Baker Brun 130 år!

Se den flotte jubileumsfilmen og bli bedre kjent med bakeriets historie.

Publisert

I dag er Baker Brun en institusjon.

Torsdag 4. mai 1893 gikk barndomsdrømmen til den da 26 år gamle bakeren Ferdinand Brun i oppfyllelse. Denne morgenen åpnet han Ferdinand Bruns Bakeri & Konditori i Fosswinckels gate 18 i Bergen.

Behagelige dufter av nystekt brød, søte kaker, og ikke minst, skillingsboller, fylte luften, og kundene strømmet til. Bruns bakeri ble raskt en suksess, og etter hvert åpnet han flere bakeriutsalg i byen.

I 1949 døde Ferdinand Brun uten å etterlate seg noen arvinger. Bedriften ble lagt ut for salg og kjøpt opp av bakermester Ingvald Bore fra Stord. Sammen med sin kone, sin datter, hennes mann Johannes Alsaker og deres tre barn flyttet han til Bergen.

Gunnar Alsakers familie kjøpte Baker Brun i 1949.
Gunnar Alsakers familie kjøpte Baker Brun i 1949.

Vokste opp i bakeriet

Gunnar Johan Alsaker var et av barna som ble med. Han var nesten 7 år gammel da familien kom til Bergen, der han vokste opp i bakeriet og hjalp til etter skoletid. Da han som 16-åring ble ferdig med realskolen, valgte han å følge familietradisjonen og begynte i bakerlære. Han er fjerde generasjons baker i sin familie. Broren hans ble konditor og konditormester.

– Vi har det i blodet fra langt tilbake, så vi har satt stor pris på å jobbe med dette yrket, sier Gunnar.

Etter hvert forlot han likevel familiebedriften i noen år for å utdanne seg til kjemiingeniør. Da han senere returnerte, hadde han med seg en idé om å utvikle et nytt konsept for salg av ferske bakevarer. Sammen med sin bror satte han i gang arbeidet. De ville selge gjennom egne butikker i stedet for å selge gjennom dagligvarebutikker.

– Det var vi som introduserte baking i butikker. Det var en revolusjon, ikke bare i Bergen, men i hele Norge, forteller Gunnar.

Skillingsbollen er signaturproduktet til Baker Brun i Bergen.

Skillingsbollen er signaturproduktet til Baker Brun i Bergen.

Foto: Baker Brun

Fortsatt store ambisjoner

Brødrene bestemte seg for at skillingsbollen skulle bli bakeriets kjennetegn. Lukten av nystekte skillingsboller skulle være det som tok imot kundene når de gikk inn i butikken. Et naturlig valg for et bergensk bakeri.

Konseptet slo an, og brødrene åpnet flere og flere butikker. De endret også navnet til Baker Brun. Navnet Brun beholdt de for å hedre bakermesteren som startet det hele.

– I dag er Baker Brun en institusjon. Vi har over 20 butikker i Bergen og har åpnet en ny butikk på Stord, hvor vi kommer fra, sier Gunnar Alsaker.

Og selv om han nå er pensjonert, har han fortsatt store ambisjoner for Baker Brun.

– Hvis franskmennene klarer å selge croissant i Norge, må vi klare å selge skillingsbolle i Frankrike, sier han med et glimt i øyet.

Bjarne Lund er produksjonsleder i Baker Brun.

Bjarne Lund er produksjonsleder i Baker Brun.

Foto: Baker Brun

Holder på klassikerne

Baker Brun er opptatt av å opprettholde kvaliteten i sine bakverk. Derfor har de opp igjennom årene hatt mange lærlinger. Bjarne Lund er en av dem som startet sin reise i Baker Brun som lærling. Nå er han produksjonsleder og har blant annet ansvaret for oppfølging av kvalitet og bemanning.

– Det har vært en spennende reise. Det er veldig utfordrende og lærerikt, og du må utvikle deg hele tiden, sier han.

Bedriften har også utviklet seg hele tiden. Men samtidig som de ser fremover og tenker nytt, mener de at det er viktig å ivareta tradisjoner.

– Det kommer hele tiden nye produkter, men vi holder også på klassikerne våre. Det er signaturproduktene. De tuller vi ikke med. Det er DNA-et vårt, konstaterer produksjonslederen.

Kvalitetsbevisste

Kari Wulf er markedsdirektør i Baker Brun.

Kari Wulf er markedsdirektør i Baker Brun.

Foto: Baker Brun

Han får støtte av Kari Wulf, som er markedsdirektør i Baker Brun. Hun forteller om en stolt baketradisjon, faglig dyktighet og et ønske om å levere kvalitet i alle ledd.

– Vi har alltid hatt en stolthet for kvaliteten på bakervarene, og vi er opptatt av smak, prosess og kvalitet. Samtidig har vi fulgt nye trender, både på produktsiden og på produksjonssiden, sier Kari.

I dag er Baker Brun fortsatt et bakeri med butikk. Alle former for bakverk, fra bollene til brødet som brukes i smørbrødene, heves og bakes i bakeriutsalgene. Første del av prosessen finner imidlertid sted i det nye produksjonslokalet på Espehaugen.

Inne i det moderne anlegget starter store sekker fylt med mel, sukker og gjær reisen til å bli deilige bakervarer.

– Vi er opptatt av at alle våre produkter skal være ekte, smake godt, og ose av kvalitet, forteller Kari.

4. mai 2023: På selve bursdagen delte de ansatte i Baker Brun ut 5000 skillingsboller på Festplassen i Bergen.

4. mai 2023: På selve bursdagen delte de ansatte i Baker Brun ut 5000 skillingsboller på Festplassen i Bergen.

Feirer med brød og boller

I anledning 130-årsdagen i forrige uke delte bakeriet ut 5000 skillingsboller til forbipasserende på Festplassen i Bergen.

– Det ble svært godt mottatt av både store og små, så det ble kø umiddelbart. I tillegg fikk alle våre 18.000 kundeklubb-medlemmer tilbud om å kjøpe én skillingsbolle hver til den opprinnelige prisen, som var 1 skilling. Det tilsvarer i dag 3 kroner, og vi ble utsolgt med en gang bollene kom ut av ovnen. Så dette ble en stor suksess, forteller Kari.

I anledning 130-årsjubileet har Baker Brun også oppdatert sin jubileumsbok fra 125-årsjubileet og lansert et jubileumsbrød.

– Skansen er et brød i serien «Bydelsbrød», som vi har hentet frem fra «gamle dager». Skansen er bakt av hvetemel, siktet rugmel og solsikkekjerner. Det er et håndverksprodukt med spesiell karakteristikk i en firkantet fasong, sier Kari.

– Skjer det noe mer i anledning 130-årsjubileet?

– Ja, vi arrangerer også en morsom familiedag i bakeriet på Espehaug lørdag 3. juni, opplyser markedsdirektøren.

Skansen fra «gamle dager» er relansert som jubileumsbrød.

Skansen fra «gamle dager» er relansert som jubileumsbrød.

 

Powered by Labrador CMS