Kokkene har rekrutteringkonseptet ”vi dekker til fest”, hvor drevne kokker besøker ungdomstrinnet, lager mat og spiser med elevene, som et ledd i rekrutteringsarbeidet opp mot bransjen.

Kjetil Dale Aas i Baker- og Konditorbransjens Opplæringskontor, startet i 2018 opp et lignende konsept, ”Vi baker og smaker”, med samme målsetning; rekruttering til baker og konditorfaget.

Vil øke interessen for faget

– BKO reiser rundt til ungdomskoler, har med alt av råvarer og har en kjekk dag sammen med elevene. Det vi jobber for er å øke interessen for faget vårt ved å bake og ha det gøy sammen med elevene, slik at vi ved en senere anledning kanskje møter dem igjen på baker og konditorlinjen, forteller Kjetil Dale Aas.

 I forrige uke stilte Kjetil opp på Mjær ungdomsskole i Ytre Enebakk med mel og råvarer. Dagen skulle tilbringes med elever på 9. trinn hvor noe hadde litt erfaring med baking, mens andre ikke hadde tatt noe særlig i deig.

Kjetil Dale Aas besøkte Mjær ungdomsskole i Ytre Enebakk med konseptet «Vi baker og smaker». Her snakker han med Falk Asp (14) og Dina Emilie Kongevold (14).

Kjetil Dale Aas besøkte Mjær ungdomsskole i Ytre Enebakk med konseptet «Vi baker og smaker». Her snakker han med Falk Asp (14) og Dina Emilie Kongevold (14).

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

 Kan en del fra før

– Jeg har bakt masse hjemme med mamma og kan en del. Jeg har bakt boller, pizzabunn og rundstykker tidligere, så jeg kunne litt fra før, sier Victoria Nilsen (14).

 – Jeg også har bakt en del hjemme.  Noe nytt har jeg lært i dag, men ikke så mye, jeg føler jeg kunne det meste fra før, sier Cedrik Vangsal (14).

 –Det har vært veldig gøy likevel, sier Victoria.

 – Kunne dere tenke dere å bli baker eller konditor?

 – Nei, jeg skal bli lærer. Helst i første klasse, sier Victoria.

 – Ikke jeg heller. Vet ikke hva jeg skal bli ennå, men det blir nok ikke baker eller konditor, tror jeg, sier Cedrik.

Eleven samles og spiser baksten de laget, varmt og rett fra ovnen.

Eleven samles og spiser baksten de laget, varmt og rett fra ovnen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

 Mestringsfølelsen

– Når vi er ute, så opplever vi ofte å møte elever som aldri har bakt noe som helst. Og den gleden vi ser når de mestrer oppgaver og lager gode produkter som smaker knall godt, den er helt ubetalelig, forteller Dale Aas.

 – Så har vi de elevene i andre enden av skalaen som har bakt mye og som tar disse oppgavene lettere. Og de prøver vi og lage litt mer utfordrende oppgaver til. Så det er alltid noe som passer til alle, sier Dale Aas.

 – Hva synes du om å lære å bake?

 – Det er veldig gøy. Også slipper vi å ha mattetime, men vi kan bake istedenfor, sier Falk Asp (14).

 – Baker du hjemme?

 – Bare pizzadeig.

 – Hva har du lært i dag da?

 – Jeg har lært at det er viktig å følge oppskriften, da blir resultatet best. Jeg har laget et flettebrød i dag, jeg fulgte oppskriften og jeg må si at jeg er veldig fornøyd med resultatet.

 – Har du vurdert å bli baker eller konditor?

 – Aner ikke. Jeg er åpen for alt, jeg. Jeg synes det er så mye interessant jeg kan drive med i fremtiden. Men jeg har to storebrødre som sier jeg burde ta studiespesialisering, så kanskje det er det jeg kommer til å gjøre, sier Falk.

Kanelsnurrer var populært blant elevene ved Mjær ungdomsskole i forbindelse med «Vi baker og smaker».

Kanelsnurrer var populært blant elevene ved Mjær ungdomsskole i forbindelse med «Vi baker og smaker».

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

35 skoleklasser så langt 

”Vi baker og smaker” har holdt på siden sommeren 2018 og har så langt besøkt om lag 35 skoleklasser og møtt mellom 400 og 450 elever.

 – Jeg er helt overbevist om at noen av disse elevene jeg har møtt i løpet av denne tiden,  er ungdommer vi vil møte igjen i bransjen vår innen noen år, sier Kjetil Dale Aas.