Julebaksten til Kakemesteren kommer i bokser med lokk som det hittil ikke har vært mulig å få tak i i Europa.
Julebaksten til Kakemesteren kommer i bokser med lokk som det hittil ikke har vært mulig å få tak i i Europa.

Åmlikaker sliter med korona-ringvirkninger

For Åmlikaker blir ikke årets julekakesesong helt som de hadde tenkt.

Publisert Sist oppdatert

Vi leverer færre bokser til en noe høyere pris, men vi kan ikke få dekket inn kostnadene våre.

Julebaksten er så godt som ferdig hos Kakemesteren på Åmli. Agderbakeriet har bare igjen noen krumkaker. Men selv om julestemningen er på topp i bakeriet i skogen, så blir det røde tall i år:

Kinesiske bokser

– Vi er rammet av det store utland. Vi får kakeboksene fra en kinesisk produsent, forteller daglig leder Tom Johnsen.

Når verden mangler containere, har det også gått ut over Åmlikaker. Bakeriet har hatt problemer med å få tak i dem og enda større problemer med å få sendt dem til Norge til en skikkelig pris. Både tid og transport har vært rammet av pandemien.

Tom Johnsen håper å få tak i europeisk emballasje til neste runde med julebakst.
Tom Johnsen håper å få tak i europeisk emballasje til neste runde med julebakst.

Tidoble fraktkostnader

– Vi skulle hatt ti–elleve containere på vårparten, men vi fikk ikke tak i alle. Så måtte vi sende dem med tog, og det betyr jo tigangen på fraktkostnad. Kundene våre vil ikke betale tigangen for kakeboksene, fastslår Johnsen.

Resultatet er færre kaker og minus i regnskapene. – Vi leverer færre bokser til en noe høyere pris, men vi kan ikke få dekket inn kostnadene våre. Vi tar en kostnad selv, så tar kundene våre en liten del, men vi kjører med røde tall på grunn av dette, sier han.

Kakemesteren er kjent for julekakene sine. Sjefen konstaterer at det går ikke an å la være å levere. Dermed ble altså løsningen å levere litt færre til en litt høyere pris.

Jakter europeisk boksleverandør

Nå er Johnsen på jakt etter en kakeboksleverandør i Europa foran neste julesesong.

Det er vinduet i lokket som gjør kakeboksene spesielle.
Det er vinduet i lokket som gjør kakeboksene spesielle.

– Julekakeboksene våre er spesielle fordi de har vindu i lokket. Det er ingen europeiske som kan lage dem med vindu, derfor er vi prisgitt kineserne. Nå jobber vi veldig for å finne en europeisk produsent som kan få til en ordning med underdelen av boksen og kinesisk lokk, forteller han.

Aller best er det om også metallokket med vindu kan komme fra Europa, men da trengs det flere bakerier som vil ha samme type lokk. – Det finnes gode produsenter som gjerne har lyst til å levere, men volumet blir litt lite hvis de bare skal produsere for oss i Kakemesteren. Vi håper det kommer flere som vil ha tilsvarende, sier Tom Johnsen.

Powered by Labrador CMS