Det er første gangen han har sikret seg en nyansatt som har passert 70 år. Men Grim-sjef Roy Kristiansen ville ha med seg kompetansen videre.

Håndverksbakeriet i Kristiansand har overtatt et annet håndverksbakeri i Kristiansand. Fra nyttår er Hånes Lefsebakeri en del av Grim Bakeri & Konditori.

Bedre plass

Aud Bakkland og Grete Ellingsen startet lefsebakeriet på Hånes senter, ikke langt unna Kjevik, for 30 år siden. De har drevet det sammen siden. Nå har bakeriet fått litt bedre plass til både produksjon og salg.

– Før var det ekspedisjonsplass her: Folk kom inn og fikk kjøpt lefsene sine, forteller Kristiansen. Nå har han gjort om ekspedisjonen til et lite bakeriutsalg med Grim-produkter i tillegg til lefsebakeriets egne varer.

– Vi har ikke hele sortimentet her, men vi har bestselgerne. Siden tiden har vært som den har, så har vi åpnet stille og rolig. Kanskje vi skal ha noe gøy til våren, sier han. Det lille bydelssenteret har to andre serveringssteder, så det er gode muligheter til å gjøre noe felles.

Jamile Lomani steker på gamlemåten. Her er alt håndverk.

Jamile Lomani steker på gamlemåten. Her er alt håndverk.

(Foto: Georg Mathisen)

Selges flere steder

– Vi er stolte over at de som hadde lefsebakeriet, valgte å selge til oss. Dette er håndverk med store bokstaver, sier Roy Kristiansen.

Nå er potetlefser, sveler, mørlefser og andre godsaker til salgs også i de andre utsalgene – på Grim og Lund i Kristiansand, i tillegg til Søgne og Birkeland. Dermed er morgenbakingen supplert med produksjon to ettermiddager i uken for å få laget det som trengs.

Grim Bakeri & Konditori har noen nærbutikker på kundelisten, noen serveringssteder, men først og fremst egne utsalg. Roy Kristiansen har ingen planer om å begi seg inn på dagligvarekunder i stor stil. Heldigvis har bakeriet kunnet leve greit uten, som han sier det.

Tuller ikke med oppskriften

Aud Bakkland og Grete Ellingsen har drevet Hånes Lefsebakeri helt siden starten. Nå er Bakkland med videre på deltid. Hun forteller om fornøyde kunder og gode tilbakemeldinger hele veien.

– De har aldri tullet med oppskriften, og de har vært nøye på å beholde kvaliteten. Dette er ferskvare; ikke hyllevare i dagligvarebutikkene, sier Kristiansen.

Han forteller om tre dagers holdbarhet. – Potetlefsene er gode når de er ferske. For hver dag som går, må du ha mer smør og sukker på dem, smiler han.

I tillegg til en helt ny serie produkter har Grim Bakeri & Konditori fått et lite utsalg på kjøpet med overtagelsen av lefsebakeriet, viser Kristiansen.

I tillegg til en helt ny serie produkter har Grim Bakeri & Konditori fått et lite utsalg på kjøpet med overtagelsen av lefsebakeriet, viser Kristiansen.

(Foto: Georg Mathisen)