Video: Bli med bak kulissene og se hvordan cronuts lages i Maschmanns Bakeri.

Arrangerer cronutfestival for tiende gang

Maschmanns Bakeri på Skøyen i Oslo har solgt cronuts nesten like lenge som Dominique Ansel Bakery i New York.

Publisert Sist oppdatert

I mai 2013 lanserte Dominique Ansel Bakery i New York et helt nytt bakverk som gikk viralt og førte til lange køer utenfor det lille bakeriet. Alle ville smake på den spennende hybriden mellom croissant og doughnut. I dag er cronut blitt en ny klassiker som selges i bakerier over hele verden. 

Maschmanns Bakeri på Skøyen i Oslo var først ute med å lansere cronuts i Norge.

– Vi solgte vår første cronut allerede i august 2013. Det nye produktet slo godt an, og sommeren etter arrangerte vi vår første cronutfestival med tolv ulike smaker, forteller Heidi Hjertø, som er daglig leder i Maschmanns.

Maschmanns Bakeri lager et par nye smaksvarianter til hver festival.

Årets nye smaker

Dominique Ansel lanserer fortsatt en ny cronut-smak hver måned. Hos Maschmanns nøyer de seg med å lansere noen nye smaker til den årlige festivalen. 

– De nye smakene som selger best under festivalen pleier vi å ta inn i vårt faste sortiment, forklarer Hjertø.

Årets cronutfestival arrangeres fra 20. til 23. juni, og årets nye smaker er cronut pasjonsfrukt og cronut fersken og hvit sjokolade.

– Under festivalen setter vi opp et salgstelt ute på gaten. I tillegg til cronuts selger vi i år også gelato fra Jentene på tunet, forteller Hjertø.

Under cronutfestivalen flyttes cronutsalget ut i et salgstelt på gaten.

Helt nytt bakeri

Det er sjefsbaker Renzo Daneri og hans team som står for produksjonen av cronuts i Maschmanns Bakeri.

– Jeg følger i stor grad intuisjonen min når jeg baker. Pasjon og kjærlighet er de viktigste ingrediensene for meg. Jeg har på en måte baking i blodet, for jeg vokste opp i bakeriene som faren min drev i Italia, forteller Daneri, som tidligere har jobbet i Brød og Sirkus, Kolonihagen og Nord Bakeri.

Maschmanns er først og fremst et matmarked, som i tillegg har sitt eget bakeri og en pizzeria. I mange år delte bakerne og pizzakokkene på det samme bakeriet, men i august i fjor ble det bygget et helt nytt steinovnsbakeri vegg i vegg med matmarkedet.

Renzo Daneri er sjefsbaker i Maschmanns Bakeri.

Doblet salget

– Da fikk vi plass til en ny steinovn, og i den forbindelse gjorde jeg noen justeringer på surdeigsbaksten vår. Det førte til en stor økning i brødsalget. Alt i alt har salget av brød og andre bakervarer økt med 54 prosent på ni måneder, forteller Daneri, som røper at enda lengre liggetider er noe av hemmeligheten bak suksessen.

– Da kan jeg bruke litt mindre surdeig, slik at smaken blir litt mindre sur. Det liker kundene våre, sier den erfarne bakeren.

Og selv om det er brødsalget som øker aller mest, selger bakeriet også mer og mer av andre bakervarer, inkludert ulike cronuts. 

– Bestselgerne våre er cronut classic og cronut vanilje, forteller Daneri.

Cronut er en hybrid mellom croissant og cronut som gjerne lages med både fyll inni og pynt på toppen.
Powered by Labrador CMS