Uansett hvor liten eller stor disken og lokalet er; det betyr mye hvor du plasserer de ulike varegruppene. Plasserer du den bate varegruppen på den beste salgsplassen vil de gi deg økt salg.

Vareplassering er sentralt

Vareplassering er sentralt for å lykkes med salg. Da må du vite hva som er dine beste varer og hva som er de beste salgsplassene.

Publisert Sist oppdatert

Plasserer du den beste varegruppen på den beste salgsplassen garanterer jeg at du selger mer!

Med vareplassering mener jeg her plassering av de ulike varegruppene i butikken. Det viktigste utgangspunktet for god vareplassering er at de beste varene alltid må få de baste salgsplassene i butikken. For å få til dett er det da to ting du må vite:

  1. Hva er de beste varene?
  2. Hva er de beste salgsplassene?

Svaret på disse spørsmålene vil være forskjellig fra butikk til butikk, så du må gjøre jobben og finne de riktige svarene for din butikk.

Modellen nedenfor er en svært enkel metode for å vurdere de ulike varegruppene i forhold til hverandre.

Varer med høy fortjeneste (i %) og høyt salg er vinnervarene dine. For de fleste vil de beste varegruppene være påsmurt og kaffe, gjerne fulgt av søtbakst og kanskje kaker.

En trafikkskaper er en vare vi selger mye av, men har lav fortjeneste på, et eksempel kan være brus.

Typiske serviceprodukter og dovne er for mange butikker handelsvarer (ta med hjem-varer) som syltetøy, skinke, posekaffe, drops mm. Nyheter starter også som regel i en av disse kategoriene, og da er det viktig å være bevisst på hvor lang tid de skal få for å bevege seg over i vinnerkategorien.

Din Baker-Tronds salgsskole på Bakeri.net

Mange av detaljene og virkemidlene innenfor salg er banale og opplagte, det er ting som vi ser på som en selvfølge. Andre detaljer er mange ikke bevisste på hvor mye de betyr. Alle detaljer i butikken er med å påvirke, negativt eller positivt. Å jobbe aktivt og systematisk med å skape en mer selgende butikk, handler om å unngå negativ påvirkning og optimalisere den positive påvirkningen.

I denne artikkelserien skal vi se på noen av de detaljene som er med å avgjøre om din butikk går i pluss eller minus.

Det neste du må vurdere er hvilke salgsplasser som er de beste. Kanskje har du en disk der du har plass til alle de beste varene. Hvor i disken er den beste plassen? Lengst til høyre, lengst til venstre, nærmest kassen? Her er det ingen fasitsvar, du må vurdere dette i den enkelte butikk. Hvordan er kundestrømmen? Hvor kommer kundene inn? Hvilken plass er mest synlig? Hvilken plass har best belysning?

Plasserer du den beste varegruppen på den beste salgsplassen garanterer jeg at du selger mer!

 

Tronds tips

  • De beste varene må alltid få den beste plassen
  • Definer hva som er dine beste varer, med størst potensial
  • Definer hva som er de beste salgsplassene i butikken
  • Tenk kundestrøm når du plasserer de ulike varene
Powered by Labrador CMS