Norges største bakeri, Bakehuset, har det siste året lagt ned betydelige ressurser i å oppgradere og fornye brødsortimentet sitt. Endringene innebærer i stor grad to nye brødserier med til sammen 12 nye varianter.

– Brød er viktig for forbrukerne, og vi oppgraderer brødsortimentet for å sørge for at vi har det beste og mest spennende utvalget av dagsferske brød i NorgesGruppens butikker, sier Nan Furu-Bolstad, produktgruppesjef for brød i Bakehuset.

Forbrukernes ønsker har også dannet mye av grunnlaget for arbeidet i prosjektet. Brød som oppleves som saftige og smakfulle, lukter godt og ser bra ut har vært viktige kriterier, ved siden av å skape et bredt og godt utvalg med variasjon og flere ekstra grove brød.

– Vi har jobbet med sortimentet gjennom tydeliggjøring av konsepter. Vi har utdypet informasjonen på brødposene og tatt høyde for trender i markedet, sier Furu-Bolstad.

De to nye brødseriene heter Våre Groveste og Bakerens Utvalgte. 

Foto: Bakehuset

Våre Groveste er en ny serie grove brød, der alle brødene har mer enn 80 prosent grovhet, de er nøkkelhullsmerket og har et høyt innhold av fiber og lite salt. Grove brød er en viktig del av et sunt kosthold og anbefalt av norske helsemyndigheter. Brødserien består av både store, små, hele og ferdig oppskårede brød:

Grovbrød er et 100 prosent grovt brød bakt med fullkornsmel av hvete og rug og med hvetekli. Kombinasjonen med surdeig av rug og malt av bygg gir en fyldig og rund smak til brødet. Ved å bake brødene tett sammen, blir de ekstra saftige og myke.

Kornbrød er et ekstra grovt brød bakt med hvete, rug og havre. Brødet har den milde smaken fra surdeig av hvete, kombinert med en nøtteaktig smak fra solsikkekjerner og linfrø. Brødet er rundstekt med snitt som gir en god og smakfull skorpe rundt hele brødet.

Havrebrød er et saftig brød bakt med både havremel, havregryn og havrekli, som gir en litt nøtteaktig smak. Sirup runder av smaken med sødme. Brødet er bakt i form og inneholder ingen hele korn og frø.​ Havrebrød kommer også som ferdig oppskåret.

Speltbrød er et brød med en balansert smak av spelt og surdeig av rug. Brødet er også bakt med solsikkekjerner og havregryn. Dette gir brødet en god tekstur og en nøtteaktig smak. Brødene bakes tett sammen, slik at de blir ekstra saftige og myke. ​

Matpakkebrød er et formstekt brød med god smak og sprø skorpe. Brødet er bakt med hvete, rug, havre og durum. Surdeig av rug, melk og sirup balanserer smaken og gir et saftig brød som er godt egnet til matpakken.​ Brødet kommer også som ferdig oppskåret.

Markabrød er et kompakt og smakfullt grovbrød i liten form. Brødet er bakt med surdeig av rug og med havregryn, hvete helkorn, solsikkekjerner og linfrø. Dette er en kombinasjon som gir mye smak og god tekstur.​

Den nye serien Våre Groveste består av seks ekstra grove og sunne brød.

Den nye serien Våre Groveste består av seks ekstra grove og sunne brød.

Foto: Bakehuset

Bakerens Utvalgte er en serie som består av Bakehusets aller beste brød. Her er det lagt ekstra fokus på gode råvarer og lange liggetider for å få frem de beste smakene og kvalitetene:

Kornbrød er et saftig og smaksrikt brød med mye frø og korn. Brødet passer godt til smaksrikt kjøttpålegg, salater og ost​. Alle brødene snittes for hånd.

Gourmetloff er en mektig loff som bakes med smør og surdeig av hvete. Maisgrist gir en ekstra sprø skorpe, mens krumma er myk og smakfull. Passer til godt pålegg, skalldyr og som middagstilbehør. ​

Surdeigsbrød er et mildt surdeigsbrød. Det er bakt med en høy andel surdeig av rug og deigene gis lang modningstid. Resultatet er et brød med gode og balanserte smaker og en myk krumme. Gresskarkjernene på toppen gir en nøtteaktig smak.

Havre- og surdeigsbrød er et brød med meget saftig krumme, store porer, sprø skorpe og en god, rund smak. Mye vann jobbes inn i deigen litt etter litt, noe som gjør brødet svært saftig. Modningstid på minimum tolv timer utvikler de gode smakene og den karakteristiske saftige krumma. Brødet har en tynn skorpe med god smak av havregryn.​

Den nye serien Bakerens Utvalgte består av fire nye kvalitetsbrød.

Den nye serien Bakerens Utvalgte består av fire nye kvalitetsbrød.

Foto: Bakehuset

Høye kvalitetskrav

Bakermester og produktuviklingssjef i Bakehuset, Amund Skrutvold, forteller at han er skikkelig stolt over denne serien.

– Bakerens Utvalgte brød bakes med nøye utvalgte råvarer og på råvarenes premisser. Kvalitetskravene til serien har vært knallharde, og her er det kun de beste brødene som har kommet seg gjennom nåløyet, sier han.

Skrutvold sammenligner arbeidet med å utvikle nye brød med kunsten å lage vin.

– Det krever kunnskap, tålmodighet og et øye for detaljer. Vi jakter alltid på den perfekte smaken, munnfølelsen og aromaen, og vi gir oss ikke før vi finner den.