Kokk og konditor Marthe Kilen driver Fru Nelik på Rissa. I tillegg er hun aktuell som dommer i Bakemesterskapet på NRK1.

Alle vil ha en bit av henne

Kundene til Fru Nelik nøyer seg ikke lenger med kaker og godsaker. De vil også ha en prat med Marthe, som er bygdas nye tv-kjendis.

Publisert Sist oppdatert

– Alle som kommer innom vil gjerne snakke med meg om Bakemesterskapet, og det er artig! Jeg prøver å stikke hodet ut i butikken så ofte jeg kan, men jeg har veldig travle dager. Så innimellom må jeg be de ansatte om å si at jeg er utilgjengelig, forteller Marthe Kilen.

Til daglig driver hun konditoribedriften Fru Nelik i Rissa, men nå har hun altså blitt tv-kjendis i tillegg. Marthe Kilen har nemlig vært å se på NRK1 i beste sendetid denne vinteren og våren - som en av to dommere i Bakemesterskapet.

– Hva synes kundene dine om Bakemesterskapet?

– Jeg har bare fått positive tilbakemeldinger fra kundene mine og andre folk i lokalmiljøet. Det var mange som fortalte at de fulgte med på serien og at de hadde blitt inspirert til å bake mer selv, sier Marthe.

Fru Nelik: Marthe Kilen driver konditoribedriften Fru Nelik, som selger kaker og andre godsaker i Rissa i Trøndelag.

Tar med mye lærdom

– Hvordan synes du selv at serien ble?

– Jeg fryktet at det skulle bli helt forferdelig å se seg selv på tv, men det gikk bedre enn forventet. Det var gøy å se det ferdige resultatet, og alt i alt er jeg fornøyd. Selvfølgelig er det litt rart å se lange arbeidsdager i teltet redusert til episoder på snaue 40 minutter. I virkeligheten var også tilbakemeldingene fra meg og André mye lengre, sier Marthe.

– Hva tenker du om kritikken av Bakemesterskapet?

– Jeg tenker at det er viktig å huske på at det var første gangen vi gjorde dette. Vi tar derfor med oss veldig mye lærdom til innspillingen av neste sesong, så den kan bare bli bedre. Jeg har forståelse for at faglærte bakere og konditorer gjerne skulle ha sett mer fokus på fag, men vi må huske på alle "vanlige" folk også.  Når det gjelder deltakernes kunnskaper, så finnes det helt sikkert mange flinke hobbybakere der ute. Men det er uansett bare en liten brøkdel som tør å være med i en tv-sendt bakekonkurranse.

Smakte på 200 kaker

– Var det noe som overrasket deg under innspillingen?

– Jeg tenkte på forhånd at "det man ser på tv er mye juks". Slik var det faktisk ikke her. For eksempel var det ingen som la noen føringen på bedømmingen. Det var 100 prosent meg og André som bestemte.

– Er det sant at du la på deg seks kilo?

– Det er helt sant, ja!  Jeg måtte jo smake på over 200 kaker. Som konditor er jeg generelt ganske mettet på kaker, så det var til tider steinhardt. Da jeg kom hjem merket jeg at mange av klærne mine hadde blitt for trange, ler hun.

Den første sesongen av Bakemesterskapet ble sendt på NRK1 i vinter og vår.

Lover ny hårfarge

– Hva blir annerledes i sesong to?

– Både jeg og André har nok lært oss å snakke på en litt annen måte. Vi er blitt flinkere til å fatte oss i korthet. Denne gangen har vi også vært mer involvert i utviklingen av oppgavene. En annen endring til det positive, er at deltakerne vil få mer tid til å forberede seg. Og jeg kommer til ha en ny hårfarge, røper Marthe, som vekslet mellom ulike nyanser av rosa og lilla gjennom den første sesongen. 

– Jeg tror at neste sesong blir superbra, sier hun entusiastisk.

– Innspillingen starter snart?

– Ja, i morgen setter jeg meg på flyet til Bergen. Så akkurat nå er det helt kaos inne i hodet mitt. Etter å ha drevet Fru Nelik alene i ti år er det uvant å skulle overlate ansvaret til andre, selv om jeg vet at de klarer det helt fint, sier Marthe.

Tror på økt rekruttering

Hun har nylig gjort store investeringer i en utvidelse av Fru Nelik, og derfor håper hun at tv-eksponeringen kan bidra til å øke salget.

– Vi har merket en liten salgsøkning de siste månedene, og vi håper at den positive utviklingen fortsetter.

– Tror du at Bakemesterskapet også kan gi baker- og konditorbransjen en boost?

– Ja, absolutt. Jeg tror at serien kan bidra til økt respekt for bakerens og konditorens arbeid, i tillegg til økt rekruttering fordi flere vil vurdere matfag. Deltakerne forteller jo selv at baking gir dem en helt spesiell ro og glede. Bakemesterskapet får frem at det er gøy å bake, og med tanke på hvor mye tid man tilbringer på jobben, er det viktig å ha det gøy der. Det er i hvert fall min erfaring, sier Marthe Kilen. 

André Løvaas og Marthe Kilen skal også være dommere i sesong to av Bakemesterskapet. Her sammen med programleder Ulrikke Brandstorp.
Powered by Labrador CMS