Vibeke Bugge - BKLF Landsmøte
Vibeke Bugge - BKLF Landsmøte

20 prosent mer grovt til 2021

Forbruket av grove kornprodukter skal økes med 20 prosent innen 2021. Det er målsettingen i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold og en gavepakke til bakerbransjen.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker oss flere med fra bakerbransjen.

Det overordnede kostrådet er å ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk. Det anbefales et begrenset inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt i tillegg til mindre salt og mindre sukker. Dette er det ikke mange som klarer. Det påvirker utviklingen i folkehelsen negativt og forventet levealder går ned!

Bekymringsfull utvikling

Den bekymringsfulle utviklingen man har sett de siste årene er bakgrunnen for at det er etablert et samarbeid mellom helsemyndigheter, mat- og drikkebransje og handel for å bedre folkehelsen. Alle parter har signert på en intensjonsavtale og jobber for å nå konkrete mål om mindre salt, sukker og mettet fett samt mer frukt og grønnsaker, mer sjømat og ikke minst mer grove kornprodukter inn i kostholdet. Samarbeidet er unikt i verdenssammenheng og gjenspeiler en ansvarlig norsk matvarebransje. Det jobbes dessuten bredt med påvirkning av forbrukeradferd for å bidra til bevissthet rundt helse og kosthold.

Flere aktører i bakerbransjen har forpliktet seg til reduksjon av saltinnholdet i sine produkter gjennom Saltpartnerskapet. Nå vil vi gjerne ha bakerbransjen med på en felles dugnad for å øke inntaket av grove kornprodukter. Kanskje også redusere noe på sukker og mettet fett?

Prosjektkoordinator fra NHO Mat og Drikke, Vibeke Bugge, jobber med å rekruttere flere medlemsbedrifter til å signere på tilslutningsavtalen til intensjonsavtalen. I tilslutningsavtalen velger man innsatsområder det er relevant for bedriften å jobbe med. Jo flere som er med på denne «dugnaden» jo raskere vil vi kunne nå målet om 20 prosent økt inntak av grove kornprodukter. For bare litt sunnere mat og drikke kan gjøre stor forskjell for folkehelsen!

Hvordan jobbe for å nå målene?

  • Informasjon og kommunikasjon
  • Merking og påstander
  • Emballasje og næringsdeklarasjon
  • Størrelse på enheter
  • Produktforbedring av folkefavoritter
  • Produktutvikling
  • Utnytte trender (glutenfritt, proteinrikt, håndverk, knekkebrød, miljø og vegetar)

Med en signert tilslutningsavtale åpner det seg flere muligheter:

  • Samarbeid på tvers av bransje/sektorer
  • Workshop for å dele erfaringer og få kunnskap eller inspirasjon
  • Påvirke retning på forskning og utvikling

Ønsker flere avtaler med baker- og konditorbransjen

Den potensielle gevinsten av å ha en friskere befolkning som følger kostrådene er på beregnet til å være 154 milliarder kroner pr. år!
Så langt har 49 medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke signert tilslutningsavtalen til intensjonsavtalen matbransjen har inngått med Helse- og omsorgsdepartementet om tilrettelegging for sunnere kosthold.

– Vi ønsker oss flere med fra bakerbransjen. Det er kanskje i deres bransje målene er lettest å nå, sa Bugge som understreket at det er i hverdagskosten mulighetene ligger til å gjøre endringer som monner.

 

Powered by Labrador CMS