Å mestre det enkle

Bakeblogger og konditor Elin Vatnar Nilsen har skrevet bakebok med grunnoppskrifter for hjemmebakerne.

Publisert Sist oppdatert

Jeg oppfordrer leserne mine til ta i bruk tradisjonelle metoder og bruke råvarene vi finner utenfor døren. Elin Vatnar Nilsen

Elin Vatnar Nilsen, kjent bakeblogger og konditor har skrevet bakebok med over 60 oppskrifter, blant annet dem, de 20 mest populære oppskriftene fra bloggen krem.no

– Hovedgrunnen til at jeg skriver bok er at jeg ønsker å lære bort grunnteknikkene innen baking. Jeg har gjennom mange år på sosiale medier og som blogger fått nær kontakt med de som følger meg og slik en forståelse av hvor skoen trykker for hjemmebakerne. Jeg ønsker å bidra til at folk lærer seg noen viktige grunnoppskrifter som de kan ta med seg og utvikle videre, sier Elin Vatnar Nilsen.

Elin tror mange som baker hjemme på kjøkkenet gjør det vanskelig for seg selv. De setter seg for høye mål uten å kunne det elementære og så feiler de. Dette ønsker nå Elin å ta grep om og har skrevet boken ”Alle kan bake”.

– Jeg er veldig spent på mottagelsen. Dette er jo en litt ”oldschool” bakebok, med flere gode og gamle, grunnleggende oppskrifter. I 2017 er mange opptatt av at det de baker skal se flott og fancy ut, men jeg tror mange trenger å lære hvordan man lager de elementære bakverkene, før de går over på det som krever mer kunnskap.

Ingen pekefinger

Elin er opptatt av at boken ikke skal virke som en pekefinger til de som ”jukser” og bruker halvfabrikata når de baker.

– Jeg skal ikke bidra til dårlig samvittighet hos noen. Det finnes mye halvfabrikata som både smaker bra og funker godt. I mange tilfeller er det helt ok å bruke dette i en stresset hverdag. Men hvis de hadde hatt kunnskap om hvordan man lager det selv, er det nok mange som blir overrasket over hvor enkelt det er. Derfor er det viktig å smake forskjellen. Jeg håper på å inspirere folk til å lage baksten selv, selv om jeg har full forståelse for at man må ta noen snarveien nå og da, sier Elin.

Tradisjon i moderne form

Elin vokste selv opp i et bakeri og ble fjerde generasjon konditor i familiebakeriet. Så hoppet hun av i 1999 for å starte karriere i en ny bransje, før hun i 2013 sluttet i fast jobb for å satse på skrivevirksomhet og bakeblogging.

– Det er lett å identifisere meg med leserne mine, siden jeg også måtte lære meg å bake hjemme etter mange år i et profesjonelt bakeri. Derfor vet jeg hva folk strever med og boka er skrevet med det utgangspunktet, forteller Elin.

– Jeg oppfordrer leserne mine til ta i bruk tradisjonelle metoder og bruke råvarene vi finner utenfor døren. Bloggen min kjennetegnes av at jeg ofte bruker grunnoppskrifter som jeg utvikler og moderniserer der det er behov.

60 oppskrifter

Boka inneholder flere av de mest kommenterte og likte oppskriftene fra Elins blogg krem.no, som er en av landets mest besøkte bakeblogger.

Foruten oppskrifter, finnes tips om råvarer, men også litt om Elins historie og tiden som konditor i familiebedriften. Hun skriver også om bransjen og viktigheten av at ansvar tas for den kommende generasjon med bakere og konditorer.

– Det rettes en liten pekefinger til bransjen og jeg ber dem om å bidra til å utdanne de nye innen faget. Det har vært vanskelig å få læreplass de senere årene og dette må snus for at faget skal bestå. Jeg vil gi folk bakeglede og å vise at det går an å gjøre det selv. Mange oppskriftene i boken er så enkle som mulig. Noen er mer vriene, men man må ha noe å strekke seg etter. Jeg tror at det vil være stor interesse for en bok som dette, og ikke bare blant mine faste lesere fra bloggen. Bakeinteressen er stor i Norge om dagen, og ambisjonsnivået ligger på et gjennomførbart nivå for alle.

Lot leserne bestemme

Da Elin og forlaget skulle bli enig om en forside til boken, stod de igjen med to alternativer. Elin lot like gjerne følgerne hennes på Facebook og Instagram ta valget.

– Jeg ville involvere de som trofast har fulgt meg i flere år, om hvilken forside som skulle velges. Det ble masse respons og heldigvis valgte folk den forsiden som var min favoritt. Se etter boken med kremfylte horn på forsiden, sier Elin.

Boken ”Alle kan bake” lanseres på Jessheim Storsenter 20. april og gis ut av Cappelen Damm forlag.


Oppskrift fra boken:

Bollefocaccia

Hele familiens favorittbakverk. Det ligner kanskje litt på focaccia, men denne er søt og uten all oljen. Det holder med litt vaniljekrem og blåbær. Har du frosne bær i fryseren, bruk dem. Eller kjøp friske. Personlig synes jeg de blåbærene jeg har plukket i skauen smaker best. Bruk god tid. Pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem, da kan den bli rå. Avkjøles litt før du eventuelt har på litt melis. (PS! Sjekk ut hashtag #bollefocaccia på Instagram)

 

Grunnoppskrift søt gjærdeig:

  • 500 g hvetemel
  • 1 dl sukker (90 g)
  • 25 g gjær
  • 3 dl væske (gjerne melk)
  • 75 g smør
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg (valgfritt)
  • en liten klype salt
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du:

  1. Vei og mål opp alt det tørre i en bakemaskin, tilsett melk, (romtemperatur eller kald) og egg, smuldre gjær i bollen. Sett i eltekroken og start maskinen. Bland sammen til den deig.
  2. Sett opp farten på maskinen og elt deigen godt. Virker deigen for fast, juster med væske.
  3. Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsettes når deigen har eltet ca. 7-10 minutter.
  4. Etter at smøret er blandet inn i deigen, fortsett eltingen i ca. 5 minutter.
  5. For å vite om deigen er ferdig eltet, ta glutentesten: Dra deig mellom fingrene. Når du kan dra ut en tynn, gjennomsiktig hinne er den ferdig eltet. Hvis den revner og virker «kort» når du drar i den, elt deigen videre.
  6. Sett deigen et lunt sted til heving. Pakk bakebollen inn i en pose eller legg et klede over bollen. Skal du lage en stor deig? Bruk en plastboks med lokk. Olje boksen med nøytral olje før du har i deigen.
  7. Etter at deigen har hevet til dobbel størrelse (minimum halvannen time) knas den utover en smurt, stor langpanne (42×29 cm).
  8. Sett til heving et lunt sted (gjerne over en vaskekum fylt med varmt vann) en halv time.
  9. Etter en halv time til tre kvarter, ha vaniljekremen i en sprøytepose (eller bruk en skje) og legg på passe store mengder med krem. Dryss på blåbær. Klem de største blåbærene godt ned i deigen før du steker.
  10. Stek på nest nederste rille ca. 220 grader i ca. 10 minutter.
  11. Avkjøl og rør sammen melis med vann. Fordel melisglasur på bollekaken.

 

Fyll:

  • Vaniljekrem
  • 100 – 150g blåbær
  • Melis og vann
Powered by Labrador CMS