De 5 viktigste forbrukertrender

Enkelt, smart, moralsk, sunt og estetisk, er i følge trendekspert Ole Petter Nyhaug de viktigste trendene hos forbrukeren i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Ole Petter Nyhaug, Opinion, ekspert på trender og forbrukerinnsikt åpnet Møllerens inspirasjonsseminar 2016 på Sentralen i Oslo, med å dele det som etter hans syn er de viktigste trendene hos forbrukerne dette året. Nyhaug har delt inn trendene i grupper med forbrukere basert på hva de forskjellige gruppene er opptatt av.

 

Livet i flytsonen

Forbrukeren vil ikke stå i kø, og livet skal være enkelt og greit. Folk i denne gruppen kalles den sømløse forbuker og kjøper matvarer på nett og får middagskasser på døra. Kunden er villig til å betale ekstra for et enkelt liv.

Valgene skal være enkle. Nyhaug peker på en hamburgerkjede i USA som er i voldsom vekst, Five Guys. De selger hamburgere og pommes frites og har kun to menyvalg; med eller uten ost. De nærmer seg McDonalds i omsetning i USA. Så selv om det er en trend å ville ha stort utvalg, så velger ofte folk det kjente og det de vet de liker. – Dette kalles valgets paradoks, sier Nyhaug.

 

Best og smartest

Forbruker vil ha premium produkter, men til en god pris. Folk er opptatt av gode handler, de vil føle at de har gjort et godt kjøp på en godt produkt.  Denne forbruker kalles den optimaliserte forbruker, og han kan gjerne kjøpe sykkel til 30 000 kroner som bare brukes en time i uka. Ikke nødvendigvis for å få anerkjennelse fra naboen, men for å optimalisere sin egen sykkelopplevelse. Maks effekt.

Folk ønsker å føle seg smarte. Apper som sammenligner priser på de samme varene i forskjellige butikker er i vekst. Folk kaster seg over tilbud i dagligvarebutikker som smågodt til 2.90 kroner per hekto, ribbe til 29 kroner kiloen og lignende. Denne forbrukeren kan velge et billig produkt den ene dagen og et premium produkt den neste.

 

Moralsk velvære

Det finnes også en etisk dimensjon i valget av produkter. Denne forbrukeren vil være ansvarlig, men kan ikke sette seg inn i alt. Men det er viktig at maten er kortreist, økologisk og er bærekraftig. Dette er den moralske forbruker. 40 prosent av norske forbrukere sier at de vil velge små produsenter foran store industrialiserte. Det kalles fabrikkfrykt.

Emballasje er også veldig viktig når disse kundene skal velge varer. Er det for mye emballasje? Finnes det tilsvarende produkter i løsvekt? 74 prosent av alle nordmenn har dårlig samvittighet for all søppel de kaster. De vil gjerne kaste mindre hvis de kan.

plakat

 

Sunn kontroll

Dette er den risikoreduserende forbruker. De vil ha kontroll over egen kropp og velger produkter som er sunne og som gjerne har spesifikke egenskaper. Vi kommer til å se flere produkter i fremtiden med egenskaper for mage, tarm, mer energi og lignende.

20 prosent av forbrukere tilpasser kostholdet sitt i forhold til allergier og 11 prosent velger glutenfritt. De ser ofte etter ”fri for” produkter og nøyaktig merking blir viktigere.

 

Estetisk stimulans

Denne gruppen forbrukere lar seg påvirke av sanselig stimuli.

Lukt, smak, lyd, utseende, design, stemning, atmosfære er alle eksempler på måter å kommunisere emosjonelt med forbruker. Det er også tydelige tegn på at denne gruppen vil ha sterkere mat. Den nordiske stilen har ikke fått fotfeste her. Opplevelser i butikk eller steder hvor mat selges er viktige salgstriggere for denne gruppen.

– Folk  er blitt veldig mer bevisst på alt de kjøper og spiser. De er opptatt av sunnhet, opprinnelse, og om produksjonen er etisk og moralsk riktig. Vi har langt større bevissthet om sammenhengen mellom pris og kvalitet. Folk stiller langt høyere krav i forhold til verdien og kvaliteten i matvarene. Det er en veldig stor forskjell i forhold til tidligere, sier Nyhaug.

 

– Hva kommer til å skje fremover da?

– Vi kan forvente oss bevisste forbrukere som vil kreve enda mer av ytelsen fra produktene. De vil være opptatt av hvilke type effekter produktene kan ha på oss. For eksempel vil helsemessige fordeler være i fokus. Maten skal se bra ut, være sunn og produksjonen skal være etisk riktig, avslutter Ole Petter Nyhaug.

Møllerens Inspirasjonsdag arrangeres for andre gang i 2016. I år samles 9 foredragsholdere og 119 deltagere fra 57 forskjellige firma.

 

Powered by Labrador CMS