Kullet som tok diplombakerutdannelsen er i gang med et nytt kull i 2018/2019, sammen med instruktørene.

Vil du fordype deg i bakerfaget?

Diplombakerutdanningen 2020 er enda mer praktisk rettet og legger i år stor vekt på baketeknologi. Påmeldingfristen er 13. mars.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å nå de faginteresserte bakerne rundt om i Norge.

Nytt kurs har oppstart i slutten av april og påmeldingsfristen er allerede 13. mars. Meld deg på her! Samlingene vil foregå hos Nofima på Ås.

Mer baketeknologi

Rammen rundt, og mye av innholdet blir som i tidligere diplombakerkurs. Forskjellen fra tidligere kurs til årets, er primært at det legges enda mer vekt på baketeknologi, og det skal brukes mer tid i bakeriet for å koble teorien tettere opp mot praksis. Målet er å heve kunnskapen til fagpersoner rundt i landets bakerier.

– Vi har funnet innhold og opplegg for kurset som fungerer godt. Dette har vi jo nå prøvd noen ganger og vet at denne kunnskapen etterspørres. Diplomutdanningen består av et basiskurs og selvvalgte fordypningsområder hvor studentene virkelig kan sette seg inn i faget, sier fagansvarlig for diplomutdanningen, Anne Kjersti Uhlen.

Dette lærer du

  • Bakeprosess for brød og gjærdeigsprodukter
  • De viktigste funksjonelle egenskapene i mel som har betydning i bakeprosessen
  • Brød/bakervarers betydning for ernæring og helse
  • Hvordan variasjoner i melkvalitet påvirker prosess og produktkvalitet
  • Betydning av andre ingredienser, bakehjelpemidler og tilsetningsstoffer
  • Sensorikk og enkle forbrukerundersøkelser
  • Større helhetsforståelse av korn og mel som råvare i verdikjeden

Selvstudie på nett

Det legges opp til tre samlinger, med varighet på to dager hver samling. Teorien gjennomgås på samlingene, men er i stor grad lagt opp som selvstudie på nett, blant annet med videoer, nettpresentasjoner, selvtester og lignende. Teorien skal danne bakgrunn for praktiske bakeforsøk samt aktiviteter i bakeriet hos Nofima på Ås.  Det er økt forståelse gjennom kombinasjon av teori og praksis som er det man i hovedsak jobber med på samlingene.

Deltakerne skal gjennomføre et obligatorisk prosjektarbeid mellom samlingene, og deltagerne skal presentere dette prosjektarbeidet på siste kursdag. Et godt gjennomført prosjektarbeid er en forutsetning for å få tildelt diplomet. Les mer om innholdet på diplombakerutdanningen her! 

Søker faginteresserte bakere

Målgruppen for kurset er ansatte i bakerbransjen med fagutdanning baker- og konditor fra videregående skole, og med yrkespraksis fra bakerbransjen. Kurset bygger på grunnutdanningen i bakerfag og ligger på et høyere nivå.

– Vi ønsker å nå de faginteresserte bakerne rundt om i Norge. Dette kurset er designet for dem som ønsker å tilegne seg mer kunnskap om eget fag, som kan settes ut i praksis på arbeidsplassen, sier Anne Kjersti Uhlen.

Sammen med Uhlen, vil også forsker ved Nofima, Ann Katrin Holtekjølen, bistå studentene med sin kunnskap. Mye av det praktiske arbeidet på samlingene ledes av Nofima-baker Fredrik Andresen.

Powered by Labrador CMS