Jorids Lefsebakeri produserer mange ulike lefser, også glutenfrie, laktosefrie og sukkerfrie varianter.

Bakeri vokser i gaselle-fart

For andre året på rad er Jorid Birgitte Hansens bakeri blant de raskest voksende og mest vellykkede bedriftene i landet.

Publisert

Det var veldig vanskelig å utvikle gode lefser uten gluten og laktose, men jeg er en person som ikke gir meg.

Gasellene er Dagens Næringslivs årlige kåring av de raskest voksende og mest vellykkede bedriftene i Norge. En gasellebedrift er en bedrift som minst har doblet omsetningen i løpet av de siste fire årene, og som samtidig har tjent penger. Jorids Lefsebakeri AS i Vesterålen oppfylte disse kriteriene både i 2017 og i 2018. Bakeriet ligger an til å bli gasellebedrift også i år.

– Det er veldig artig å bli kåret til gasellebedrift. For meg som styrer denne bedriften, betyr det mye, det er klart, sier Jorid Birgitte Hansen til Bakeri.net.

Hun vokste opp med en mor som drev lefsebakeri, og lærte kunsten å bake lefser av henne. Da hun startet opp sitt eget bakeri i 2004, var to av morens oppskrifter med, og disse oppskriftene er fortsatt i bruk.

Fikk pris: Under årets SMAK-festival i Tromsø i september ble Jorids lefser kåret til Årets smaksopplevelse.
Fikk pris: Under årets SMAK-festival i Tromsø i september ble Jorids lefser kåret til Årets smaksopplevelse.

Kjevler for hånd

– Resten av oppskriftene som vi bruker i dag, har jeg utviklet selv. Vi baker 14 ulike sorter av lefse. Mange lefsebakere opererer med én type deig og forskjellige typer fyll, men jeg bruker også forskjellige deiger til hver sort. Og alt kjevles for hånd, forteller Jorid, som forklarer at håndkjevlingen har stor betydning for smaken på lefsene.

– Vi bruker rutete kjevler, mens maskiner har ruller som er helt flate. I slike maskiner setter deigen seg lett fast, og man må bruke mye mel for å unngå det. Fordelen med å kjevle for hånd, er at vi kan bruke mye mindre mel. Det gir lefser som er saftigere og mykere enn maskinbakte lefser. Ulempen er at det er hardt fysisk arbeid som sliter på kroppen. Jeg har operert høyrehånden min to ganger, og har til tider problemer med skuldrene, forteller hun.

Gluten- og laktosefritt

De første ti årene drev Jorid bakeriet alene, men i dag består bedriften av cirka 3,6 årsverk.

– Jeg er nøye på hvem jeg tar inn, og har valgt å ansatte flere fra egen familie, forteller Jorid, som selv jobbet på et legesenter før hun satset for fullt på bakeriet.

– I min forrige jobb så jeg hvor mange som faktisk har ulike allergier og intoleranser knyttet til mat. Derfor begynte jeg tidlig med å utvikle alt fra gluten- og laktosefrie lefser til sukkerfrie lefser. Det var veldig vanskelig å utvikle gode lefser uten gluten og laktose, men jeg er en person som ikke gir meg. Til slutt fikk jeg det til, og etterspørselen etter disse lefsene bare øker og øker for hvert år.

Selv om lefser er et typisk tradisjonsprodukt, opplever Jorid at lefsene hennes også appellerer til yngre generasjoner.

– Jeg selger lefser til alle aldersgrupper, forteller hun.

Utvider salgsområdet

Aller mest selger Jorids Lefsebakeri på ulike messer rundt omkring i Nord-Norge. I tillegg ringer folk fra hele landet inn bestillinger, som de så får tilsendt med posten. Jorids Lefsebakeri er også tilstede i noen dagligvarebutikker i Vesterålen. I tiden før jul tilbyr hun også småkaker.

– Salget i november og desember står for en tredjedel av omsetningen vår, opplyser Jorid.

I fjor omsatte Jorids Lefsebakeri for 4,5 millioner kroner og fikk et resultat før skatt på 519 000 kroner. 30. november i år hadde bedriften omsatt for like mye som i hele 2018, så 2019 ligger an til å bli et nytt rekordår.

– Vi selger mer og mer på hver messe, og i tillegg utvider vi stadig salgsområdet vårt. I år har vi for første gang deltatt på messer i Bodø og i Tromsø. Nå planlegger vi også å komme til Trøndelag. Vi beveger oss lenger og lenger utover, forklarer Jorid.

 

Powered by Labrador CMS