De som har tannlegeskrekk, de som er fysisk og psykisk funksjonshemmede, de som har uregelmessige arbeids- og spisetider, de som har dårlig kosthold – og bakere og konditorer. Alle disse gruppene har én ting felles: De er «kariesrisikogrupper».

– Må motiveres

Det vil si at de er mer utsatt for karies – tannråte – enn andre. Derfor er det viktig å motivere akkurat ansatte på bakerier, konditorier og serveringssteder til å spise og drikke mindre sukker.

Det skriver Elin Giertsen, Gunnar Svendsen og Anne-Marie Aas i en artikkel i Den norske tannlegeforenings tidende. De tre er henholdsvis professor, universitetslektor og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

De tre forskerne tar opp diskusjonen om hva som er farligst for tennene – å få i seg for mye sukker eller å få i seg sukker for ofte.

Mye børste, lite kost

– Å redusere mengde tilsatt sukker i næringsmidler kan være et virkemiddel til å redusere sukkerinntaket i befolkningen, skriver de. Bakeren og konditoren skal altså ikke bare tenke på at kundene bør spise mindre sukker – men også på seg selv.

Elin Giertsen (fra venstre), Gunnar Svendsen og Anne-Marie Aas tar til orde for ekstra veiledning til risikogruppene.

Elin Giertsen (fra venstre), Gunnar Svendsen og Anne-Marie Aas tar til orde for ekstra veiledning til risikogruppene.

Foto: Universitetet i Oslo

– Kariesforebyggende tiltak har tradisjonelt vært rettet mot mekanisk tannrengjøring og fluoridbruk. Kosttiltak er ofte kommet i bakgrunnen, peker de på. Det er trolig fordi tannpuss med fluortannkrem to ganger om dagen gir effektiv beskyttelse selv når folk flest spiser og drikker mye sukker.

Mindre sukker utenom måltidene

Det er viktig å motivere personer med stor kariesaktivitet til å redusere sukkerinntaket. De bør heller spise og drikke sukkerfritt, og spesielt mellom hovedmåltidene, ifølge UiO-forskerne.

– Inntak av sukkerrike matvarer bør legges til hovedmåltidene i størst mulig grad, skriver de. De anbefaler også sukkerfri tyggegummi etter måltider, selv om det ikke passer for alle.

– Personer med høy kariesrisiko bør få ekstra veiledning om hvor viktig det er å redusere sukkerinntak og innta sukkerfrie alternativer mellom hovedmåltider, heter det i artikkelen.