Disse skolene tilbyr vg2 baker og konditor fra skoleåret 2021/2022, og antall søkere.
Innlandet
Storhamar vgs, 13 søkere
Vestfold og Telemark
Thor Heyerdahl vgs, 14 søkere
Troms og Finnmark
Ishavsbyen vgs 10 søkere
Stamnes Rå vgs, 4 søkere
Agder
Tangen vgs, 10 søkere
Sam Eyde vgs, 8 søkere
Oslo
Etterstad vgs, 19 søkere
Trøndelag
Strinda vgs, 11 søkere
Ole Vigs vgs, 8 søkere
Rogaland
Jåttå vgs, 14 søkere
Karmsund vgs, 8 søkere
Bryne vgs, 7 søkere
Vestland
Sandsli vgs, 30 søkere
Viken
Glemmen vgs 7 søkere
Nannestad vgs, 11 søkere
Mysen vgs, 1 søker
Rosenvilde vgs, 8 søkere
Vestby vgs, 11 søkere
Sørumsand vgs, 11 søkere
Åssiden vgs, 16 søkere
Søkerne er fordelt på 11 fylker og 22 videregående skoler.
På Sandsli videregående skole i Bergen, den eneste som tilbyr Vg2 baker og konditor i Vestland fylke, er det om lag 30 søkere, nok til to fulle klasser.
Dette er tall bransjeforeningen BKLF er meget godt fornøyd med.
– Vi synes dette er veldig oppløftende tall, spesielt med tanke på at det var 264 søkere til hele vg2 matfag i 2020, som inneholder 8 fag. Nå er det 234 søkere til våre to fag – baker og konditor, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke til Bakeri.net.
Skal utvikle selvstendige fagarbeidere
Læreplanen for det nye programmet Vg2 baker og konditor, er fastsatt av kunnskapsdepartementet og klart til å tas i bruk ved skolestart høsten 2021.
Læreplanen vektlegger at elevene utvikler godt håndlag, sensoriske ferdigheter og kompetanse innen kvalitet, mattrygghet, reseptoppbygging og matmerking. Målet er å utvikle selvstendige og omstillingsdyktige, samarbeidende og serviceinnstilte fagarbeidere. Vg2 baker og konditorfaget skal på en etisk forsvarlig og bærekraftig måte, bidra til å vekke nysgjerrighet, kreativitet og skaperglede gjennom produksjon av baker- og konditorvarer.
– Den nye fagfornyelsen og de nye læreplanene legger opp til mer faglig dybde og mer helhetlig forståelse av faget. Jeg forventer at dette gjør elevene bedre rustet og mer kunnskapsrike når de kommer ut av skolen og skal starte på lærlingperioden, sier Bakke.
Kompetansemålene
I læreplanen finnes det konkrete kompetansemål som kontroll av råvarekvalitet ved varemottak, vurdere om varene er leverte i samsvar med bestilling, og utføre avviksbehandling. Gjøre beviste valg i produksjonen og salg av baker- og konditorvarer og reflektere over om produksjonen er kostnadseffektiv. Beregne pris og næringsinnhold i produkt for å kunne emballere og merke varene etter gjeldene regelverk. Samt en rekke andre kompetansemål, som kan leses i de komplette læreplanene på udir.no.