På et tettsted med om lag 4000 mennesker, er ledelsen i Atico og Ivar Bakke meget godt fornøyd med at nesten 700 kom for å ta det nye bakeriutsalget i øyesyn.

Det vil si, folk skulle ikke bare se, de skulle også kjøpe ferske bakervarer. Ivar Bakke måtte bake som en helt for å holde tritt med salget, og omsetningen endte godt over forhåpningen.

– Det var helt overveldende og vi hadde ikke forventet så mye mennesker på åpningsdagen, sier daglig leder i Atico, Andor Tellefsen, til Bakeri.net.

Gir realistisk arbeidstrening

Ivar Bakke, kjent fra baker og konditorlandslaget, har startet i ny jobb som leder av et bakeri som er en del av tiltaks-bedriften Atico på Flisa. Cateringkjøkkenet i Atico og det nye bakeriet jobber tett sammen og har fått navnet SolungMat & The Cakemakers.

Atico driver med trevirke og mat og har som mål å tilrettelegge arbeidsplasser, både som varige tiltaksplasser men også til de som skal raskt ut i arbeidsmarkedet.

Ivar Bakkes nye rolle er dermed arbeidsleder, han skal tilrettelegge oppgavene i bakeriet slik at alle kan bidra, men også slik at folk får en reel arbeidstrening. Atico er også en lærebedrift og dermed har Bakke også ansvar for lærlinger. Og så klart skal Ivar også bake.

Veileder og baker

 – Hvordan er det å jobbe i en større bedrift og ikke drive for deg selv?

– Det er en enorm lettelse og en økonomisk trygghet å være ansatt istedenfor å drive selv. Ansvarsfølelsen og skapergleden er akkurat den samme, men jeg har mange flere å dele den med, men det er uvant å ikke måtte gjøre alt selv, fortelle Bakke til Bakeri.net.

– Å ha et lederteam i ryggen er en utrolig styrke og det føles godt å være en del av et felleskap. I tillegg til å kunne fortsette å la kreativiteten få fritt utløp på kaker og andre kreasjoner, består min arbeidsdag også i å veilede og lære opp de jeg har med meg i bakeriet. Vi tar imot lærlinger og har ansatte som av forskjellige årsaker ikke kan være i vanlig jobb, eller som er under arbeidsutprøving. Det gir litt ekstra, det å kunne være med å skape mestringsfølelse hos en ansatt. Bakerfaget er fylt med svært varierte arbeidsoppgaver så her vil en kunne finne oppgaver til noen og enhver, og alle oppgaver er like viktige om vi skal få bakeriet til å rulle og gå, sier Bakke.

Må være markedstilpasset

Bakeriet skal levere bakervarer som en del av cateringvirksomheten, men utsalget blir også viktig.

– Siden vi er en bedrift som skal trene mennesker i reelle arbeidssituasjoner, så var et bakeriutsalg en viktig del av vår strategi. Et bakeriutsalg som skal drives som et hvilket som helst annet bakeriutsalg vil gi våre ansatte verdifull arbeidstrening. Vi er også veldig opptatt av digitalisering og ser at det er flere aspekter som kan dekkes i et moderne bakeriutsalg, sier Andor Tellefsen.

Bakke vil satse på å friste kundene enda mer med perfekt rullede wienerbrød og croissanter.

Bakke vil satse på å friste kundene enda mer med perfekt rullede wienerbrød og croissanter.

Planlegger lokalt surdeigsbrød

– Hvilke produkter vil dere satse på i det nye bakeriet?

– Vi lager mye godt og variert som langtidshevet havrebrød og fullkornsbrød og vi skal gjøre kneippen «great again». Vi planlegger også et lokalt surdeigsbrød med 100 prosent råvarer fra Solør. Småbakst til påsmøring, blant annet «Kæru bæta» som allerede er blitt en slager. Ellers lager vi skolebrød, kanelsnurrer, wienerbrød, croissants, pain au chocolat og scones. Til de spesielle anledningene skal vi lage VM-bollen (bollen Ivar lagde under bake-VM i München i 2018) med marsipan og kirsebærgelé. Også kaker da, sjokoladeterter, «sofija» en egenkomponert kake som er så søt og god at jeg kalte den opp etter samboeren min, samt punsjruller og makroner, så utvalget i disken blir veldig bra.

– Utover dette vil vi alltid ha noe nytt og spennende på menyen. Det er fordelen med å drive i småskala, da kan vi utvikle nye varianter og smaker ukentlig om vi vil. Solungmat & The Cakemakers vil også ha et bredt utvalg av lunsjer, middager og kunne ta bestillinger på catering og bestillingskaker til alle anledninger, sier Ivar Bakke.

Arbeidstrening og verdiskaping

– Et hovedmål i bedriften vår er å bidra til å motivere folk. Da må vi kunne tilby arbeid som er slik det ordinære markedet er, og det må være trøkk. Dette får vi med bakeriet og med det nye utsalget, og dette er noe av det vi ønsker å satse på i tiden fremover. Men foruten realistisk arbeidstrening og gode tiltak, så handler dette også om lokale verdiskaping. Vi er opptatt av lokale råvarer og vi ønsker kanskje å utvide bruken av disse både i bakeriet samt i annen matproduksjon, sier Andor Tellefsen.

– De siste tre årene jeg har drevet på Flisa, så har skolebrød vært en slager, men jeg håper å kunne friste kundene med croissanter og wienerbrød, som jeg mener er enda bedre produkter. Det ligger langt mer jobb bak et perfekt rullet wienerbrød enn et skolebrød. Men prisen er den samme. Vi koker kremene våre selv og har et ønske om å også produsere syltetøyene selv, men dette ligger litt frem i tid. Finnskogen ligger et steinkast unna, så vi har god tilgang på bær, forteller en optimistisk Bakke.