For bakerne Vidar Tømmerstøl og Eivind Berge er det ikke aktuelt å vente flere timer på kolonnekjøring hver natt. De mener det må komme en nattferje mellom Folkestad og Volda mens tunnelen er stengt.
For bakerne Vidar Tømmerstøl og Eivind Berge er det ikke aktuelt å vente flere timer på kolonnekjøring hver natt. De mener det må komme en nattferje mellom Folkestad og Volda mens tunnelen er stengt.

Bakerier rammes av nattestengt tunnel

Når Rotsethorntunnelen i Møre og Romsdal blir nattestengt til høsten, er det to bakere som ikke kommer seg hjem og tre brødbiler som ikke kommer seg frem.

Publisert Sist oppdatert

Vi har lang nok dag som det er.

Vidar Tømmerstøl og Eivind Berge fra henholdsvis Ørsta og Volda pendler daglig til Nordfjordeid, der de jobber som bakere ved Bakehuset Tunold. På vei til jobb tar de 14:30-ferja fra Volda til Folkestad, og på vei hjem igjen kjører de gjennom E 39 Rotsethorntunnelen.

Til høsten skal Rotsethorntunnelen oppgraderes, og derfor har Statens vegvesen varslet at den vil bli stengt på nattestid fra cirka august/september i år til cirka juni i neste år. Det passer dårlig for de to bakerne, som er ferdig på jobb halv ett på natten og kjører gjennom Rotsethorntunnelen på vei hjem cirka klokken halv to.

Statens vegvesen legger opp til kolonnekjøring en gang i timen mellom klokken 19 og 07, men i perioden fra klokken 23:00 til 4:30 vil tunnelen være helt stengt for trafikk. Dermed må de to bakerne i verste fall vente flere timer i bilen ved Hjartåbygda hver natt. Alternativet er å kjøre den smale og dårlige veien fra Hunnes til Vatne, men det vil også ta veldig lang tid, og i fjor ble denne veien vinterstengt allerede i november.

Vil ha nattferje

I et intervju med Sunnmørsposten krever de to bakerne at det blir satt inn en nattferje mellom Folkestad og Volda.

— Om det ikke blir ferje, så blir det en tung vei og lang arbeidsdag for oss. Det er ikke et alternativ å sitte mange timer og vente på neste kolonne. Vi har lang nok dag som det er, sier Tømmerstøl, og legger til at de har unger og forpliktelser hjemme å ta hensyn til.

Arbeidsgiveren deres, Bakehuset Tunold, blir også rammet av nattestengingen. Hver natt kjører en brødbil fra bakeriet gjennom tunnelen, på vei nordover til Sunnmøre.

— Vi er i dialog med Statens vegvesen om denne utfordringen, men vi er ikke fornøyd med løsningsforslagene som har kommet så langt, sier transportleder Axel Spencer Gloppestad ved Bakehuset Tunold til Bakeri.net.

Rutegående trafikk?

Han forteller at den alternative veien fra Hunnes til Vatne ikke er egnet for store kjøretøy.

— Det vil medføre alt for stor risiko å kjøre der med lastebiler vinterstid. Uansett vil vi ikke klare å levere brødene i tide om vi tar den veien, og da vil vi få mange negative tilbakemeldinger fra kundene våre. Alle butikker vil jo ha brødene sine levert før åpningstiden, sier han.

Gloppestad mener selv at brødbiler som kjører faste ruter til faste tider er å regne som rutegående trafikk, og noe Statens vegvesen dermed må ta hensyn til.

Ole Kristian Birkeland i Statens vegvesen sier til Sunnmørsposten at de gjerne skulle hatt en bedre løsning, men:

— Det er ikke mulig å gjøre dette arbeidet uten ulempe for de reisende. Vi trenger fire til fem timer med helt stengt tunnel for å jobbe effektivt.

Tre bakerier rammes

Gloppestad i Bakehuset sier at han vil fortsette å prøve å få forståelse for at brødbiler er rutegående trafikk. Bakehusets brødbil er heller ikke den eneste som kjører fast gjennom Rotsethorntunnelen hver natt. Det samme gjør brødbilene til Mesterbakeren i Ålesund og Goman Valaker på Søvik.

— Jeg er i kontakt med disse bakeriene, og vi håper alle tre at det vil være mulig å finne en god løsning på denne utfordringen, sier Gloppestad.

Løsningen med nattferje er imidlertid ikke aktuell, ifølge Statens vegvesen.

— Rederlaget har utnyttet kapasiteten sin allerede. Det er også lite trafikk på den tiden – for lite til å fyre opp en hel ferje, sier Birkeland til Sunnmørsposten.

Ellers opplyser han om at det fra cirka 1. desember vil bli kolonnekjøring gjennom Rotsethorntunnelen også mellom klokken 23 og 4:30.

 

 

 

Powered by Labrador CMS