Flere i det norske miljøet ønsker å ta opp kampen med de beste konditorene i verden. Vilde Nistad Strandos 5. plass har gitt blod på tann.

Vil ta opp kampen med verdens beste

Landslagstrener André Løvaas mener det må mer galskap inn i det norske konditorlaget og presidenten svarer med å vurdere å legge om konkurranseopplegget i Norge for å bygge kompetanse på sukker og showpiece.

Publisert Sist oppdatert

Vi må få inn kunst- og håndverksskolen til å støpe silikonformer for oss. Vi må bli mer gale.

Landslagstrener André Løvaas er helt klar på hva som er resepten fremover:

– Hvis du ser på alle konkurransene som har vært på iba, så er showpiecen trumfkortet. Den trumfer liksom alt. Og da kan resten være så bra som bare det. Vi må derfor sette inn støtet på showpiece. Vi må bli mer gale. Vi vet vi er gode på resten. Det har vi vist både i Nordic og her på iba.

– Vi har én mann i Norge som kan showpiece på brødsiden (Ivar Bakke red. mrk). Og så har vi begynt å lukte på sukker nå. Og vi har vist flere ganger i nordisk at vi kan sjokolade også, men vi må rett og slett bli tøffere i trynet. Det holder ikke å bare være gode håndverkere, vi må bli kunstnere!

Et utsnitt av Kinas Showpiece som viser hvilket nivå Norge må opp på om de vil kjempe på det øverste nivået.
Et utsnitt av Kinas Showpiece som viser hvilket nivå Norge må opp på om de vil kjempe på det øverste nivået.

Vil dra inn andre miljøer
President i BKLF, Ole John Berntsen, har selv konkurrert i konditorfaget og ser en rivende utvikling på nivået både i Norge og ute i verden siden han selv var i manesjen.

– Jeg tror vi har jobbet veldig rett. Vi har et godt grunnlag og god fagkompetanse. Vi har gode teknikker. Vi har jobbet steg for steg og har jobbet frem noe som ingen kan ta fra oss. Vi er veldig stødig på smaker, teknikker og dessert. Nå må vi begynne å jobbe med skulpturene. Vi må bli litt mer kunstnere, i tillegg til å være gode konditorer, sier Berntsen. Løvaas er tenker at samarbeid med andre kunstneriske miljøer kan være noe av løsningen.

– Vi trenger hjelp fra andre miljøer. På bakesiden tok vi inn en scenograf for å hjelpe oss. Vi må få inn kunst- og håndverksskolen til å støpe silikonformer for oss. Vi må bli mer gale. Vi må kanskje gi andre kunstnere mulighet til å bygge CV’en sin rundt landslaget. Jeg er helt sikker på at mange i startgropa på den estetiske biten synes det er veldig moro å bidra med noe sånt. Det behøver ikke koste all verden heller, men vi må knytte de kontaktene og få med oss noen som vil hjelpe oss med det, for på det feltet blir vi rett og slett litt håndverkere, sier Løvaas.

Lyu Haoran var i en klasse for seg selv i VM for unge konditorer, mye på grunn av et suverent sukkerarbeid.
Lyu Haoran var i en klasse for seg selv i VM for unge konditorer, mye på grunn av et suverent sukkerarbeid.

Vil gjøre om på norske konkurranser
– Vi må begynne å konkurrere mer på showpiece. Vi må kanskje snu litt på konkurranseformen vi har i Norge. Kanskje må vi se om vi bør ha egne showpiece-konkurranser og konkurrere mer på det som teller mest ute i verden. I Norge har vi mest fokus på smak og teknikker, og mindre fokus på showpiecen. Det må vi gjøre noe med, avslutter Berntsen.

Powered by Labrador CMS