Da Henny flyttet til småbruket på Løten, tok hun jobb utenfor gården. Men hun ville heller skape sin egen arbeidsplass på småbruket, men visste ikke helt hva.

Etter litt undersøkelser fant hun ut at det var få som bakte flatbrød i området, og det var jo noe hun kunne fra før.

Selger 2,5 tonn flatbrød

– Jeg hadde lært meg å bake flatbrød hos en tidligere arbeidsgiver og bestemte meg for å prøve. Fjøset her på gården ble bygget om til bakeri. Jeg prøvde meg frem på bakingen og det fungerte, folk likte det jeg bakte. Nå baker jeg om lag 2,5 tonn flatbrød i året og jeg har akkurat startet opp å produsere knekkebrød, forteller Henny Kildahl.

Slik startet NOSIM bakeri opp driften. Produksjonen er tradisjonell med takkesteking og håndpakking. Kildahl bruker en manuell kjevlemaskin og fem takker til å steke på. Knekkebrød og én type flatbrød kjevles for hånd.

Flatbrød over alt

– Jeg lager flatbrød både med og uten smakstilsetning. Jeg plasserer esker med flatbrød overalt på gården og på setra vår. Der står de i forskjellig klima slik at jeg hele tiden lærer mer om holdbarheten. Nå skriver jeg ett års holdbarhet på flatbrødeskene uten smakstilsetning og 9 måneder på variantene med for eksempel salt og kavre, men alle variantene holder fint lengre enn det, sier Kildahl.

Flatbrødene bakes på egendyrkede poteter, noe som tilfører god smak til produktet.

– Vi dyrket potetene selv og plukker de selv. Det tilfører en ekstra kvalitet til flatbrødene, men utfordringen er at flatbrødene kan, ved lagring, bli litt myke. Heldigvis blir de veldig lett sprø ved lett oppvarming igjen.

Flatbrødeskene er stilige og funksjonelle og Henny har også fått en designpris for dem.

Flatbrødeskene er stilige og funksjonelle og Henny har også fått en designpris for dem.

Foto: Eirik Jeistad

Startet distribusjonsnettverk

Før kjørte Kildahl flatbrødene ut til kunder etter hvert som bestillingene kom inn. Det tok mye tid.

Nå selges flatbrødene gjennom samvirket ”Smaken av Innlandet”, et salgs- og distribusjonsnettverk som Kildahl og to andre lokalmatprodusenter i området startet opp for å lette distribusjonen. Nå er de blitt ni partnere i nettverket og leter etter flere. Maten fraktes i samarbeid med Tine og kan dermed leveres over hele landet.

– Salg av flatbrød er sesongbetont. Jeg har en topp i tiden før jul, ellers selger det bra i påsken, i konfirmasjonssesongen og til høstjakta. Jeg lager et eget viltflatbrød med granskudd (selvplukket) og einer som passer spesielt godt til viltmat. Dette selges bare på høsten og frem mot jul, forteller Kildahl.

Familien er prøvekaniner

 – Hvordan utvikler du produktene?

– Her foregår produktutviklingen slik at jeg lager noe jeg synes er spennende, så tester jeg det på familie og venner. Hvis de liker det, så går det inn i produksjonen. Siste produktutvikling her i bakeriet er knekkebrød. De er akkurat pakket og klare for markedet og jeg håper folk vil like dem.

– Hvordan ser 2019 ut for bakeriet?

– Bra, men jeg skal ikke vokse mer. Vi driver også med storfe her på gården og jeg har kommet opp i et volum og omsetning på flatbrødbakeriet som jeg er fornøyd med. Det er på nivået fra 2018 jeg skal være, det er mer enn nok å gjøre, sier Kildahl.