I tiden fremover vil forbrukerne etterspørre sunnere, mer varierte og mer gourmet-inspirerte mat-i-farta-produkter. Så hvorfor ikke slå et slag for grovt brød med spennende pålegg?
I tiden fremover vil forbrukerne etterspørre sunnere, mer varierte og mer gourmet-inspirerte mat-i-farta-produkter. Så hvorfor ikke slå et slag for grovt brød med spennende pålegg?

3 av de viktigste trendene fremover

Her er trendene som vil prege mat- og drikkebransjen i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukere vil forvente at selskaper jobber med bærekraft.

Det verdensledende markedsanalyseselskapet Mintel har nylig offentliggjort rapporten Global Food & Drink Trends 2019. Rapporten peker ut tre globale mat- og drikketrender som i stor grad vil prege det kommende året. De nye trendene er identifisert ved å samle innsikten til over 90 av Mintels analytikere og trendeksperter fra hele verden – i tillegg til funn fra forbrukerundersøkelser i over 15 ulike land.

Mer bærekraft

Bærekraft-begrepet er i ferd med å bli utvidet til å gjelde hele livsløpet til produktet. Det betyr at alle; fra leverandører og produsenter til forbrukere og de som håndterer avfallet, må ta ansvar for sin del av bærekraft-syklusen. I en ideell 360-graders bærekraft-syklus skal alt fra såing og innhøsting av råvarer til gjenvinning og reproduksjon være dekket.

— Forbrukere vil forvente at selskaper jobber med bærekraft på en slik måte, uttaler Mintel-analytiker Emma Schofield.

I rapporten slås det også fast at dagens forbrukere er i ferd med å få et nytt syn på bruken av plast. Biologisk nedbrytbar emballasje vil bli etterspurt i større og større grad. Fremover vil den gjennomsnittlige forbruker også bli mer og mer bevisst på å velge økologisk samt å unngå matkasting og nedbygging av matjord.

Sunn aldring

Vi lever stadig lengre, og i tillegg er vi mer opptatt av å bevare en god helse mens vi lever. Derfor er «sunn aldring» identifisert som en ny trend i årets trendrapport fra Mintel. Den nye trenden utgjør en ny mulighet for mat- og drikkebransjen. Mange matvarer kan nemlig bidra til å bevare og/eller styrke ulike egenskaper ved kroppen vår. Mintel foreslår at mat- og drikkeprodusenter møter denne trenden ved å tilsette eller berike produktene sine med vitaminer og andre gunstige stoffer. Videre foreslår Mintel at mat- og drikkebransjen henter inspirasjon fra skjønnhetsindustrien, som lenge har markedsført produktene sine mot folks ønske om et evig ungdommelig utseende. I neste år vil mange se etter produkter som kan tilføre dem noe ekstra, derav begrepet funksjonell mat. Populære ekstra-funksjoner vil være sunnere tarmhelse, sterkere skjelett, lavere/høyere kolesterol og blodtrykk samt forbedret hjernefunksjon.

Convenience 2.0

Bakgrunnen for denne trenden er at folk flest blir mer og mer presset på tid, men likevel ønsker å spise sunt – og godt. Stadig flere definerer seg selv som en «foodie» (en person som er spesielt interessert i mat). Såkalt convenience vil derfor få seg en oppgradering, spår Mintel. Mat- og drikkeprodusenter vil svare på denne trenden ved å begynne å lage sunnere, mer varierte og mer gourmet-inspirerte mat-i-farta-produkter. På grunn av strømmetjenester er folk allerede blitt vant til å ha et bredere tilbud av tv-serier, og fremover vil markedet forvente et like bredt og variert tilbud innen mat og drikke, tror Mintels analytikere.

 

Powered by Labrador CMS