Ølsprøtt, et nytt produkt laget på restråstoff (mesk) etter ølbrygging.
Ølsprøtt, et nytt produkt laget på restråstoff (mesk) etter ølbrygging.

Baker snacks av restråstoff

Melhus Bakeri har hatt suksess med nyvinningen Ølsprøtt, en kjeks/snack laget på mesken som blir igjen etter ølproduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Så er det jo i tiden å tenke bærekraft, og det gjør vi når vi laget et matprodukt av restråstoff.

Bakeriet har i det siste hatt suksess med produktet Ølsprøtt, som selges i alle utsalg, noen spesialbutikker og via hjemleveringstjenesten Brødboksen.

Varemerket Ølsprøtt, med resepter og salgsledd, er nå utskilt til et eget selskap som heter Attåtnæring. Dette selskapet er tett knyttet til Melhus Bakeri og produktet selges derfor i bakeriets tre utsalg.

– Det er noe midt i mellom kjeks og snacks. Det lages på mesken etter ølproduksjon, og kundene setter stor pris på dette produktet, som har et variert bruksområde, sier daglig leder i Melhus Bakeri og daglig leder i Attåtnæring, Lars Utseth.

Til finalen

Det er dette produktet som tok Melhus Bakeri til finalen i matkonkurransen Det Norske Måltid. Finalen går av stabelen i Stavanger i januar 2018, og Ølsprøtt konkurrerer mot håndkjevla Rummebrød fra Hemsedal Flatbrødbakeri og Indreøy Skjenning fra Røra Bakeri.

Ølsprøtt lages på mesk, et restråstoff som ofte blir kastet.
Ølsprøtt lages på mesk, et restråstoff som ofte blir kastet.

Produktet ble utviklet da Utseth i Melhus Bakeri fant på å bruke mesk fra To Tårn Bryggeri til å lage nyvinningen. Det ble til Ølsprøtt, et sunt og godt knask som kan nytes alene eller sammen med øl, ost og andre godsaker. Ølsprøtt består av vann, spiret bygg, sammalt rug, hvetemel, rapsolje, solskjeolje, sirup, surdeig på rug, havregryn, solsikkekjerner, linfrø og salt.

På puber over hele landet

– Bryggeriet To tårn er dessverre borte, så vi er nå på utkikk etter nye bryggerier å samarbeide med for å få tak i mesk. Tidligere har vi brukt mesk fra et mellommørkt øl, og det har gitt gode resultater, sier Utseth.

Produkter er i hovedsak til salgs i Melhus Bakeri sine tre utsalg, men de har også avtale med noen spesialbutikker.

– Vi er også kommet inn i systemet til Gulating, et kjede med ølutsalg og puber, hvor mikrobrygg står i sentrum, som har utsalg fra sør til nord. Vi selger også ølsprøtt på Gutta på Haugen i Oslo, og vi jobber for å få produktet inn i andre butikker. Så er det jo blitt veldig lett tilgjengelig i Trondheimsområdet via Brødboksen.

Produktet selges i Melhus Bakeris tre utsalg og i utvalgte spesialbutikker.
Produktet selges i Melhus Bakeris tre utsalg og i utvalgte spesialbutikker.

Bærekraftig mat

 – Hvorfor slår et slik produkt så godt an?

– Jeg tror kundene setter pris på den gode smaken, først og fremst. Så er det jo i tiden å tenke bærekraft, og det gjør vi når vi laget et matprodukt av restråstoff som ellers ville blitt kastet eller gått til dyrefôr, forteller Lars Utseth.

Ølsprøtt selges i 100 grams pakker til kr 45, eller i store 2 kilos pakninger.

Powered by Labrador CMS