For Hector Guardia er det ikke noe alternativ å kjøpe brød på dagligvarebutikken. Bakervarer skal lages med kjærlighet og av gode råvarer.

– Jeg er skeptisk til matindustrien, jeg mener mye mat lages av for dårlige råvarer og at produsenter bør tenke mer på de som skal konsumere maten. Dette er en av grunnene til at vi startet opp Rent Mel, vi ville lage mat vi kunne gi barna våre uten å ha dårlig samvittighet, forteller Guardia.

Med bakgrunn fra familiens bakeri i Barcelona, hadde Hector Guardia startet opp tre konditorier i den Katalanske storbyen før sin 20. bursdag. Eventyrlyst og tilfeldigheter sender han til Norge og Oslo, med et pit-stop i Stavanger. Etter en hektisk periode på restauranten Baltazar, havner han som bakeansvarlig hos Maschmanns Matmarked på Skøyen, hvor han blant annet starter opp med pizzaservering. I løpet av denne tiden har han fått solid erfaring og har skaffet seg en kombi-utdannelse som baker, konditor og kokk.

Hector Guardia, daglig leder hos Rent Mel, er brennende opptatt av ærlig og økologisk mat.

Hector Guardia, daglig leder hos Rent Mel, er brennende opptatt av ærlig og økologisk mat.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Visste hva de ville

– Rent Mel var nøye planlagt, vi ville lage et bakeri og pizzeria hvor alle råvarer er økologiske og kvaliteten på topp. Vi hadde en god plan og vi visste hvordan vi skulle få dette til, selv om mange ikke hadde troen på oss. Men nå etter to års drift og omtrent null fritid, ser vi at dette konseptet er levedyktig, forteller Guardia.

Første driftsår omsatte bakeriet for cirka 7,5 millioner kroner og satt igjen med et positivt resultat.

– Vi er utrolig fornøyd så langt, vi hadde ikke tro på positivt resultat etter første driftsår, men det klarte vi og slik viser vi at dette er liv laga.

Kreativitet i fokus

Kreativitet er også en del av konseptet, en arbeidsplass hvor ansatte kan være lekne og skapende. Et sted hvor råvarer av høyeste kvalitet brukes i håndverket.

– Vi har ingen ambisjoner om å bli rike på dette prosjektet, men vi må jo tjene penger for å betale regningene og de ansattes lønn. Men hovedfokus er å være et sted hvor de ansatte og jeg selv har det godt på jobb og føler at vi gjør noe med mening. Vi vil bidra til en bedre verden og til et godt arbeidsmiljø samtidig som vi skaper et positivt driftsresultat, sier Guardia.

Rent Mel er det eneste bakeri og pizzeria i Norge med gull valørmerke fra Debio. Det betyr at over 90 prosent av produktene er økologiske. Det brukes ikke gjær i brødet, alt er bakt på surdeig og alle brød er 100 prosent økologiske. Råvarer er så kortreiste det lar seg gjøre.

– Jeg er tungt følelsesmessig involvert i Rent Mel. Dette er ikke bare et sted å jobbe. Jeg tenker på ansvaret ved å servere mat til så mange mennesker, det er ikke noe jeg tar lett på. Det er mitt ansvar og jeg tenker på dette hver dag. Rent Mel er et langsiktig prosjekt, og jeg elsker virkelig det jeg driver med, sier Guardia.

Alle brød er 100 prosent økologiske og ingen er gjær tilsettes, kun surdeig.

Alle brød er 100 prosent økologiske og ingen er gjær tilsettes, kun surdeig.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Nytt bakeri

Den daglige lederen og de fire andre investorene i Rent Mel, har også bygget og kommet seg inn i nytt bakeri, lokalisert på Bislett i Oslo.

– Vi ønsket et sentralbakeri som kunne levere til utsalget og andre kunder vi har, da det ble for trangt bak i utsalget i Prinsens Gate. Foruten utsalget, leverer vi bakervarer til en rekke restauranter i Oslo. Vi mener dette markedet har et bra potensial og vi ønsker å samarbeide med enda flere restauranter, så det nye bakeriet er også et ledd i å ruste seg for fremtiden. Så har vi også en leveringsavtale med hjemleveringstjenesten Brødboksen, hvor vi, per i dag, har tre produkter inne. Dette går bra og vi har planer om å øke produktporteføljen her fremover med nye, spennende produkter. Vi har også nylig inngått et samarbeid med dyrket.no, en nettside med hjemlevering som spesialiserer seg på økologiske matvarer, så dette er en butikk som matcher vår profil helt perfekt.

Økologiske bakervarer på rad og rekke hos Rent Mel i Prinsens Gate i Oslo sentrum.

Økologiske bakervarer på rad og rekke hos Rent Mel i Prinsens Gate i Oslo sentrum.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Pizza, pizza

– Hva er det med pizza og bakerier?

– Pizza er jo i utgangspunktet noe som passer godt inn med baking. Pizzabunn er et håndverksprodukt som vi kan, og som er en utrolig viktig del av en bra pizza, så slik er det jo bare naturlig at et bakeri også er et pizzeria.

Rent Mel er økologiske på pizzafronten også, så de har litt mer vansker enn andre pizzeriaer med å skaffe økologisk topping av høy kvalitet. Dette jobbes det mye med og Guardia reiser rundt og finner de gode produsentene i det ganske land. Alle råvarer er norske og så kortreiste som mulig.

– Vi synes vi har lykkes med å finne de gode råvarene, og det blir klart dyrere å lage pizza slik vi gjør det, men det får være. Vi lager pizza slik vi selv liker den. Og vi selger den ikke til noen premiumpris, vi har samme pris som andre pizzeriaer i Oslo, forteller Hector Guardia.

Rent Mel er kjent for en kreativ pizzameny og de lanserer stadig nye varianter.

– Vi liker jo å være kreative og bytter meny relativt ofte. Vi har åtte-ti pizzaer på menyen til enhver tid og av disse er tre-fire klassiske og resten er kreative varianter som for eksempel julepizza med ribbe. Vi liker å prøve nye ting og vi får gode tilbakemeldinger fra kundene våre, sier Guardia.

– Hvor henter du smaksinspirasjonen fra?

– Jeg reiser en god del, spiser mat og finner inspirasjon til smaker slik, men ikke i Oslo. Jeg vil ikke kopiere noen i mitt eget nærområde, men jeg tror på å være åpen og transparent, så hvis noen vil hente inspirasjon fra Rent Mel, er de velkommen til det. Det vil bare være en utfordring for oss, som gjør at vi må være enda mer kreative og skjerpet, avslutter Hector Guardia.

Pizzautvalget er stort og variert hos Rent Mel.

Pizzautvalget er stort og variert hos Rent Mel.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media