Konseptet til Mer Enn (morselskapet heter Grønn Mat AS) handler i utgangspunktet om å redusere matsvinn. Ingrid Spord, som er tidligere landslagspiller i fotball (og i dag fast inventar på Sandviken), fikk ideen da hun diskuterte bærekraftsmål med Erna Solberg under Norway Cup for noen år siden.

– Det kastes utrolige mengder mat i Norge og veldig mye av dette er grønnsaker. Min idé var å starte en bedrift som skal jobbe for å redusere dette svinnet, og slik ble konseptet om å bake med grønnsaker født, forteller gründer av Mer Enn, Ingrid Spord, som driver sammen med Jan Steinar Sleen.

Feil størrelse

– For eksempel kastes det massevis av gulrot fordi den har feil form eller størrelse. Da kan den ikke selges i butikken. 1 januar 2020, startet vi opp og produserte bakverk med gulrøtter som egentlig skulle kastes. Dette første driftsåret gikk fint, vi bakte inn 20 tonn grønnsaker fordelt på pizzabunner, focaccia og rundstykker.  Snart lanserer vi vårt eget brød også som vi kaller Norbrød, sier Spord.

Slike gulrøtter kan ikke selges i dagligvarebutikken, men de kan brukes i pizzabunner og brød.

Slike gulrøtter kan ikke selges i dagligvarebutikken, men de kan brukes i pizzabunner og brød.

Foto: Mer Enn

Vil selge for 70 millioner i 2022

De første produktene ut fra Mer Enn, var pizzabunner med nesten 50 prosent gulrøtter. På slutten av 2020 ble rundstykker lansert

Ingrid Spord og kompanjongen Jan Steinar Sleen har satt seg høye mål med bedriften, de vil omsette for 15 millioner i 2021 og salgsmålet for 2022 er hele 70 millioner kroner.

Det vil si 100 tonn grønnsaker i 2021 og 500 tonn i 2022.

– Ja, det er hårete mål, men vi tror det er mulig. Vårt første driftsår har vi satt bort produksjonen, men nå har vi nylig investert i vårt eget bakeri. Det ligger i Bergen og er levert av Unibak. Vi regner med at det vil koste oss et sted mellom fire og fem millioner kroner og det øker produksjonskapasiteten vår drastisk. Det vil vi ha behov for, da salget må øke mye mye for at vi skal nå målene våre, sier Spord.

Egen levering

– Hvor får man kjøpt produktene?

– Vi selger produktene i dagligvare her på Vestlandet via spesialgrossisten. Men fra og med nå, så tar vi over levering til kjedene selv. Hvis salget øker slik vi tror og håper, er det muligheter for å lansere nasjonalt til neste år. I tillegg har vi en landsdekkende avtale med isbilen. Den går ut på at de selger spesialdesignede pizzabunner og sauser. Da er vi tilgjengelige i om lag 100 isbiler over hele landet. Vi har også ambisjoner om å komme inn på storhusholdningsmarkedet, og grossisten Måkestad har nylig kommet inn på eiersiden i Mer Enn. Så vi har stor fremtidstro, sier Spord.

Unibak har levert utstyret til det nye bakeriet i Åsane.

Unibak har levert utstyret til det nye bakeriet i Åsane.

Unibak

Lanserer snart brød med grønnsaker

– Kommer det nye produkter med grønnsaker fremover?

– Ja, vi lanserer snart et grovt brød med nesten 50 grønnsaker som vi har kalt Norbrød. Det blir et polarbrød-lignende grønnsaksbrød, som vi tror vil slå godt an i småbarnsfamilier. Eller jobber vi med flere andre produkter som muffins og brownies og også juice. Vårt mål er å hindre matsvinn og å få inn så mye grønnsaker mulig i produktene, forteller Spord.

Med økt etterspørsel, salg og produksjon, trengs flere ansatte i bedriften. Spord ser nå etter en produksjonssjef.

– Vi ser etter en produksjonsleder i bakeriet som kan være hands-on ved behov og ta ansvar for produktutvikling fremover. Jeg bruker erfaringen min fra topp-fotball når jeg ansetter folk, jeg vil jobbe med andre som har den riktige innstillingen og som tar ansvar for fellesskapet. Den personen tror jeg vi skal finne, sier Spord.