Norgesgruppen-eide Bakehuset vil av miljøhensyn kutte ut bruken av slike brødposer.

Bakehuset slutter med slike brødposer

Såkalt blandingsemballasje er en miljøversting, og derfor er flere bakerier nå i ferd med å fase ut brødposer laget av både plast og papir.

Publisert Sist oppdatert

Av miljøhensyn er det veldig viktig å redusere bruken av plast, så derfor går vi over til rene papirposer.

Tina Skudal i Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap (BiR) kritiserte i forrige uke bruken av såkalt blandingsemballasje, og merkingen av slik emballasje. I en pressemelding viste hun til at Bakehuset og Mesterbakeren bruker brødposer som er laget av både plast og papir – og som er merket med feil sorteringsmerke.

— De fleste brødposer er «sminket» med feil sorteringsmerke, enten med papir eller med kartongmerket. Men brødposer laget av plast og papir skal kastes som restavfall, påpeker Skudal.

Hun forklarer at blandingsemballasje er vanskelig å kildesortere fordi det kan være vanskelig å finne ut hva det egentlig er laget av. Blandingsemballasje av for eksempel plast og aluminium eller plast og papir, som er limt sammen, er aller verst for miljøet. BiR oppfordrer alle emballasjeprodusenter til å gjøre det lettere for forbrukere å kildesorterere riktig.

Nye regler: På sortere.no står det nå at brødposer laget av papir og plast skal kastes som restavfall.
Nye regler: På sortere.no står det nå at brødposer laget av papir og plast skal kastes som restavfall.

— Bruk merket for restavfall på emballasje laget av flere typer materialer som vanskelig lar seg skille fra hverandre. Aller best er det å bruke emballasje laget av én kvalitet. Da forstår vi lett hvilket spann vi skal velge å kaste det i under kjøkkenbenken. Gi oss brødposer i 100 prosent papir eller plast, sier Skudal.

Mer og mer

Denne problemstillingen er viktig fordi vi nordmenn forbruker flere hundre tusen brødposer daglig. Veldig mange bakerier bruker brødposer med en underdel i papir og en overdel i plast fordi det har vist seg at forbrukerne liker å se brødet gjennom emballasjen. Problemet er at denne typen emballasje er vanskelig å gjenvinne fordi plasten forurenser papiret. BiR opplever at det kommer stadig mer plast inn i gjenvinningsanleggene for papir. Dette skaper problemer fordi det «plugger» til produksjonssystemet og tetter til siler og rør.

— Denne type avfall av dårlig kvalitet er ikke veien å gå mot fremtiden og sirkulær økonomi, uttaler Skudal.

Alt skal bort

Ole Neergaard i Bakehuset sier til Bakeri.net at de er klar over problemet og allerede er i ferd med å fase ut bruken av blandingsemballasje helt. Han påpeker også at det inntil nylig har vært lovlig å merke brødposer laget av både plast og papir med et symbol for gjenvinning.

— Grønt Punkt, som styrer dette, har ikke gitt noen frist for når merkingen må være endret på all emballasje. Men uavhengig av dette, bestemte vi oss for en god stund siden å gå helt bort fra blandingsemballasje. Derfor er vi nå i ferd med å gjøre flere endringer. Veldig mye av blandingsemballasjen vår vil bli borte i løpet av høsten, og i løpet av neste år skal alt være borte.

— Hva slags brødposer skal dere bruke i stedet?

— Av miljøhensyn er det veldig viktig å redusere bruken av plast, så derfor går vi over til rene papirposer. Ulempen er selvfølgelig at forbrukerne ikke kan se like mye av brødet, men jeg kan røpe at vi kommer med en type emballasje som likevel visualiserer brødet på en god måte, sier Neergaard.

Disse posene er nå på vei ut, ifølge administrerende direktør i Mesterbakeren, Tor Søreide Sivertsen. Foto: BiR
Disse posene er nå på vei ut, ifølge administrerende direktør i Mesterbakeren, Tor Søreide Sivertsen. Foto: BiR

Mindre plast

Også administrerende direktør i Mesterbakeren, Tor Søreide Sivertsen, peker på at reglene for kildesortering har endret seg over tid. Til Bergensavisen forteller han at de feilmerkede brødposene nå er på vei ut av butikk.

— For å hjelpe forbrukerne, har vi laget nye brødposer av duomateriale med tydelig merking for hva man skal gjøre med emballasjen. De nye posene er på vei ut i butikk i disse dager. Samtidig har vi gjort papiret tynnere og plastandelen mindre samt fjernet etiketten på posene, sier han.

Mesterbakeren skal i tillegg gå over til rene papirposer på en av sine største brødserier.

— Det sparer 15 tonn plast i året, opplyser Sivertsen.

Powered by Labrador CMS