Mariell Øyre og Jostein Avdem Fretland bygger om en lagerhall til bakeri og vil lokke folk til å stoppe selv om de ikke ser Gamle Lærdalsøyri fra veien.
Mariell Øyre og Jostein Avdem Fretland bygger om en lagerhall til bakeri og vil lokke folk til å stoppe selv om de ikke ser Gamle Lærdalsøyri fra veien.

Bakeri skal få folk til å stoppe i Lærdal

Et nytt bakeri blir viktig for hele Lærdal. Fredag & Fretland skal bli stoppestedet som får folk til å oppdage Gamle Lærdalsøyri.

Publisert Sist oppdatert

Et godt håndverksbakeri med kafé er noe som er helt universelt. Alle kan gå inn på det og føle seg hjemme der.

Vi håper at vi skal være med og sette Gamle Øyri mer på kartet og gjøre det mer komplett som opplevelse, sier Jostein Avdem Fretland og Mariell Øyre. Paret åpner nytt bakeri i Lærdal i løpet av sommeren eller tidlig på høsten.

Ordføreren: Ringvirkninger

Før starten har allerede ordfører Audun Mo vært ute i mediene og fastslått at bakeriet kommer til å gi ringvirkninger for næringslivet i kommunen.

Grunnen er geografi. Gamle Lærdalsøyri dukker jevnlig opp på lister over «vakrest i landet». Men for turister som kjører forbi, er det lett å gå glipp av den vernede trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet.

– Fra veien ser du bare baksiden, forklarer Mariell Øyre.

I grenseland

Der er Fretland-familiens eiendom en nøkkel. 

– Det er et stort industriområde på grensen til verneområdet og rett ved hovedgjennomfartsåren. Det ligger så nært verneområdet at det oppleves som en del av Gamle Lærdalsøyri samtidig som det ikke er underlagt de strenge kravene til bruk og ombygging. Her kan vi bygge opp et bakeri, mens det er nesten umulig å gjøre noe slikt inne i selve verneområdet, sier Jostein Avdem Fretland.

Da paret ble utfordret på hvordan de skulle utvikle området, så prøvde de å tenke på hva som både kommer lokalbefolkningen til gode, skaper liv og hjelper til med å komplettere Gamle Lærdalsøyri som destinasjon.

Synlig fra veien

– Da kom vi fort frem til at et godt håndverksbakeri med kafé er noe som er helt universelt. Alle kan gå inn på det og føle seg hjemme der. Det passer i alle bygder, sier Fretland.

Nå bygges det for å kunne åpne i løpet av sommeren eller tidlig på høsten.
Nå bygges det for å kunne åpne i løpet av sommeren eller tidlig på høsten.

– Bakeriet og kaféen vil være synlig fra veien. Vi har gjort trafikkanalyser og sammenlignet med andre, tilsvarende bedrifter, så vi vet at det vil ha stor stoppeffekt, forteller Øyre.

Nettbutikk

Hun driver allerede butikken Hei Fredag, som selger alt fra interiør og bøker til egenpleie og sjokolade. Bakeriet blir en videreføring og et supplement, og nettbutikken til Hei Fredag skal sørge for at det blir en helårsarbeidsplass.

– Vi som allerede driver der, vet hvor vanskelig det er å drive helårsdrift og samtidig hvor innmari viktig det er å tilby høykvalitetsarbeidsplasser for folk. Vi kan ikke tilby tremånederskontrakter, sier hun.

Dermed legger de opp til å bake ferskt i store mengder om sommeren, til både eget utsalg og reiselivsbedrifter i nabolaget som gjerne vil ha fersk bakst til gjestene sine. Resten av året kan det lages produkter som holder lenger og som kan selges gjennom nettbutikken.

– Vi selger allerede tusenvis av karameller, kjekser og sjokolader i butikken. Meningen er å bytte ut deler av sortimentet med det vi kan produsere selv, forklarer Mariell Øyre.

Jostein Avdem Fretland forteller om planer om å bygge om en halv lagerhall, og ser frem til det som han omtaler som veldig kule lokaler med høyt oppunder taket. – Vi prøver å starte ganske smått så vi ikke biter over for mye. Så håper vi å utvide etter hvert som det blir en heidundrande suksess, smiler han.

Slik blir Fredag & Fretland seende ut fra utsiden.
Slik blir Fredag & Fretland seende ut fra utsiden.
Powered by Labrador CMS