Daglig leder i Brustadbua AS, Tove Pedersen, sammen med bakerisjef Umid Fotikh.

Fra Brustad-bu til storsatsing

Brustadbakeren bygger nytt produksjonslokale på Jæren og har som mål å bli en av Norges største leverandører av glutenfrie bakervarer. 

Publisert
Brustadbakeren produserer et bredt spekter av brød og andre bakervarer.

I Klepp kommune på Jæren er byggingen av et nytt og stort produksjonslokale til Brustadbakeren i full gang. Det nye bygget settes opp i industriområdet Øksnavad, og det blir i første omgang på rundt 1600 kvadratmeter.

– Det nye bakeriet vårt blir nesten ti ganger så stort som det vi har i dag, og det vil være mulig å gjøre det enda større senere. Etter planen vil det være klart til bruk i mai/juni i neste år, forteller bakerisjef Umid Fotikh i Brustadbakeren.

Norges første Brustad-bu

Bakeriets navn kommer fra morselskapet Brustadbua AS, som igjen er oppkalt etter den tidligere Ap-statsråden Sylvia Brustad. I 1997 foreslo hun en ny lovregulering som ga dagligvare- og kioskutsalg under 100 kvadratmeter fritak fra forbudet mot søndagsåpne utsalgssteder. Joker-butikken på Tjensvoll i Stavanger ble Norges første "Brustad-bu", og derfor heter den i dag Joker Brustadbua.

Denne butikken ble etter hvert også kjent for sine gode og ferske bakervarer. Brustadbua har nemlig en egen bakeriavdeling, som i 2018 ble utvidet med både nytt konditorirom og en ny glutenfri avdeling. Året etter tok de konseptet med seg til Sola og åpnet en Joker Brustadbua med en liten bakeriavdeling også der.

Med mål om å vokse

Og nå er altså byggingen av et nytt og stort produksjonslokale for begge butikkene i gang på Jæren. 

Det nye bakeriets fasade.

– Det er flere grunner til denne satsingen. For det første ønsker vi å åpne enda flere utsalgssteder, altså flere Brustadua-butikker, i Rogaland. Disse butikkene er populære fordi de er åpne 365 dager i året og fordi de tilbyr både dagligvarer og ferske baker- og konditorvarer, inkludert glutenfrie alternativer. Vi opplever en sterk økning i salget av glutenfritt, og derfor ønsker vi å satse enda mer på dette. I første omgang er målet vårt å bli den største leverandøren av glutenfrie baker- og konditorvarer i Rogaland. På lengre sikt har vi, i all ydmykhet, definert et mål om å bli en av de største leverandørene av glutenfrie baker- og konditorvarer nasjonalt, sier Fotikh.

Heving og steking i butikk

Han understreker at kundene til Joker Brustadbua i Stavanger og på Sola ikke skal merke noe til flyttingen av produksjonen.

Det nye lokalet blir rundt 1600 kvadratmeter stort, med mulighet for senere utvidelse.

– Vi kommer til å beholde noen bakere, raskeskap og ovner på begge stedene. I det nye produksjonslokalet vil vi produsere ferdige deigemner som heves og stekes ute i butikkene, som vanlig. Så kundene skal ikke merke noe til dette, forklarer han.

I tillegg til å forsyne egne butikker, er planen å skaffe flere nye kunder.

– De kundene vi har i dag sier at våre glutenfrie produkter er i en egen klasse, og det er selvfølgelig veldig hyggelig. Jeg er i dialog med flere store aktører som er interessert i kjøpe glutenfritt fra oss, forteller Fotikh.

Mangfold og inkludering

Brustadbakeren ble i 2019 kåret til Årets glutenfrie konditori av Norsk cøliakiforeningen. Bedriften har også fått utmerkelser for sin satsing på mangfold og inkludering. 

Mohammed Abdallah er en av rundt 18 ansatte i Brustadbakeren.

– Dette er grunnleggende verdier hos oss. Vi tror på å gi alle en sjanse. Det kan være personer som har hull i CV-en eller sliter med å få innpass i arbeidslivet på grunn av språk, kultur og livssyn. I dag har vi ansatte fra minst ni ulike nasjonaliteter i bakeriproduksjonen. Vi tilbyr språkopplæring i arbeidstiden, og gjennom et samarbeid med Opplæringskontoret kan våre ansatte også ta fagbrev på jobb.

Fokus på miljø og bærekraft

Bærekraft er en annen viktig verdi for Brustadbakeren.

– Vi jobber målrettet med flere tiltak for å være en miljøvennlig og bærekraftig bedrift, ikke bare i produksjon, men i alle ledd av virksomheten.  Når vi kan, velger vi lokale produsenter og leverandører. Dette bidrar til vekst i lokalt næringsliv, og gir samtidig redusert miljø- og klimaavtrykk. Redusert matsvinn er en annen konsekvens av kortere avstand mellom råvareprodusent og leverandør. Fremover ønsker vi å skape unike produkter ved å utnytte biprodukter og restråstoffer som ellers har liten verdi, forteller Fotikh.

Powered by Labrador CMS