My Bakery lanserer små marengsbunner fra Røros.
My Bakery lanserer små marengsbunner fra Røros.

Bærekraftige nyheter

Her er noen av sesongens mange plantebaserte, kortreiste og miljøvennlige nye produkter.

Publisert Sist oppdatert

Etterspørselen etter veganske og bærekraftige produkter blir større og større.

I en ny undersøkelse som Ipsos har gjennomført på vegne av Orkla svarer 1 av 3 nordmenn at de ønsker å kjøpe klimavennlige produkter og tjenester for å redusere sitt eget klimaavtrykk.

Blant de yngste mellom 18 og 29 år svarer 47 prosent det samme.

Derfor er det ikke så rart at leverandørene til baker- og konditorbransjen lanserer mange plantebaserte, kortreiste og miljøvennlige nye produkter for tiden.

Her er noen eksempler:

Fra matsvinn til marengsbunn

My Bakery, som er en del av Idun Industri, lanserer nå små, håndlagde marengsbunner fra Galåvolden Gård på Røros. Dette er en gård med rundt 15 000 høns, og de bruker eggeplommene til å produsere majones, is og eggelikør. Dermed sitter de igjen med et stort overskudd av eggehviter, og dette overskuddet begynte de for noen år siden å lage små marengsbunner av. Bunnene inneholder kun eggehvite, sukker, vanilje og noen dråper sitron. Marengsbunn fra Røros ble kåret til Årets Søtsak i Det Norske Måltid 2021, og nå er produktet altså tatt inn i Iduns sortiment.

Fresh Water by CarePacks kommer i smakene papaya, peach og natural.
Fresh Water by CarePacks kommer i smakene papaya, peach og natural.

Vann på kartong

CarePacks er et norsk selskap som vil gjøre det enklere for folk å velge både sunnere og smartere energipåfyll i en hektisk hverdag. Deres mest kjent produkt er Eplegull, som er chips laget av epler. Og nå lanserer CarePacks det de selv beskriver som «forfriskende vann fra Telemark i markedets mest bærekraftige vannemballasje». Produktet heter Fresh Water by CarePacks og kommer i økovennlige, resirkulerbare kartonger, laget av papir fra FCS-sertifiserte skoger. Korken er laget av sukkerrør.

Milk-alike fra Belcolade er en melkefri melkesjokolade.
Milk-alike fra Belcolade er en melkefri melkesjokolade.

Melkefri melkesjokolade

Den veganske sjokoladen «Belcolade Selection M. Plant-Based Cacao-Trace» (også kalt Milk alike) ble lansert av Puratos i desember 2021. Men på grunn av koronapandemien har det tatt litt tid å få den ut til kundene.

Her i Norge har Alimenta nylig tatt den melkefrie melkesjokoladen inn i sitt sortiment, og i juni får den selskap av en tilsvarende hvit sjokolade. Daglig leder i Alimenta, Morten Andersen, forteller at etterspørselen etter veganske og bærekraftige produkter blir større og større.

Rengjør: Z-water er et effektivt alkalisk vann som gir minimal negativ innvirkning på helse, miljø og klima.
Rengjør: Z-water er et effektivt alkalisk vann som gir minimal negativ innvirkning på helse, miljø og klima.

Vann til rengjøring

Tecnovap AS er et selskap som selger dampvaskere til proffmarkedet. Kundene deres er alt fra svømmehaller og sykehus til matvareprodusenter og restauranter. Flere store bakerier er også på kundelisten til Tecnovap, som har et tett samarbeid med Unibak.

Norsk havredrikk

Også Norgesmøllene erfarer at det norske folk er opptatt av å bli litt mer klimavennlige. Norgesmøllene lanserer derfor flere nye produkter laget på norsk havre, deriblant to typer havredrikk.

Urkraft Havredrikk barista og Urkraft Havredrikk naturell inneholder begge 11 prosent havre. I tillegg er drikkene tilsatt kalsium, jod, vitamin D, vitamin B12 og vitamin B2. Barista-varianten kan skummes opp og egner seg derfor svært godt til ulike kaffedrikker, mens naturell-varianten fungerer til alt annet som alternativ til melk. Begge variantene kan brukes til baking og annen matlaging.

 

Powered by Labrador CMS