955 tok brenneriet over Toten Flatbrødfabrikk på Lena hvor det også hadde vært mølledrift siden 1952. Deres oppskrift på Totenbrød produseres nå under navnet «Potetflatbrød». Begge bakelinjene ble siden flyttet og bygget sammen til en linje. Dette er den samme linjen som det bakes ved i dag. Mange av de håndlagde maskindelene er over 100 år gammel og fortsatt i god vigør.

I 1994 kjøpte bedriften et anlegg for produksjon av glutenfritt mel fra Sverige. Den glutenfrie mølledriften utgjør i dag 60 prosent av omsetningen i bedriften.

 

Powered by Labrador CMS