Administrerende direktør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene er glad for at de nå skal lagre halvparten av beredskapskornet i Norge og gjør det klart at de kan lagre mer - om politikkerne vil.

Skal lagre halvparten og er klare for mer

Landbruksdirektoratet har kunngjort at alle kontrakter for oppbygging av lager av matkorn i Norge nå er tildelt. Innen 2029 skal Norge ha etablert beredskapslagring av 82 500 tonn matkorn, tilsvarende tre måneders forbruk. Halvparten av dette skal lagres av Norgesmøllene. Og de er klare for å lagre mer om politikerne vil.

– Vi er stolte over å kunne bidra til å bedre matberedskapen i Norge. Som norskeid matprodusent ser vi dette som en naturlig del av vårt samfunnsansvar. Lagring på våre matmøller sikrer også en effektiv lagring av matkorn for beredskap, sier administrerende direktør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene i en pressemelding.

Lagrer gjerne mer korn

– Norge er blant de minst selvforsynte landene i verden. Vi er derfor helt avhengige av å importere mat til Norge. Så sent som høsten 2023 hadde Norge kun 20 prosent norsk matkorn tilgjengelig som følge av stormen “Hans” og måtte derigjennom importere 80 prosent av matkornbehovet. Vi er sårbare i situasjoner som påvirker flyten av matvarer globalt. Som klimaendringer, geopolitiske konflikter, tollkriger og i ytterste konsekvens krig i matproduserende land, i Europa og/eller i eget land.  Under pandemien opplevde vi at kornvarer som mel og brød hadde en reell betydning i folks oppfatning av selvforsyning, noe som førte til umiddelbar hamstring og tomme butikkhyller.

– Det er gledelig å registrere tverrpolitiske ambisjoner om å ytterligere øke beredskapslageret av matkorn i Norge, i første omgang til 6 mnd. forbruk. Vi følger selvsagt spent med på om dette blir en realitet. Norgesmøllene er definitivt positiv til å ta vår del av ansvaret for å lagre dette kornet også, sier Eikeland

Lagring ved melmøller der folk bor

Norgesmøllene lagrer kornet i siloer tilknyttet selskapets matmøller.

– Store deler av Norges befolkning bor utenfor Oslo. Norgesmøllene har i dag derfor drift på tre møller, i Vaksdal i Vestland, Buvika i Trøndelag og Skien i Telemark. Et land med en desentralisert matforsyning er mer robust til å håndtere kriser. Det reduserer sikkerhetsrisiko.

– Det bakes brød på bakerier i hele Norge, fordi det bor folk i hele Norge. Våre matmøller gir trygghet for stabil vareforsyning til landets bakerier. Vi sikrer at de kan opprettholde sine leveranser av brød til butikkene i Norge i en krisesituasjon. Forebygging av en krise er mulig om vi tenker langsiktig og viser politisk vilje, slik myndighetene har vist med beredskapslagring av korn ved matmøllene våre, avslutter Jan Erik Eikeland.

Powered by Labrador CMS