Verdens viktigste mat- og drikkemesse arrangeres for 34 gang og norsk deltagelse er har vokst mye, prosentmessig. Men det er bare 16 utstillere fra Norge som drar sørover i oktober for å vise frem mat og drikke produsert i Norge.

Allerede fullbooket

Årets Anuga-messe er allerede fullbooket og alle de 284 000 kvadratmeterne er fylt opp. Men Norsk-Tysk Handelskammer med prosjektleder Gisela Wiese-Hansen i spissen, jobber hardt for å endre på dette.

– Vi ser en endring hos bedrifter som satser på eksport og noe er på gang. Vi tror antallet norske utstillere vil øke til neste Anuga-messe i 2019, forteller Wiese-Hansen på en pressekonferanse.

Beslutningstagernes messe

– De som besøker messen tar ofte beslutninger i sine firmaer, forteller Dietmar Eiden, messeleder i Kölnmesse, arrangør av Anuga.

I 2015 hadde messen 7200 utstillere og om lag 160 000 fagbesøkende. 89 prosent av utstillere og 69 prosent av de besøkende, er fra andre land enn Tyskland.

Fra Norge ble det i 2015 registrert 454 besøkere.

Digital strategi

Av de norske utstillerne er det kun Sigdal Bakeri fra bakerbransjen. Men så er det heller ikke spå mange bakeriberdrifter som satser på eksport utenom Sigdal-eier United Bakery.

Konferansedelen av Anuga 2017 vil ha mye om Megatrender i matbransjen og noe av det hotteste nå er digitalisering.

– Anuga 2017 vil legge vekt på digitale strategier.

Dietmar Eiden, Kölnmesse og Anuga

Dietmar Eiden, Kölnmesse og Anuga

Jon-Are berg-Jacobsen

Alle som eier en butikk bør tenke på dette fremover og vurdere muligheten til at kunder kan bestille digitalt og få varen levert på døra. Kundene slutter ikke å gå i butikken, men de går dit for å finne spesialprodukter og for å finne nyheter, forteller Dietmar Eiden.

Kölnmesse investerer

Eierne av Anuga, Kölnmesse ved Dietmar Eiden, fortalte også på pressekonferansen at de tenker å investere hele 600 millioner Euro i messekonseptene sine.

– Store summer skal brukes for å forbedre og optimalisere messene for de besøkende og utstillere. Et nytt konferansesenter skal bygges og store deler av bygningsmassen skal bygges om. Konferansesenteret vil også brukes til utstillerplass ved behov og det skal bygges mer parkeringsplasser, fortalte Eiden.

Disse deltar fra Norge

For første gang siden tidlig på 90-tallet vil Norge presentere spennende produsenter på to nasjonale paviljonger, den ene i Fine Food hall 10.2, den andre i Drinks hall 8. Deltagerne på Fine Food paviljongen er Tine, Sigdal Bakeri/United Bakeries, Nortura/Fenalår fra Norge, North Sea Salt Works, Mills, Coldwater Prawns of Norway, Mikals laks og Mr. Iceman. I Drinks hall 8.1 vil Arcus, Nøgne Ø/Austmann, Telemark Mikrobryggeri, Berentsens, Egge Gård, Det norske brenneri og Mack med Aurora Spirits delta.

Se mer informasjon her.

Gisela Wiese-Hansen forteller norske journalister om årets Anuga-messe

Gisela Wiese-Hansen forteller norske journalister om årets Anuga-messe

Jon-Are Berg-Jacobsen

Fakta om Anuga 2017

Fra 7. til 11. oktober 2017 åpnes dørene til verdens største og viktigste messe innen Food & Beverage: Anuga. Allerede i dag, nesten seks måneder før messen, er messearealet fullbooket.

Anuga har presentert seg med et segmentert konsept helt siden 2003. Ti fagmesser under ett tak er overskriften. Dette skal gjøre det lettere for de ca. 160 000 besøkende å finne frem til rett produkt blant mer enn 7 200 utstillere på 284 000 kvm messeareal.

Nytt i år er «Anuga Hot Beverages» som er øremerket kaffe og te. Denne produktgruppen har hittil vært en del av «Bread & Bakery» som nå har fått bedre plass.

En annen nyhet er «Anuga Culinary Concepts» som har fokus på internasjonal kokkekunst, utstyr og gastronomi. Her arrangeres det diverse events og konkurranser samt at «Årets kokk» og «Årets patissier» kåres.

I tillegg finner vi åtte gamle kjenninger: Anuga Fine Food, Anuga Dairy, Anuga Meat, Anuga Organic, Anuga Chilled & Fresh Food, Anuga Bread & Bakery og Anuga Drinks.