I de endringene som skjer i våre matvaner er det viktig å huske at baker- og konditorbransjens produkter leverer i forhold til de nye trendene. Brød kan være en viktig bestanddel i de nye rettene som kommer inn over oss.

Muligheter for bakerbransjen

Daglig leder i Baker og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke, er klar på at vegetartrenden gir bransjen nye muligheter utover det å levere brød og produkter til måltidene.

– Det er ingenting i veien for at bakeriene som har effektive produksjonslokaler kan lage dette. Selv om mye av vegetarmaten ser ut som kjøtt, så trenger det jo ikke være kjøttbransjen som skal produsere det. Mye av dette er farser eller masser som mange bakerier har god erfaring i å bearbeide. Det gjelder både produksjon og salg.

– I Tyskland er det kjøttbransjen som har tatt vegetarbølgen. I andre land er det grøntbransjen som har tatt den. I Norge er det fortsatt tidlig, men her har vår bransje muligheter, sier Bakke til Bakeri.net.

Spiser mindre kjøtt

Dette understøttes i en fersk gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt. Den viser at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken. Hele 45 prosent av befolkningen spiser vegetarretter minst en gang i uken eller oftere, og tendensen er økende, spesielt blant de unge. I aldersgruppen 18-25 år er det 22 prosent som spiser flere vegetarretter nå enn året før.

Tar hensyn til miljøet

Den samme undersøkelsen viser at 4 av 10 oppgir at de liker vegetarretter mindre godt enn kjøtt og fiskeretter. Det kan være fordi folk flest ennå ikke er så trent i å lage god mat uten kjøtt og fisk. Vi trenger inspirasjon for å lære nye metoder og å bruke nye råvarer, som for eksempel linser og bønner, for å dekke behovet for proteiner.