Vil bli størst på glutenfritt

I Signo Rycons bakeri kommuniseres det kun med tegnspråk. Alle som jobber i bakeriet er døve eller hørselshemmede, med unntak av arbeidsleder Laurent Touya.

Publisert Sist oppdatert

Vi har store mål og vi vil bli det største bakeriet i Skandinavia på glutenfrie bakervarer.

Signo Rycon driver arbeidstrening for døve og hørselshemmede på Ryen i Oslo. Her kan døve, døvblinde og andre med hørselskader få verdifull arbeidserfaring som kan være vanskelig å få andre steder.

– Flere av de som jobber her hadde et ønske om at vi startet opp et bakeri. I 2015 fikk vi en forespørsel fra en samarbeidspartner som driver med spirer om vi kunne tenke oss å produsere glutenfrie brød. De hadde allerede en avtale med Norgesgruppen. Vi kastet oss rundt og startet prosjektering og søkte etter en erfaren baker som arbeidsleder i det splitter nye Rycon Bakeri, forteller Hilde Astrup, avdelingsleder for produksjon i Signo Rycon.

Slik kom Signo Rycon i kontakt med Laurent Touya, en dreven baker med lang fartstid fra blant annet Mesterbakeren.

– Jeg synes jobben virket interessant og meningsfull, også var den jo på dagtid. Så jeg søkte og fikk jobben, sier Laurent.

Vi er i samtaler med andre aktører i dagligvaremarkedet om levering.

Prøvebaking og reseptutvikling

Da franskmannen dukket opp til sin første arbeidsdag i august 2015, var bakeriet alt annet enn ferdig.

– Det var litt kaos og ikke akkurat klart til produksjon. Men vi tok tak og var klare til prøveproduksjon i slutten av august. Så var det prøving og feiling en periode for å finne gode resepter og prosesser. Vi skulle lage to glutenfrie brød for firmaet Pure Food Norway, som skulle selges i Meny-butikker over hele landet. Ett chiabrød og et spirebrød, begge til serien ”fri for” som er produkter uten gluten og melk, forteller Touya.

Etter et par-tre måneder var alle resepter klare og man fant en prosess som fungerte godt. Produktene var godkjent og leveringen til Meny startet i uke 8 – 2016. Brødene er godt mottatt av forbruker og det selges om lag 10 000 Rycon-brød i uka.

– Vi er i samtaler med andre aktører i dagligvaremarkedet om levering, vi tror mange forbrukere er interessert i våre produkter. Vi har også en avtale med en stor hotell-kjede på trappene og vi jobber kontinuerlig med å skaffe flere kunder. Vi har mål om å vokse, sier Hilde Astrup.

Vil bli størst i Skandinavia

Fakta om Signo Rycon

Signo Rycon AS er en del av stiftelsen Signo, som er en diakonal, ideell stiftelse innen Den norske kirke. De har skole, arbeid og helse- og omsorgstjenester for døve, hørselshemmede og døvblinde. De driver tre landsdekkende arbeidsmarkedsbedrifter og målsetningen er å få deltakerne i arbeid i tett samarbeid med NAV. Det jobber syv personer i Rycon Bakeri og en attføringskonsulent pluss Laurent Touya, som er arbeidsleder.

Produksjonen har nå gått seg fint til og det er så godt som ingen svinn. Det ble til å begynne med brukt norsk mel til produksjonen, men Laurent har begynt å importere.

– Det norske melet var ikke i den kvaliteten vi ønsket og nå importerer vi vårt eget mel. Glutenfrie bakervarer har jo en tynn konsistens i forhold til konvensjonelle, så vi har prøvet og feilet for å finne de riktige reseptene, fortelle Laurent.

I dag produserer bakeriet 2000 brød hver dag og nye produkter kommer til. Planene fremover er hårete.

– Vi har store mål og vi vil bli det største bakeriet i Skandinavia på glutenfrie bakervarer. Produktene våre er gode og vi tror vi skal få det til, sier Hilde Astrup.

Skal bygge nytt bakeri

I dag er bakeriet lokalisert på Ryen i Oslo, men lokalene de holder til i er regulert til boliger, så Rycon Bakeri er på leting etter nye lokaler eller en tomt til nybygg.

– Vi skal bygge nytt bakeri, men vi vet ikke hvor ennå. Men det blir i Oslo. Lokalene vi har i dag, har vi også vokst fra, siden produktporteføljen vår stadig øker. Så vi skal også utvide her i nærmeste fremtid, sier Laurent.

Når nytt bakeri skal bygges vil også Laurent få muligheten til å være med i planleggingen helt fra starten av, og det tror franskmannen er en fordel.

– Da kan jeg være med helt fra starten av og kan bruke min erfaring til å bygge et mest mulig effektivt bakeri, sier Laurent.

Vil bli lærebedrift

Per i dag er ikke Rycon Bakeri en lærebedrift, men det jobbes med saken.

– Vi ønsker å bli lærebedrift så snart som mulig. Det er viktig for oss siden vi er en arbeidstreningsbedrift. Hit kommer mange som ikke klarer seg i vanlig arbeidsliv eller som har hatt problemer med å skaffe jobb på grunn av hørselsskaden sin, forteller Astrup.

– Hvordan er det å lære opp folk som ikke hører hva du sier?

– Det har gått utrolig bra. Alle som jobber i bakeriet er veldig motiverte og de hjelper meg med å kommunisere. Jeg har jo tatt tegnspråkkurs, men det tar tid å lære alle tegn. Men det går utrolig bra, og det er sjelden misforståelser, sier Touya.

Powered by Labrador CMS