Kringlen har alltid hatt en sentral plass i Baker Bruns logo.

Baker Brun i Bergen er 125 år

I år feirer Baker Brun i Bergen sitt 125-årsjubileum, blant annet med å gi ut en oppskriftsbok.

Publisert Sist oppdatert

Baker Brun har alltid hatt god kostnadskontroll, noe som er en forutsetning for å overleve.

Kjøpmannssønnen Ferdinand Brun tok svenneprøve i Bergen på 1880-tallet, og etter noen år hos sin baker-tremenning i Oslo var tiden inne for svennevandring. Brun dro ut i Europa med en drøm om en gang å kunne etablere sitt eget bakeri i hjembyen Bergen.

Først dro han til København, der han arbeidet med fristende wienerbrød og de danske karakteristiske mørke rugbrødene. Deretter dro han til Hamburg. Ett år senere stod Sachsen for tur, før turen gikk videre til Dresden.

Så var tiden inne for å føre faget videre selv. I 1893 kom han tilbake til Bergen, giftet seg med sin forlovede Olava Birgithe Krohn – og åpnet Baker Brun. Bakermester Brun var en dyktig fagmann, og bakeriet hans fikk raskt ord på seg for å være blant de beste i Bergen. 125 år senere er Baker Brun fortsatt regnet som et av Bergens beste bakerier, og jubileet skal markeres på flere ulike måter gjennom året.

Jubileumsmåneden mai

— Som en del av 125-årsmarkeringen har vi nylig gitt ut en oppskriftsbok som selges i alle våre utsalg. Baker Bruns visjon er å dele de gode opplevelsene, og nå deler vi alle våre beste oppskrifter i en bok, forteller PU- og markedsdirektør i Baker Brun, Kari Wulf.

I tillegg til oppskrifter inneholder den nye boken også gode tips fra Baker Bruns erfarne bakere og litt informasjon om bakeriets 125 år lange historie. Selve stiftelsesdatoen for Baker Brun var 4. mai 1893, og derfor vil jubileet bli mest markert i mai.

— Mai skal være jubileumsmåneden vår, og da skal vi nok få vist oss frem litt, sier Wulf.

På programmet står blant annet en skikkelig jubileumsfest og et stort stunt i Bergen sentrum.

— Ellers kommer vi også til å lansere noen jubileumsprodukter. Vi har blant annet utviklet en egen jubileumskake som skal lanseres i mai, sier Wulf.

Baker Bruns jubileumslogo brukes aktivt gjennom året.
Baker Bruns jubileumslogo brukes aktivt gjennom året.

God kostnadskontroll

I anledning jubileet har Baker Brun også fått utviklet en egen jubileumslogo, som blant annet vil pryde paraplyer og handlenett.

— Vi lanserer et eget handlenett fordi vi er opptatt av å redusere bruken av plastposer, forteller Wulf, som også har noen tanker om hvorfor Baker Brun i Bergen har overlevd i så mange år.

— Det at Baker Brun nå er 125 år sier noe om driften av dette bakeriet. Det har vært mange oppturer og nedturer, men bakeriet har bestått, og jeg tror at det i stor grad skyldes et veldig fokus på kontroll. Baker Brun har alltid hatt god kostnadskontroll, noe som er en forutsetning for å overleve. I tillegg til kvalitetsprodukter, selvfølgelig.

Wulf forteller at regnskapstallene for 2017 nylig er blitt godkjent av revisor, og at det ble et nytt år med positivt resultat.

— Vi har hatt omsetningsøkning i både butikk og produksjon det siste året, sier hun.

I anledning 125-årsjubileet har Baker Brun nylig gitt ut denne oppskriftsboken.
I anledning 125-årsjubileet har Baker Brun nylig gitt ut denne oppskriftsboken.

Døde uten arvinger

Grunnleggeren Ferdinand Brun hadde ingen arvinger da han døde i 1949, og derfor ble Baker Brun kjøpt opp av Ingvald Bore og hans svigersønn Johannes Alsaker. Senere drev Alsaker bakeriet videre med sin svoger Johan Bore under navnet Ferdinand Brun Eftf. Disse to familiene drev bakeriet frem til 1981 da to av sønnene til Johannes Alsaker, Gunnar Johan og Martin, i 1982 løste ut familien og overtok bedriften. I 1987 flyttet de virksomheten inn i nye og tidsriktige lokaler i Damsgårdsveien, hvor produksjonen fremdeles finner sted.

Baker Brun består i dag av 19 utsalg, hvorav 12 av dem er rene Baker Brun-utsalg i Bergen. Selskapet eier også Hardanger Bakeri AS og Solbrød AS. I 1990 begynte Baker Brun å levere bake off til offshore i Nordsjøen. I dag leverer bakeriet også bake off til servicemarkedet og storhusholdning. Bakeriet har også mange barnehager, sykehus og kommunale bedrifter på kundelisten.

 

Powered by Labrador CMS