Pålegget lagres kaldt i skåler og legges i baguetten når den selges.

Vil spare miljøet med egenutviklet baguettesystem

Kjell Helge Korsnes i MP Storkjøkken er lei av både unødvendig matsvinn og middelmådige baguetter. Nå har han utviklet et baguettesystem som tar seg av begge problemene.

Publisert Sist oppdatert

På denne måten kan man lettere unngå matsvinn, i form av at det ikke lages opp ferdige, påsmurte baguetter som ingen kjøper.

Systemet er inspirert av et system Korsnes lanserte for mange år siden der pålegg og brødvarer skilles, slik at brødvarene og pålegg lagres adskilt på hver sine optimale temperaturer.

Mattilsynet krever at kjølte varer skal oppbevares i fire grader, men brødvarer får dårligere kvalitet i denne temperaturen. I tillegg trekker fuktigheten fra pålegget inn i brødet, noe som forringer kvaliteten på både brødet og pålegget ytterligere. Er baguetten i tillegg pakket inn i plast blir kvaliteten enda dårligere, sier Kjell Helge Korsnes, eier og gründer av MP Storkjøkken.

Han har lenge gått med en idé om hvordan bakeri, kafeer, kantiner, catering og andre utsalgssteder kan servere bedre baguetteprodukter til sine kunder, samtidig som de raskere kan servere flere kunder, og redusere matsvinnet.

Slik fungerer baguettsystemet

Med MP Storkjøkken sitt system, lager du til spesialutformede skåler med ferdig dandert pålegg, som deretter vakuumeres og legges kjølig. Baguettene stekes og oppbevares separat. Når en kunde legger inn en bestilling, skjæres baguetten på langs og settes i et egenutviklet stativ som holder den åpen. Om kunden vil ha dressing eller majones tas det på, deretter tar du ut en pose med pålegg fra kjøleskapet og skyver pålegget enkelt over i baguetten.

Hele prosessen tar ett minutt, og kunden får servert en helt fersk, temperert baguett, med avkjølt pålegg som holder topp kvalitet. Tanken er at løsningen også kan benyttes som selvbetjening.

I løsningen er det også laget skåler som er tilpasset brødskiver.
I løsningen er det også laget skåler som er tilpasset brødskiver.

Viser frem systemet på Foodscape

10. og 11. oktober reiser Kjell Helge til Foodscape for å vise frem baguettesystemet. Foodscape arrangeres for første gang i år på Norges Varemesse i Lillestrøm.

Reduserer matsvinnet

– Ved å bruke dette systemet kan man produsere opp påleggspakker når det er rolige perioder i løpet av arbeidsdagen. Pakkene holder seg en uke i kjøleskapet, så det er lett å tilpasse antallet. Det eneste matsvinnet du kan ha med denne metoden, er om du steker opp for mange baguetter, sier Kornes og fortsetter:

– På denne måten kan man lettere unngå matsvinn, i form av at det ikke lages opp ferdige, påsmurte baguetter som ingen kjøper. Og dersom du får ekstra mange kunder, kan du dekke etterspørselen uten å måtte bruke dyrebar tid i en hektisk periode av arbeidsdagen.

Kjell Helge Korsnes og Astri Eide i MP Storkjøkken tar med seg det nye «smøre-systemet» til Foodscape denne uka-
Kjell Helge Korsnes og Astri Eide i MP Storkjøkken tar med seg det nye «smøre-systemet» til Foodscape denne uka-

Godkjent av Mattilsynet

Baguettesystemet til MP Storkjøkken er nøye gjennomtenkt, testet og designbeskyttet. Skålene som pålegget oppbevares i er spesialdesignet for å passe bagetter, foccacia og vanlige skiver. Per dags dato er de laget av plast, men etter hvert vil disse bli videreutviklet og produsert i egnet papp.

– Det går med litt plast, men plasten blir ikke med kunden ut av utsalgsstedet, og alt kan resirkuleres på riktig måte, forteller Kornes som også har hatt kontakt med Mattilsynet i utviklingsprosessen og fått deres godkjennelse på å produsere på denne måten.

– Det er ikke noe problem å oppbevare pålegg og grønnsaker sammen i en vakuumert pose. Det eneste som kreves er at det må merkes og settes holdbarhetsdato på, sier Kornes.

Powered by Labrador CMS