
Bakeriet på Røros vil være en attraksjon
Det nystartede Bakeriet på Røros har som mål å bli en turistattraksjon i seg selv. Forbildet er Bakeriet i Lom.
Tanken er at bakeriet vårt skal trekke flere besøkende til Røros.
Da Bakeriet på Røros åpnet dørene for første gang 7. april klokken 12, var det en lang kø av folk som sto utenfor og ventet. Og siden har det vært fullt hus hver dag, særlig i «rushtiden», som er mellom klokken 10 og klokken 14.
— De første ukene etter åpningen har gått strålende, og egentlig over all forventning. Vi har bare ikke klart å produsere nok, forteller sjefsbaker John Gunnar Hagen til Bakeri.net.
Det nye Bakeriet på Røros holder til i lokalene til gamle Dahls Bakeri, som ble avviklet i 2015. Dette bakeriet leverte mye til dagligvarebransjen og ble kjøpt opp av Coop Røros i 2012. Etter hvert klarte ikke Dahls å møte prispresset og forsøkte seg på en omstilling bort fra dagligvarehandelen – uten å lykkes. Dermed var det kroken på døra for det tradisjonsrike bakeriet. Og nå er mange glade for at det igjen bakes hos gamle Dahls. Bygget er restaurert og bygget om for syv millioner kroner, og i hjertet av lokalet står en spesialbygget steinovn.
— Siden Røros står på verdensarvlisten er det litt mer komplisert og tidkrevende å få godkjent byggeplaner her, så det var en lang prosess. Men vi har stort sett fått det som vi ville, og er derfor veldig fornøyde, sier Hagen.
250 brød på én fyring
Den store bakerovnen i stein er laget av ovnbygger Viggo Ballo fra Levanger. Ovnen har plass til 50 brød samtidig, og i løpet av én fyring rekker man fem stekerunder før ovnen blir kald. Kapasiteten per fyring er altså på rundt 250 brød.
— Steinovnen fungerer veldig bra. Vi er det eneste bakeriet på Røros med steinovn, og markedet har vist stor interesse for det nye tilbudet, sier Hagen.
Fra nye til gamle metoder
Han har 18 års erfaring fra bakeryrket, men har tidligere jobbet mest med moderne teknikker.
— Her går vi litt tilbake i tid, og for meg som baker er det veldig spennende. Jeg har på en måte også fått en ny start. Det gjelder for øvrig også for Robert, som er den andre bakeren her, sier Hagen.
Robert Thørn Kolberg har tidligere jobbet hos blant annet Kløverbakeriet og Rosenborg Bakeri.
De to bakerne er to av i alt syv ansatte i Bakeriet på Røros så langt.

Produktutvikling
— Nå som det har begynt å roe seg litt etter åpningen her, skal vi i gang med mer produktutvikling. Vi skal blant annet lage egen sur og begynne å produsere surdeigsprodukter. Planen er å bruke litt tid på å utvikle gode brød og andre resepter. Vi skal ikke være et bakeri med et vanvittig utvalg. Det blir under ti typer brød, men disse skal til gjengjeld være av god kvalitet. I tillegg skal vi selge wiener- og hvetebakst, forklarer Hagen.
Utover produksjon til eget utsalg, skal Bakeriet på Røros også levere til to hoteller og to andre serveringssteder på Røros.
— Målet vårt er at Bakeriet på Røros skal bli en turistattraksjon i seg selv. Vi har derfor vært på studiebesøk og hospitering hos Lustrabui og Bakeriet i Lom. Tanken er at bakeriet vårt skal trekke flere besøkende til Røros, slik som Bakeriet i Lom trekker besøkende til Lom, forteller Hagen.
— Hvordan skal dere klare det?
— Ved hardt og langsiktig arbeid. Vi må hele tiden være tro mot faget og ikke ta snarveier. Da vet jeg at det blir bra.
