Espen Lynghaug serverte baker- og konditorbransjen en gledelig nyhet på BKLFs fagkonferanse: Baker- og konditorfag vil igjen bli en egen linje på Vg2.
Espen Lynghaug serverte baker- og konditorbransjen en gledelig nyhet på BKLFs fagkonferanse: Baker- og konditorfag vil igjen bli en egen linje på Vg2.

Baker- og konditorfag blir egen linje på Vg2

Kunnskapsdepartementet kommer mest sannsynlig til å vedta en splitting av matfag Vg2, hvor baker- og konditorfag igjen blir en egen linje.

Publisert Sist oppdatert

Dette er i tråd med baker- og konditorbransjens eget ønske, og er derfor gledelig for dere.

Under BLKFs fagkonferanse i Oslo lørdag 16. september fikk bransjen en statusoppdatering på arbeidet med å endre den yrkesfaglige tilbudsstrukturen. Espen Lynghaug, som er nestleder i Faglig Råd for restaurant- og matfag, fortalte at det med stor sannsynlighet går mot en splitting av Vg2 matfag og at baker- og konditorfag igjen vil bli en egen linje.

— Dette er i tråd med baker- og konditorbransjens eget ønske, og er derfor gledelig for dere, sa Lynghaug.

Prosessen med å få endret den yrkesfaglige tilbudsstrukturen begynte allerede i 2012, da man konkluderte med at opplæringen ikke fungerte godt nok på Vg2 matfag. Hovedproblemet er at én lærer har ansvar for elever som ønsker å fordype seg i alt fra slakterfag til konditorfag. Matfag Vg2 har hatt en negativ søkerutvikling de siste årene, og det samme har antall inngåtte lærekontrakter i disse fagene.

Tror på vedtak i 2018

I likhet med bransjen selv, har også departementet foreslått en egen utdanning for bakere og konditorer på Vg2. Høringsfristen for forslaget gikk ut 4. september, og da var det kommet inn over 1000 innspill. Nå skal Kunnskapsdepartementet bestemme seg på bakgrunn av det som er kommet frem.

— Fra departementet er det kommet signaler om at vedtaket skal være fattet i løpet av 2017, men det tror jeg ikke noe på. Jeg tror det er mer sannsynlig at dette blir endelig bestemt i løpet av vinteren eller våren til neste år, sa Lynghaug.

Vil ha fagskolen tilbake

Mange i bransjen, deriblant diplombaker Erlend L. Volden, ser frem til splittingen av matfag.

— For meg er det ubegripelig at matfag har fått lov til å eksistere så lenge som det har. Matfag er ikke fag, det er et vedtak, sa han i sitt foredrag på fagkonferansen.

Volden snakket om hvilke ferdigheter og kunnskaper nyutdannede bakere i Norge bør ha i fremtiden.

— Fremtidens norske bakere trenger solid fagkunnskap. Første bud er å få fagskolen tilbake, og deretter må den fylles med faglig innhold. Teori og praksis må gå hånd i hånd. Elevene må lære bakingens fysikk og kjemi for å forstå hvorfor resultatet blir som det blir. De må ha kjennskap til enzymer og bakerens prosent. De må også ha god kjennskap til råvarer, smak, tilsetningsstoffer og reseptoppbygging.

Økte krav til prøven

Volden er medlem i svennenemnda i Akershus, og han fortalte at nemnda nå har bestemt at kravene for å bestå prøven i bakerfaget skal økes.

—Det skal ikke lenger være lov å bruke tilsetningsstoffer og ferdigbaser. Alle deiger må lages fra bunnen av, og det blir krav om bruk av inndirekte deigføring.

Konditor Bernhard Azinger, som også er medlem i svennenemnda, fortalte på sin side hva fremtidens norske konditorer bør kunne etter endt utdanning.

— De færreste av dagens elever kan produsere marsipanfiguerer, og det synes jeg er litt trist. Jeg synes også det er trist at fagprøvene ser forskjellig ut i ulike deler av landet. I Trøndelag har ikke prøvene endret seg noe særlig siden 1980-tallet, dessverre. I Akershus har vi fornyet oss litt på områder som vi mener er viktige å ha fokus på fremover. For eksempel må elevene nå sortere restavfall og matavfall. De må også utarbeide varedeklarasjoner til alle produkter og kunne ta hensyn til ulike allergier.

Powered by Labrador CMS