– Vi baker Jødekaker hver dag, og de selger som bare det, sier Dagny Irene Tonstad-Torsteinbø, som er tredje generasjons driver av Tonstad Bakeri.

Bakehuset har omdøpt Jødekaker til Smørbrødkjeks

Men hos Tonstad Bakeri i Sirdal beholder de det originale navnet. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi har solgt Jødekaker siden min bestefar begynte å lage dem på 1970-tallet, sier Dagny Irene Tonstad-Torsteinbø, som er tredje generasjons driver av Tonstad Bakeri i Sirdal. 

Dagny forteller at hun fra tid til annen får spørsmål fra kunder vedrørende navnet Jødekaker. 

Jødisk opphav

– Noen kunder lurer på hvorfor de heter Jødekaker, og om det er riktig at de skal hete det. De aller fleste som spør er velmenende, og jeg tenker at kunnskap og kommunikasjon fører til forståelse og respekt. Derfor har jeg satt meg litt inn i historien til dette produktet, sier hun.

Jødekakene kom til trolig til Nord-Europa med sefraiske jøder som utvandret fra Spania og Portugal på 1600- og 1700-tallet. I dag lages ulike varianter av Jødekaker i blant annet Nederland, Danmark og Norge. Her i landet er Jødekaker mest populære på Vestlandet, og særlig i Rogaland. Der er det mange bakerier og konditorier som selger Jødekaker.

Bakehusets Smørbrødkjeks het inntil nylig Jødekaker.

– Bedre beskrivelse

Også Norges største bakeri, Bakehuset, selger Jødekaker i Rogaland. Men nå har bakeriet endret navnet på produktet fra Jødekaker til Smørbrødkjeks.

–  Vi synes at Smørbrødkjeks beskriver produktet bedre. Ikke alle vet hva Jødekaker er, og da er det nye navnet mer dekkende. Dessuten har produktet hatt navnet Smørbrødkjeks i andre deler av landet så lenge vi har solgt det. Nå blir det likt over alt, forklarer markedsdirektør i Bakehuset, Gry Merete Thomsen. 

– Trist

Dagny i Tonstad Bakeri har fått med seg navneendringen, men hun har ingen planer om å følge etter.

– Jeg synes egentlig det er litt trist at Bakehuset har endret navnet. Jødekaker er en viktig del av kulturarven her i fylket, og derfor mener jeg at det er viktig å ta vare på det tradisjonelle navnet, sier hun.  

Rett og rimelig

Dagny legger til at Tonstad Bakeri også har kunder med jødisk bakgrunn som kjøper Jødekaker. Hun har aldri opplevd at de har brydd seg om navnet.

– Vi baker Jødekaker hver dag, og de selger som bare det. Kundene våre elsker dem! Derfor synes jeg det er rett og rimelig at folk får vite at oppskriften er jødisk, sier hun.  

Dagny Irene Tonstad-Torsteinbø er tredje generasjons driver av Tonstad Bakeri, der Jødekaker har en fremtredende plassering oppå disken.
Powered by Labrador CMS