Førstkommende mandag overtar Arne Johannesen alle ansatte, utsalgene, resepter, produksjonslokaler og merkevaren til Jærbakeren.

– Vi har som kjent mistet mye salg til dagligvare og vi har gått ned i omsetning fra 64 til 32 millioner kroner siste to år. Dette oppkjøpet er et resultat av vår jobb med å finne nye salgskanaler for produktene våre, sier daglig leder i Arne Johanessen, Fredrik Holst til Bakeri.net.

Kjøper omsetning på 25 millioner

Det var på forsommeren at eier av Jærbakeren, Tommy Skjæveland, tok kontakt for å forhøre seg om en mulig overtagelse.

– Vi har i hele sommer sett på tall og muligheter, og har konkludert med at dette er positivt for oss. Nå får vi elleve utsalg på Jæren og Sandnes, og vi kjøper en omsetning på om lag 25 millioner kroner fordelt på Jærbakerens syv utsalg, sier Holst.

Slår sammen produksjonen

Arne Johanessen overtar også alle ansatte i Jærbakeren, og i utgangspunktet skal alle bli med over i ny bedrift.

– Alle som jobber i utsalgene er garantert med videre, men vi er ikke helt sikker på hvordan situasjonen blir i produksjonen ennå. Vi kommer til å slå sammen de to produksjonsstedene til ett, og da må vi se hvordan vi kan jobbe mest mulig rasjonelt. Men vi håper at det er plass til alle videre, sier Holst.

Sammenslåingen av produksjoner skal først skje i 2018 og det ligger an til at de nåværende lokalene til Jærbakeren på Klepp bygges om og at all produksjon flyttes dit.

Må tenke nytt

– Hvilke andre distribusjonskanaler jobber dere med, nå som dagligvare er vanskelig?

– Vi har fremdeles ti Rema 1000 butikker vi lever til, og det er vi takknemlige for, men i dagens markedssituasjon, må vi hele tiden tenke nytt. Siden vi er en del av Nærbakst, er vi med på det meste av anbud, og vi lever i dag varer til sykehus, forsvaret, oljeindustrien, barnehager, kantiner og hoteller. Vi er også med på hjemlevering og samarbeider med både Brødboksen og Morgenlevering, sier Holst.

Må være høy kvalitet

– Hva skal til for at bakerier i deres størrelse skal overleve i konkurransen med dagligvare fremover?

– Én ting: Kvalitet. Hvis vi kan levere kvalitet, da får vi kunder. Vi kan ikke sitte og gråte over tapt distribusjon, men jobbe på og finne nye kanaler. Det er det vi gjør nå.

– Hvordan fungerer hjemleveringstjenestene for dere?

– Vi er utrolig fornøyd med Brødboksen og Morgenlevering og vi får gode tilbakemeldinger fra kunder hele tiden. Dette fungerer som veldig god markedsføring for oss og faktisk er Morgenlevering blitt en av våre største kunder.

– Hva skal det nye bakeriet hete?

– Siden både Arne Johanessen og Jærbakeren har såpass sterke merkevarenavn i vårt område, vil vi beholde begge navn, og det nye navnet blir Jærbakeren Arne Johanessen, avslutter Holst.

Fakta:

Produksjonen til Jærbakeren ligger på Klepp, og de har sju utslag på Bryne, Kåsen, Klepp, Ganddal, Sandnes, Sola og Hinna. Samlet omsetning for Jærbakeren ligger på 25-26 millioner kroner. Arne Johanessens produksjonslokaler ligger i dag i Sandnes og de blir forlatt neste år. De har også fire utsalg fra før, som ligger i Sandnes, Hana, Sola og Stavanger. Omsetningen i 2016 var på rett over 32 millioner kroner.