I fjor på denne tiden ga Oslo-mannen Christian Enger seg selv en spesiell utfordring.

– Jeg ville undersøke muligheten for å produsere et skikkelig kvalitetsbrød rimelig nok og i så stor skala at alle kan få tilgang på det, forklarer han.

Christian understreker at han ikke har bakgrunn som baker. Til daglig jobber han med kommunikasjon og markedsføring.

– Men jeg har bakt hele livet, og jeg vet hva som kjennetegner et godt brød: Nydelig smak, luftig, saftig i dagevis, økologisk, sprøtt på utsiden, mykt og sensuelt på innsiden, samt at det gjør deg mett på den riktige måten. Jeg synes at folk flest fortjener godt brød. Jeg synes at ungene våre fortjener å få kvalitetsmatpakker. Men i butikkene blir vi avspist med dårlige, industriproduserte brød. De blir tørre etter én dag på kjøkkenbenken, de inneholder kryptiske ingredienser hvis hensikt er uklar, de er dyre og ikke smaker de spesielt godt heller, sier han.

Christians Bra Brød

Brødmiksen Valnøttspelt inneholder steinmalt økologisk speltmel, økologiske linfrø, økologiske chiafrø, økologiske gresskarkjerner, økologiske solsikkefrø, økologiske valnøttkjerner og salt.

Kunden blander selv inn vann og gjær, lar deigen heve en times tid og steker deretter brødet på høy temperatur i 30 minutter.

Dette mener Christian Enger selv er fordelene med brødmiksen:

  • Overlegen kvalitet (sammenlignet med industrielt fremstilt brød og andre brødmikser)
  • Akseptabel pris (44,50 kr per brød)
  • Enkelt og raskt å lage (krever verken særlig innsats eller fancy bakeutstyr)
  • Kan enkelt bestilles på nett og kan snart kjøpes over disk i dagligvarebutikker

Verdens beste brødmiks?

Da coronapandemien kom fikk Christian litt ekstra tid til å eksperimentere med brødbakingen. Han prøvde å lage en brødmiks som ga noe à la Baker Hansens populære havrespeltbrød med valnøtter og hans egen bestemors nystekte grovbrød (som smakte himmelsk i 1983). Og det klarte han til slutt. En dag i januar 2021 knakk han koden. Da hadde Christian Enger kommet frem til brødmiksen Valnøttspelt, som ifølge pakningen gir «verdens beste brød på 1 time og 30 minutter».

– Jeg mener ikke at dette er verdens beste brød, altså. Det finnes mange dyktige håndverksbakere som helt sikkert baker brød av enda høyere kvalitet. Men jeg mener at denne miksen gir verdens beste brød som vanlige folk kan bake hjemme på sitt eget kjøkken i løpet av kort tid og uten å kunne spesielt mye om baking, sier han.

Brødmiksen Valnøttspelt inneholder steinmalt økologisk speltmel, økologiske linfrø, økologiske chiafrø, økologiske gresskarkjerner, økologiske solsikkefrø, økologiske valnøttkjerner og salt.

– Kornet kommer fra Norsk Urkorns gård i Trøgstad, og Hurum Mølle steinmaler det etter spesifikasjoner fra meg. Så blir melet pakket inn i min emballasje og sendt videre til en bedrift i Askim. Der blir det lagt til en pose med økologiske frø og nøtter, før de ferdige pakkene fraktes ut til kunder over hele landet med Hjemlevering en gang i måneden, forteller Christian.

Gode tilbakemeldinger

Nylig har han også lansert brødmiksen havrespelt, og en tredje brødmiks er under utvikling. Per i dag selges miksene kun noen få steder utenom nettbutikken, men Christian har akkurat landet en distribusjonsavtale med Norgesgruppen ASA.

– Utrolig, men sant. Etter sommerferien kan Meny og Spar-butikker selge Christians Bra Brød under sortimentet Norske Matskatter, forteller gründeren.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått på brødmiksene dine så langt?

– Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger. De som prøver det, elsker det, og det er nesten ingen kunder som sier opp abonnementet, svarer Christian og legger til:

– Men for min egen del er det vel så viktig å få i gang en diskusjon rundt bærekraftig brødproduksjon. Jeg synes i det minste at vi bør ta en debatt om brødprisene. Når for eksempel Bakehuset priser seg så lavt som de gjør, må det jo gå utover noe annet. Og tar man en titt i regnskapet deres, så er det tydelig at det ikke er marginene det går ut over. Brødindustrien har dessverre presset seg selv opp i et hjørne der profitt trumfer kvalitet. De har selv skapt et prispress som gjør at folk forventer at et brød skal koste mindre enn det burde. Derfor er det blitt viktigere med god margin på brødet enn at det inneholder kvalitetsingredienser og er laget med kjærlighet. Det er trist, men slik er det. Og dette har jeg altså lyst til å gjøre noe med.

Kvalitet og tilgjengelighet

Han understreker samtidig at han synes håndverksbakerier, som Åpent Bakeri og Godt Brød leverer topp kvalitet, og at han ikke er ute etter å konkurrere med denne typen bakerier.

– Vi er på samme lag. Jeg synes bare synd på alle dem som bor på steder uten slike bakerier, og jeg ønsker å gi folk i hele landet like god tilgang på kvalitetsbrød. Derfor prøver jeg å etablere et brødbrand som opprettholder høy kvalitet og samtidig lar seg produsere i høyt volum og med god tilgjengelighet.

For å illustrere hva han prøver å få til, har Christian plassert sitt eget merkenavn sammen med flere andre norske bakerier i et diagram bestående av en loddrett og en horisontal akse. Den loddrette aksen viser «topp kvalitet!» øverst og «kjip kvalitet» nederst, mens den horisontale viser «lav tilgjengelighet» på den ene yttersiden og «høy tilgjengelighet» på den andre.

– Har du fått noen reaksjoner på denne fremstillingen?

– Jeg har ikke fått så mange reaksjoner, nei. Jeg hadde egentlig håpet på litt mer respons. Ikke fordi jeg har et ønske om å såre noen, men fordi jeg ønsker å dra i gang en viktig debatt, sier Christian.

Administrerende direktør i Bakehuset (tidligere Bakers), Øystein Halvorsen, er i hvert fall ikke interessert i å delta en slik debatt:

– Vi har ingen kommentarer, skriver han i en sms til Bakeri.net.