Målet var å bygge opp selskapet med bakeri i Sæbøvik og utsalg i Rosendal og på Stord. Inntektene kom ikke som forventet og i juni 2016 var det slutt.

– Jeg beklager virkelig til de som har tapt penger på konkursen, sier ordfører Peder Sjo Slettebø (32) i Kvinnherad til Bergens Tidende.

Får kritikk fra bobestyrer

Nå foreligger borapporten som bobestyrer Kjell Petter Neset i advokatfirmaet Responsa har utarbeidet. Det er avisen Grenda i Rosendal som har fått innsyn i rapporten. Den mener Slettebø fortsatte driften i flere måneder etter at selskapet ikke hadde penger til å gjøre opp for seg. Slettebø får også kritikk for at selskapet åpnet avdeling på Stord bare måneder før konkursen i håp om å redde driften. Bostyret mener denne etableringen skjedde på kreditors regning og var uaktsom.

Slettebø slipper imidlertid rettsforfølgelse for uaktsomhet. Årsaken er at han inngikk et forlik med boet og betalte inn 110 000 kroner som gikk til ubetalt lønn til ansatte og lønnsgarantifondet.

69 krav

Ifølge Grenda hadde Peder Bakar AS en oppsamlet leverandørgjeld på 520.000 kroner. Det var til boet meldt inn 69 krav til en samlet sum av vel 2,5 millioner kroner. Verdiene i selskapet var på kun 250 000 kroner.

Anbefaler ikke politikken

Bakeriet startet Slettebø da han var 24 år. Ordfører ble han fem år senere. Siden 2015 har han vært heltidspolitiker og broren har drevet bakeriet. Han var selv vært styreleder i selskapet.

– På et tidspunkt klarte vi å drive med overskudd. Vi åpnet butikk på Stord i et forsøk på å få opp volumet. Det lyktes vi ikke med. Vi hadde hele tiden kontakt med kreditorene, og jeg er ikke enig i at vi burde meldt oppbud tidligere, sier Slettebø til Bergens Tidende.

Og overfor avisen anbefaler han ikke selvstendig næringsdrivende å gå inn i politikken.

– Jeg har erfart at det å drive egen butikk og samtidig være engasjert i politikk, er veldig vanskelig. Mange mener flere selvstendig næringsdrivende bør inn i politikken. Det kan jeg ikke anbefale, sier Slettebø.