Han begynte på bakeri i Marokko som 14-åring. Men bakgrunnen for energikulene og familiefirmaet Råmo er så helnorske som overhodet mulig: Niste på jobb.

– Jeg jobbet i kommunen, på Nes sykehjem, forteller Oulkhou. Sammen med kona Laila Afelad, datteren Manel og sønnen Loay har han slått rot på Årnes.

Kolleger og Instagram

– Der laget jeg slike kuler til meg selv. Så hadde jeg med to-tre på jobb. Folk så på hva jeg spiste og var nysgjerrige, og så ble det til at jeg laget energikuler til to venner på jobb, forteller han.

Det er mye energi i små kuler.

Det er mye energi i små kuler.

Foto: Georg Mathisen

– Kona tok bilde og la på Instagram. Da kom det plutselig flere bestillinger!

Laila Afelad er advokatfullmektig. Da mannens baking plutselig ble mer enn en hobby, kunne hun ta hånd om papirarbeidet.

Mustapha Oulkhou og Laila Afelad driver familiebedriften hjemme på kjøkkenet på Årnes.

Mustapha Oulkhou og Laila Afelad driver familiebedriften hjemme på kjøkkenet på Årnes.

Foto: Guro Skjelderup, Råmo

– Og så er det kjempegøy å ta bilder! Jeg kjøper inn små rekvisitter hele tiden. Tilbakemeldingen på mange av dem er at folk synes det er veldig fine bilder, sier hun.

Fast og sesong

– Vi trodde ikke at vi kom til å selge så mye. Men vi tenkte at vi kunne prøve. Du vet aldri hva som skjer, sier Mustapha Oulkhou.

Firmanavnet er satt sammen av «rå» – heller norsk enn det engelske trendbegrepet «raw food» – og forbokstavene i navnet hans.

– Vi har 14 forskjellige faste smaker. Så er det noen ekstra til ramadan, noen til sommer, noen til jul – ting som passer til sesongen, forteller han. Vårens ingefær, for eksempel, med dadler, mandler, fersk og tørket ingefær, sitronsaft, sitronskall og honning.

Daddelpalmene

Det er dadler som er basen i kulene. Råmo-paret kan snakke lenge om dadler som naturlig søtning og om kvaliteten på Medjoul-dadler. Oulkhou vokste opp mellom daddelpalmene i Errachidia. I ørkenbyen øst i Marokko pleide han å klatre i daddelpalmene og plukke og spise dadler hver dag.

Dadler og en eller flere sorter nøtter er hovedingredienser i energikulene.

Dadler og en eller flere sorter nøtter er hovedingredienser i energikulene.

Foto: Råmo

– Medjoul-dadlene er de store, gode, de søteste. Dadlene er grunnen til at vi får en sånn type konsistens. Så bruker vi ulike nøtter i de ulike kulene. Vi bruker økologiske produkter og handler fra Nøtteblanderen, forteller Laila Afelad.

Metthet og energi

De har alternativer for nøtteallergikere, også. I én energikule varierer kaloriinnholdet fra noen titalls og opp til 120–130. Men kulene gir både metthetsfølelse og energi, så her er det også kunder som går på Grete Roede-kurs eller som har dem med seg på treningstur.

– Familie, venner og naboer stiller opp som testere. Det er viktig at folk får teste, sier de to. For eksempel er det ingen av dem som liker lakris – dermed var det godt å få hjelp til å utvikle variantene med lakris.

Sender i posten

Energikulene kan hentes hos Råmo på Årnes, de fraktes i egen bil eller de sendes i posten. Moss, Kristiansand, Bergen og Lillehammer har gode kunder. Familiebedriften har nettopp sørget for ny emballasje – i den gamle så ikke kulene like delikate ut når de kom frem til kundene.

Nå skal juleproduktene planlegges. Mustapha Oulkhou prøver seg frem med smaker som ingefær, kanel, nellik og kardemomme. Da Årnes hadde matfestival i høst, måtte han arbeide hele natten. Salget gikk mye bedre enn han hadde turt å håpe på.

– Vi var utsolgt alle tre dagene, forteller Oulkhou og Afelad.

Et utvalg av energikulene fra Råmo. Fra venstre kokos lime (dadler, kokos, lime, havre og agave), rå brownie (dadler, hasselnøtter, cashewnøtter, kakaonibs, rått kakaopulver og agavesirup), salt karamell (dadler, mandler, kokos med karamell, himalayasalt, agavesirup og steviadrops med karamellsmak), pistasjdrøm (dadler, pistasjnøtter, mandler og agavesirup), rød bringebær (dadler, cashewnøtter, mandler, tørket bringebær og agavesirup) og chililakris (dadler, valnøtter, kokos, økologisk lakris, chili og agavesirup).

Et utvalg av energikulene fra Råmo. Fra venstre kokos lime (dadler, kokos, lime, havre og agave), rå brownie (dadler, hasselnøtter, cashewnøtter, kakaonibs, rått kakaopulver og agavesirup), salt karamell (dadler, mandler, kokos med karamell, himalayasalt, agavesirup og steviadrops med karamellsmak), pistasjdrøm (dadler, pistasjnøtter, mandler og agavesirup), rød bringebær (dadler, cashewnøtter, mandler, tørket bringebær og agavesirup) og chililakris (dadler, valnøtter, kokos, økologisk lakris, chili og agavesirup).

Foto: Georg Mathisen