Gjøvikbedriften holder stand som storleverandør av lefser og lomper til Hedmark og Oppland. Regnskapstallene viser stabile salgsinntekter, på om lag 56 millioner kroner, de siste fem årene.

Mens pølsemarkedet er i radikal endring, vil folket fortsatt ha det samme tilbehøret: lefse og lompe. Suksessoppskriften er klar:

– Vi lager produktene våre etter en god, gammel oppskrift. De skal være ferske! sier dagligleder Per Wilhelm Klevenberg til Bakeri.net.  Under høysesongen deltar 12 stykker i produksjonen på det meste. De står på hele natten for å kunne levere ferske lefser og lomper. Den første bilen reiser fra bakeriet med ferskvarene allerede klokken 03 om natten, mens den siste bilen kjører rundt 07.30, opplyser Klevenberg.

 

Heleid datterselskap

Engers Lefsebakeri AS er et heleid datterselskap av Mustad Industrier AS. Bakeriet har 57 ansatte og omsatte i fjor for nesten 57 millioner kroner.  I tillegg til Oppland og Hedmark er salgsområdet nordre del av Akershus og Buskerud. Over 95 prosent av salget skjer med egne salgsbiler.

– Dette er i tråd med våre  idealer om kortreist mat og ferskhet på varene. Vi bruker lokale råvarer, sier Klevenberg.

 

Spiser tre ganger så mye

Kundenes alderssammensetning er ganske jevnt over hele skalaen fra ung til eldre. For lomper vil alle ha.

– Inntrykket vårt er at også veldig mange unge liker lomper og lefser, iallfall i Hedmark og Oppland.

Et høyt konsum av lefser er spesielt med Hedmark og Oppland. Her spiser man nemlig tre ganger så mye lomper enn folk i Oslo. Engers har truffet hjemmemarkedet med produktene de lager og leverer.

 

Høysesongen er i gang

Potetlefsene kan spises med pølser og mye annet, mange liker fortsatt for eksempel den gode, gammeldagse varianten med sirup eller sukker. Jo ferskere de er, jo bedre egner de seg for å kunne spises på flere måter, forteller Klevenberg.

Etterspørselen etter lompene nærmer seg et høydepunkt for året.

– Det var et ordentlig bra etterspørsel før pinsen og 17. mai. Sola varmet og det var merkbart at folk gledet seg til å finne frem grillen og kose seg med pølser og lomper.

 

Status quo

Engers bakeri har ingen umiddelbare planer om å utvide salgsområdet drastisk. Bedriften vil heller være tro mot konseptet sitt.

– I utgangspunktet ønsker vi å være der vi er. Konseptet vårt er å levere ferske, gode og tradisjonsrike varer. I dag har vi et produksjonsanlegg og distribuerer varene i en radius på 10 – 15 mil fra bakeriet. Går vi utover dette, vil kjøreavstandene bli for store til at vi klarer å levere de ferske lompene som har vært suksessoppskriften så langt, sier Per Wilhelm Klevenberg til Bakeri.net.