Det eksisterer dessverre mange myter om sammenhengene mellom brød, mat og helse. Blant de vanligste er myten om at man blir tykk av å spise brød.

Det svenske Brödsinstitutet jobber blant annet med å knuse slike myter, og i stedet spre informasjon om alle helsefordelene brød gir. Og i anledning slankemåneden januar har Brödinstitutets talsperson Maria Sitell utarbeidet en oversikt over de fem vanligste mytene om brød – og deres beste motargumenter:

Myte 1: «Man blir tykk av brød»

— Glem det! Man går verken opp eller ned i vekt av én spesiell matvare. Vekten er et resultat av hvor mye man spiser i forhold til hvor mye man forbrenner. Altså hvor mye energi kroppen får i seg i forhold til hvor mye energi kroppen forbruker. Husk at fullkornsbrød holder deg mett lenge, sier Sitell i en pressemelding.

Myte 2: «Man blir tykk av karbohydrater»

Sitell viser til det faktum at karbohydrater er kroppens viktigste kilde til energi, samt at både hjernen og røde blodlegemer trenger karbohydrat for å fungere. Det finnes imidlertid ulike typer karbohydrat, og den typen man bør spise mest av, er fullkorn. I likhet med våre naboer i Sverige, er det også mange nordmenn som spiser for lite fullkorn. Helsedirektoratet anbefaler alle å spise mellom 70 og 90 gram sammalt mel eller fullkorn hver dag.

— Hele korn gir mindre blodsukkerstigning, som igjen gjør at man holder seg mett lenger. Derfor kan fullkorn faktisk gjøre det lettere å holde vekten nede, sier Sitell.

Myte 3: «Brødmat er ikke ordentlig mat»

Det kommer helt an på mengde, type brød og type pålegg, understreker Sitell.

— Med sunt brød og sunt pålegg kan brødmat være et komplett måltid, på like linje med middag. Brød inneholder både bra med protein (mellom 8 og 12 prosent) og karbohydrater. Ved å velge fullkornsbrød får man i seg flere næringsstoffer, og holder seg også mett lenger.

Myte 4: «Mørkt brød er sunnere enn lyst brød»

Denne myten har oppstått fordi mange fullkornsbrød er mørke i fargen. Men et brød kan også være mørkt fordi det inneholder mørk sirup, for eksempel. Derfor lønner det seg å se mer på innholdsfortegnelsen enn på hvilken farge brødet har. Sunne brød inneholder mye fullkorn og protein, og lite eller ikke noe sukker. Fullkornsbrød kan være både mørke og lyse.

Myte 5: «Brød gjør magen oppblåst»

— Det er mange som sliter med mageproblemer, men det er svært sjelden at problemene faktisk er forårsaket av brød, sier Sitell.

Den vanligste årsaken til oppblåst og urolig mage er stress og IBS (Irritable Bowel Syndrome), som en fjerdedel av alle svensker lider av. Sitell råder folk med dette problemet til å finne ut hva man ikke tåler.

— Gå heller til en lege for å finne ut av det, enn å eksperimentere selv ved å kutte ut ulike mattyper, sier hun.