Stadig flere bakerier og kafeer gir rabatt på kaffe til kunder som har med egen kopp. Dette for å redusere forbruket av plastkopper.
Stadig flere bakerier og kafeer gir rabatt på kaffe til kunder som har med egen kopp. Dette for å redusere forbruket av plastkopper.

Bakerier gir rabatt for medbrakt kaffekopp

Stadig flere bakerier tar miljøansvar ved å bidra til at forbruket av engangskopper går ned.

Publisert Sist oppdatert

Vi blir veldig glade når kundene har med seg egen kopp, og kundene blir veldig glade for å få miljørabatt.

Tonnevis med plast havner hvert år i havet, og en stor del av dette søppelet er engangsservise i plast. I Norge er kaffe- og bakerikjeder store forbrukere av blant annet kopper og sugerør i plast. Men nå prøver flere og flere kafeer og bakerier å få ned bruken av plast. En kartlegging som ABC Nyheter har gjort, viser nemlig at fem av tolv store kaffe- og bakerikjeder i Norge gir gjestene rabatt for medbrakt kopp. Godt Brød er blant dem som tar miljøansvar.

— Etter ønske fra flere av våre medarbeidere, innførte vi rabatt for medbrakt kopp i april i år. Vi blir veldig glade når kundene har med seg egen kopp, og kundene blir veldig glade for å få miljørabatt, forteller markedssjef i Godt Brød, Kristin Larsen.

— Er det mange som benytter seg av tilbudet?

— Foreløpig er det ikke så mange, siden dette fortsatt er et veldig nytt tilbud. Men de som benytter seg av det, setter veldig stor pris på det.

Mais i kopp og sugerør

Larsen forteller at de i Godt Brød-kjeden generelt er veldig bevisste på å unngå å bruke plast.

— Vi tester nå en ny kopp der plasten på innsiden er erstattet av et PLA-belegg, som er et biologisk nedbrytbart materiale, og resten av koppen er av FSC-godkjent tre. Kundene kan velge mellom et plastlokk eller et papplokk til engangskoppen. Papplokket ser ikke like delikat ut, men mange kunder velger gjerne dette lokket likevel, når de får vite at det er mer miljøvennlig. Vi har også sugerør med maisstivelse i, og vi prøver å gjøre kundene bevisste på at de kanskje ikke alltid trenger sugerør. Samme med plastposer, sier hun.

Godt Brød ønsker også å tilby kundene sine en egen gjenbrukskopp.

— Derfor er vi nå på jakt etter en god kopp som kundene kan kjøpe hos oss og ta med seg hver gang de kommer, sier hun.

Engangsservise i plast representerer et stort miljøproblem, og stadig flere bedrifter prøver nå å bidra til redusere forbruket.
Engangsservise i plast representerer et stort miljøproblem, og stadig flere bedrifter prøver nå å bidra til redusere forbruket.

 

Flere miljørabatter

I tillegg til Godt Brød, gir også Nord Bakeri, Stockfleths, Starbucks og Dromedar Kaffebar kundene sine rabatt for medbrakt kopp. Baker Hansen skal innføre en slik rabatt snart, opplyser kjedesjef Ola Bye. Det er imidlertid ikke den eneste miljørabatten Baker Hansen har planer om å innføre.

— Vi vil innføre en løsning der kundene våre som kjøper müsliblanding kan ha med eget glass og få müsliblandingen i det, og da få en rabatt for å ha med egen emballasje, sier Bye til ABC Nyheter.

I tillegg lanserer Baker Hansen i løpet av kort tid sin egen brødpose av tøy.

– Her vurderer vi også en rabatt på brød om du har med egen brødpose, men det er ikke ferdig utredet enda, forteller kjedesjefen.

Flere bakeri- og kaffekjeder prøver nå å finne alternativer til sugerør i plast.
Flere bakeri- og kaffekjeder prøver nå å finne alternativer til sugerør i plast.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS