Mann i blå genser og svart boblevest som sitter på huk foran butikkvindu med teksten Fagkunnskap.
Nils Olav Heggdalsvik i Kveitemjøl ba designerne om å lage noen helt annet. Resultatet endte med sølv i reklamebransjens store kåring Gullblyanten.

Bakeriets nye profil gikk helt til topps

Kveitemjøl leide inn noen av landets beste designere til å lage sin nye profil. Arbeidsordren fra Nils Olav Heggdalsvik var å lage noe helt annet. Resultatet endte med sølv i reklamebransjens store kåring Gullblyanten.

– Vi ønsket en ny og spennende profil og tok kontakt med designbyrået Scandinavian Design Group. De jobber med Norges største selskaper og merkevarer og tar egentlig ikke så små jobber. Men de tente på ideen og kastet seg på oppgaven, sier Nils Olav Heggdalsvik i Kveitemjøl til Bakeri.net.

Bestillingen var å tenke annerledes 

Hvit gatebukk med teksten Kveitemjøl i lys blå bokstaver.
Gatebukk med det nye designet er på plass hos Kveitemjøl på Aker Brygge I Oslo.

Heggdalsvik sin innfallsvinkel til hva han ønsket seg, tente gnisten hos designerne hos Scandinavian Design Group.

– Jeg har aldri hatt en drøm om å drive et bakeri som er likt alle andre. Jeg ville derfor ha noe annet enn alle andre bakerier og ville at designerne skulle tenke helt annerledes. Bestillingen var at profilen skulle være ulikt alt annet som fantes i baker- og konditorbransjen. Jeg var litt skeptisk i starten, men jeg er glad jeg ga dem frie tøyler, sier Heggdalsvik og fortsetter:

– Resultatet ble veldig kult og annerledes enn det klassiske bakeriutseendet. Den nye profilen er basert på håndverk, rene råvarer og åpenhet. Rutenettet bak logoen er bakerens prosent som viser prosentvis hvor mye det er av hver ingrediens. Fargene er basert på himmel, vann og jord. Den nye profilen har forsterket vår profil noe voldsomt.

Løfter frem håndverket

Heggdalsvik synes bedriften nå har fått et veldig gjennomtenkt profilbilde. 

– Det er uorganisert og kreativt, og symboliserer at vi driver med håndverk og at vi et bakeverksted som produserer på stedet. På den måten skiller vi oss ut fra større aktører. Det har vi lyst til å signalisere ved å ha vår egen identitet som ikke skal være polert av fine bilder. Hos oss skal det gjerne være noen skrivefeil og søppeldunk i bakgrunnen, sier Heggdalsvik som er gift med en designer. Det gjør nok at design har en litt større plass i hans bevissthet enn hos mange andre bakere.

Butikkvindu med tekst om bakerens prosent.
Bakerens prosent forklares i butikkvinduet hos Kveitemjøl.

– Jeg har hørt mange dansker og tyskere si at norske bakeriutsalg skinner så mye at det blir en nedtur når de får maten. Jeg har hørt interiørdesignere si det samme. Jeg mener at maten skal være bedre enn lokalet. Med den nye profilen får vi fortalt at vi er veldig nedpå og opptatt av håndverket og råvarene, sier Heggdalsvik som ble veldig overrasket da han fikk høre at deres nye profil nylig hadde fått sølv i kategorien identitet under reklamebransjen store kåring Gullblyanten.

– Utrolig kult! Nå gleder vi oss til å rulle ut den nye profilen, sier en fornøyd baker og daglig leder.

Hentet frem det norske

Den nye profilen er laget av designere Vetle Uthaug og Nicklas Haslestad, begge i Scandinavian Design Group. De gleder seg over sølv i Gullblyanten – den største og viktigste bransjekonkurransen av sitt slag i Norge. Den ble første gang arrangert i 1989, og har som formål å vise det beste av kreativ kommersiell kommunikasjon i Norge. 

Scandinavian Design Group jobber med noen av landets største merker og kunder, men noen ganger synes de det er spennende å påta seg en mindre jobb der de får mer kreativ frihet. 

Illustrasjon av gatebutikk og handlepose med logo.
Slik skal den nye profilen tas i bruk på Kveitemjøls datterselskap Mjøl.

– Hvorfor ble dere trigget til å ta oppdraget for Kveitemjøl?

Sort-hvit bilde av mann med kor hår.
Designer Vetle Uthaug i Scandinavian Design Group.

– Det var en gøy utfordring å skulle lage en identitet for et bakeri som endelig ønsket å skille seg fra det typiske «fabrikk-bakeriet». Norske bakeriutsalg skal gjerne se ut som et fransk eller dansk bakeri. Vi ville hente frem det norske, de norske råvarene og norsk brød. Vi ønsket også å feire bakerne. Stadig flere blir opptatt av hvor råvarene kommer fra. Vi synes det er en kul måte å skille seg ut på for Kveitemjøl. Vi har gjort bakeren til helten og råvarene og produktene til de viktigste virkemidlene i identiteten, sier Vetle Uthaug og Nicklas Haslestad i Scandinavian Design Group.

Basert på «bakerens prosent»

– Kafeer og bakerier preges ofte av trauste bilder av folk som koser seg. Det er koselige farger og generiske illustrasjoner. Logoen er ofte i handskrevet stil. Vi ønsket å gjøre noe helt motsatt.

Sort-hvitt bilde av mann med kort hår.
Designer og kreativ leder Nicklas Haslestad i Scandinavian Design Group

– Logo, typografi og øvrig system er fundamentert i konseptet «bakerens prosent» – en bakeformel hvor den totale mengden mjøl er 100 prosent, og alle andre ingredienser vektes prosentvis opp mot mjølmengden. Dette er en viktig formel og er et emne som Kveitemjøl og Mjøl har perfeksjonert. «Bakerens prosent» er oversatt til et linjediagram som er videre oversatt til et designsystem for å sette typografi. Typografien får et utrykk som krever oppmerksomhet, og blir et utgangspunkt for kundene å snakke om oppskriftene, sier Uthaug og Haslestad som underveis i prosjektet fikk veldig god respons fra fagfolkene som uttrykte at de syntes det var gøy at noen forstod deres verktøy og gjorde det til hovedvirkemiddel.

– I en verden der alle i baker- og konditorbransjen ser like ut, tror vi at det å lage løsninger som pirrer nysgjerrigheten, alltid er positivt. Vi skal heller ikke være redde for å feire den norske bakekunsten. Den er virkelig noe for seg selv. Vi mener at kvalitetsbevisste kunder trenger et alternativ til alle kjedene, sier Uthaug og Haslestad.

Avstandsbilde av bakeriet på første etasje som viser et fireetasjers kontorbygg.
Kveitemjøl på Aker Brygge har fått ny profil. Hovedskiltet på fasaden er ikke kommet på plass ennå.
Ordnet kaker med bokstaver i "hulter i bulter" med diagrammet til bakernes prosent i bakgrunn.
Powered by Labrador CMS