Årets trender i matvarebransjen

Verdens største matvaremesse, SIAL Paris, presenterer 21 trendsettende innovasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Hele 24 prosent av innovasjonene som presenteres i konkurransen i år, dreier seg om substitutter.

Fra 15. til 19. oktober arrangeres verdens største matvaremesse i Paris. På SIAL vil over 1800 nyheter fra matvarebransjen bli presentert for over 300.000 besøkende.

De beste og mest innovative produktene vil i tillegg bli fremhevet og hedret gjennom SIAL Innovation Awards.

En bredt sammensatt internasjonal fagkomité har valgt ut 21 finalister som skal kjempe om gull, sølv og bronse i den prestisjefylte kåringen.

Disse 21 produktene gjenspeiler også de viktigste trendene som vil prege matvarebransjen fremover.

Dette er årets nøkkeltrender:

Erstatninger

Hovedtrenden blant finalistene bekrefter en utvikling SIAL registrerte allerede i 1998, da biff laget av soya var blant de viktigste nyhetene. Hele 24 prosent av innovasjonene som presenteres i konkurransen i år, dreier seg om slike substitutter. De viser en klar tendens til at dagens forbrukere vil ha vegetarisk basert mat.

Og det dreier seg ikke bare om erstatninger for kjøtt. Sjømat preges av den samme trenden. Forbrukere som er opptatt av å spise vegetarisk, er også mer innstilt på å lage maten selv. Det er derfor stor interesse for oppskrifter og fremgangsmåter.

Nytelse

Forbrukere verden over sier at nytelse er viktig: Hele 72 prosent av de spurte i en omfattende markedsundersøkelse svarer at dette er avgjørende når de handler mat. Dermed er det naturlig at en stor del av de nye produktene på årets SIAL kjennetegnes av høy kvalitet og god smak. Mange kan betegnes som rene feel-good produkter. Juryen mener at koronapandemien har bidratt til å forsterke denne trenden.

Koreanske og afrikanske mat- og smakstradisjoner har vært viktige inspirasjonskilder til årets nyheter.

Sunt og naturlig

Dagens forbrukere erkjenner at et riktig variert og riktig sammensatt kosthold kan bidra til bedre helse. Derfor legger mange av de utvalgte innovasjonene vekt på naturlige ingredienser som planter, sunn frukt, grønnsaker, frø, alger o.l. Her ser vi igjen en effekt av pandemien. Forbrukerne er opptatt av matvarer som styrker immuniteten og sikrer tilførsel av viktige vitaminer og mineraler.

Hjemmelaget

Pandemien har dessuten forsterket folks interesse for matlaging. Mange har oppdaget at de kan få et bedre kosthold ved å bli bedre på å lage mat. Derfor omfatter flere av årets innovasjoner tilbud som gjør det enklere å lage mat hjemme i private kjøkken.

Samfunnsansvar

Forbrukerne blir stadig mer bevisste på hva det de kjøper består av. De leter etter produkter som i liten grad er bearbeidete, gjerne med minst mulig kompliserte sammensetninger. De er blitt mer bevisste på omdiskuterte tilsetningsstoffer og redusert bruk av sukker og salt. Det lanseres færre økologiske produkter, og forbrukerne er i økende grad opptatt av etiske og sosiale hensyn.

For moderne forbrukere er det ikke lenger nok at innpakningen til matvarer kan resirkuleres. Kundene ser etter nye forpakninger som virkelig bruker resirkulert materiale, og de vender seg bort fra plast og papp.

Det er ikke til å komme bort fra at den tiltagende internasjonale inflasjonen gjør matvareprisene til en viktig faktor. Ekspertene ser i år en klar tendens til at nye produkter skal være kostnadsmessig tilgjengelige for folk flest – også produkter som vanligvis ikke lanseres som billige.

 

Powered by Labrador CMS