Da hun bestemte seg for å åpne nytt, var alt på vei oppover. Alt unntatt covid-smitten – den var på vei ned.

– Så snudde det brått. Men vi kunne jo ikke snu med planleggingen, for vi hadde gjort såpass mye. Vi «gønnet på» og prøvde å få med oss de fleste juledagene så vi fikk en liten start før januar og februar, når vi vet at det blir labert, forteller Marit Sletten.

Påskekylling

Hun er daglig leder for Bakeribar’n på Brekstad. Siden restriksjonene kom, har hun vært svært kreativ for å holde driften oppe. Hun har satset på hjemkjøring til kundene – og hun stilte hun til og med i kyllingdrakt. Når kundene ikke kunne komme til Bakeribar’n, kom påskekyllingen hjem til dem med varene i stedet.

Marit Sletten har vært kreativ for å nå frem til kundene – her fra den første koronapåsken.

Marit Sletten har vært kreativ for å nå frem til kundene – her fra den første koronapåsken.

(Foto: Bakeribar’n)

Markedet for hjemlevering var ikke stort – det ble mer administrasjon enn inntekter. Men Sletten gir ikke opp. Til våren kan hun godt tenke seg å kjøre rundt i gatene med bilen, stoppe der det er kunder og få ut kanelsnurrene. Så lenge hun ikke har sitteplasser til kundene, er det bare å kjøre i vei, har kommunen forsikret.

Kommunestøtte

Hun har generelt et godt forhold til Ørland kommune. Fra staten var det forsvinnende lite hjelp å få etter nedstengningene. – Vi fikk mer fra kommunen enn fra sentralt hold. Nå kommer jo de midlene også fra sentralt, men det er lokale myndigheter som fordeler, sier Marit Sletten.

Men tilbake til Olga. Bakeribar’n holder til på Libra Storsenter på Brekstad. 28. desember åpnet Hos Olga på samme senter, én trapp opp.

Helt annet konsept

– Jeg er veldig bevisst på at det skal være to forskjellige konsepter. Jeg har ikke lyst til å ta kundene fra meg selv. Det virker som det har fungert, slår Sletten fast.

Hos Olga har overtatt lokalene etter en blomsterbutikk. Kjølerommet er beholdt, og dermed kan varene presenteres på en litt annen måte enn det som er vanlig på et bakeriutsalg eller en kafé.

– Vi bruker bakeriet, men det skal ikke være de samme bakervarene her. De som er nede i Bakeribar’n, er der fordi de liker å sitte ned og se folk, eller de skal fort inn og fort ut. Det er lunsjen vi lever av, forteller hun. I tillegg kommer mange eldre og enslige kunder for å se folk og møtes.

Marit Sletten bruker bakeriet i etasjen under til å levere, men Hos Olga skal det være et annet sortiment.

Marit Sletten bruker bakeriet i etasjen under til å levere, men Hos Olga skal det være et annet sortiment.

(Foto: Georg Mathisen)

Gode smaker

Hos Olga vil Marit Sletten gjerne tilby ørlendingene litt andre råvarer. – Jeg er veldig opptatt av smaker. Vi prøver å få løftet dem litt og vist at det finnes mye godt. Så har jeg ikke noen meny. Vi lager det vi har lyst til å lage ut fra råvarene, forteller hun.

Noen dager i uken har hun varm suppe, og i kjøleskapet står et utvalg av spennende drikke. Øl, også. Det har hun prøvd før:

– I 2013 etablerte vi en kafé som skulle vært litt mer urban. Jeg er opptatt av øl, og vi samarbeidet med Ringnes og hadde blant annet ølsmaking og champagnelunsj. Men vi var nok for tidlig ute, ser hun i ettertid.

Farmor Olga

Hos Olga har fått navn etter farmoren til Marit Sletten. Har hun så laget stedet akkurat som Olga ville gjort det selv?

– Nei! Hun var superreligiøs, så hun ville ikke hatt inn alkohol. Men farmor var en fantastisk dame. Hun var så bra og raus at hun fortjener å ha navnet sitt blinkende på nedsiden av gaten her, sier Sletten.

Bakeribar’n ligger i etasjen under den nye kaffebaren.

Bakeribar’n ligger i etasjen under den nye kaffebaren.

(Foto: Georg Mathisen)

Hos Olga har sin egen inngang fra utsiden, i tillegg til inngangen fra senteret. Dermed er det enklere å gjøre noe ekstra på kveldstid, også. Konkurransen er hard. Brekstad har 2300 innbyggere, men et rikt utvalg av kaféer.

Trenger baker

Nå blir neste utfordring for Bakeribar’n å få tak i en baker. – Vi er rundt 15 ansatte med smått og stort, og bakeren vår er faglært konditor og har bakt hele livet. Men han nærmer seg pensjonsalder, og det er så vanskelig å få tak i en faglært baker, sier Marit Sletten.

– Vi ser på hvordan vi kan legge om for å gjøre oss minst mulig avhengig av egen baker. Men det er noe med yrkesstoltheten!