Det var god stemning da vinnerne av Pals Callebaut Challenge 2022 ble kåret på Pals' inspirasjonsmesse i Asker onsdag.

Årets nyvinning kåret på Pals-messe

Pals Callebaut Challenge 2022 ble vunnet av en kjent baker i kategorien bakst og en konditorlærling i kategorien kake/dessert/konfekt.

Publisert Sist oppdatert

Vi er veldig glade for at så mange ønsket å delta.

I sommer utfordret Pals landets bakere og konditorer, både faglærte og lærlinger, til å lage Årets nyvinning med mandelmasse og sjokolade. Man kunne enten lage bakst eller kake/dessert/konfekt, og det kom inn totalt 18 bidrag i konkurransen.

Onsdag ble vinnerne kåret i forbindelse med en minimesse som Pals arrangerte på Søndre Bondi Gård i Asker.

I kategorien bakst vant Ivar Bakke, som til daglig jobber i SolungMat & The Cakemakers på Flisa. Bakke var utøver på Baker- og Konditorlandslaget fra 2016 til 2020, og han har blant annet vært med på å vinne gull i Nordic Bakery Cup og bronse i Iba.uibc-Cup.

Bakkes vinnerbidrag var et wienerbrød med sjokoladesmak i deigen, sjokoladeganache i bunn og solbær og flambert marsipan på toppen. På andreplass i denne kategorien kom Fanny Sandstrøm (Muma), som hadde levert en bollekake laget på hvetedeig med blant annet biter av marsipan og bringebær i. Det var ingen flere deltakere i kategorien bakst.

Ivar Bakke var selv ikke tilstede under premieutdelingen på Søndre Bondi Gård i Asker.
Ivar Bakke var selv ikke tilstede under premieutdelingen på Søndre Bondi Gård i Asker.

I kategorien kake/dessert/konfekt var det til gjengjeld mange deltakere. Dommerne smakte seg gjennom hele 16 ulike kaker og desserter fra både veldig kjente og mindre kjente fagfolk. Blant deltakerne var Catrine Nilsen, som er konditorsjef ved Britannia i Trondheim; Hege Andersen, som er konditorsjef hos Sirkus Renaa i Stavanger; Marthe Kilen, som driver Fru Nelik på Rissa og er utøver på Konditorlandslaget samt Kate Kippersund, som er konditormester og driver The Flying Cakery i Bergen. Her var det med andre ord knallhard konkurranse, og det var derfor ekstra imponerende at en fersk lærling gikk helt til topps.

Perfekt balanse

Vinneren i denne kategorien ble nemlig Mari Sæther (18), som i høst er ny konditorlærling ved Grand Hotel i Oslo. Mari har imidlertid alltid vært glad i å bake, så det er noe hun har holdt på med mer eller mindre hele livet. Hun forteller at vinnerkaken inneholder mandelmousse, pasjonsfruktcurd, og bringebærgele på en mazarinbunn. Til slutt er den trukket med en mandelglace.

– Jeg valgte å satse på enkle smaker og ulike kombinasjoner av teksturer, sier Mari.

Mari Sæther er et ungt konditortalent som akkurat har startet på læretiden sin ved Grand Hotel i Oslo.
Mari Sæther er et ungt konditortalent som akkurat har startet på læretiden sin ved Grand Hotel i Oslo.

Og det var gode valg ifølge dommerpanalet, som besto av Kent Madsen (dommer i World Chocolate Masters), Jostein Huglen (fag- og produktsjef i Pals) og Trude Beate Brendehaug (bronsevinner i Coupe du Monde de la Boulangerie).

– Vinnerkaken skiller seg ut ved at alle smakene harmonerer supergodt sammen. Det er en veldig god balanse mellom alle smakene og teksturene. Denne kaken er fullstendig avbalansert, og den smaker bare veldig godt! I tillegg er den svært presentabel – flott, men enkel, sier Kent Madsen.

Jostein Huglen i Pals legger til at vinnerkaken har en ny smakskombinasjon som gjør at den kan kalles Årets nyvinning.

Maris vinnerkake – her i ferd med å smelte ute i den sterke septembersolen.
Maris vinnerkake – her i ferd med å smelte ute i den sterke septembersolen.

Rar og god kombinasjon

På andreplass i kategorien kake/dessert/konfekt kom Rikke Rosnes og Stavanger Conditori. Kaken inneholdt både mandelmasse og Callebaut-sjokolade. Den var bygget opp med hele syv lag, og dommerpanelet beskrev den som «veldig god».

Tredjeplassen gikk til Sverre Vijvers som jobber for Bakst- og bryggehuset i Bergen. Sverre hadde laget en glutenfri ruby-kake med mandel, tyttebær og lakris. Jostein Huglen syntes selv at kombinasjonen tyttebær og lakris hørtes rar ut. Men det viste seg altså å være veldig godt.

– Vi er veldig glade for at så mange ønsket å delta i denne konkurransen, sier han.

Markedssjef Jannicke Færden Berle forteller at Pals inviterte til Pals Callebaut Challenge 2022 for å skape engasjement rundt baker- og konditorfag.

– Vi tror også at denne typen konkurranser kan bidra til bedre rekruttering til bransjen, sier hun til Bakeri.net.

Andreplassen gikk til denne kaken, som var laget av Rikke Rosnes i Stavanger Conditori.
Andreplassen gikk til denne kaken, som var laget av Rikke Rosnes i Stavanger Conditori.
Sverre Vijvers fra Bakst- og bryggehuset kom på tredje plass med denne glutenfrie rubykaken.
Sverre Vijvers fra Bakst- og bryggehuset kom på tredje plass med denne glutenfrie rubykaken.

 

 

Powered by Labrador CMS