Anne Berit og Espen Willard driver Kringla Konditori og Bakeri i Tistedal og Rakkestad.

Tredoblet omsetningen på fem år

Anne Berit og Espen Willard har gjennomført en vellykket snuoperasjon etter at de kjøpte tilbake Kringla Konditori og Bakeri i Tistedal.

Publisert Sist oppdatert

Vi har veldig mange flinke ansatte som jobber for oss.

Ekteparet Anne Berit og Espen Willard traff hverandre på baker- og konditorlinjen i Fredrikstad da de var 17 år gamle.

— Og etter det har vi stort sett vært sammen hele tiden, forteller Espen til Bakeri.net.

Han utdannet seg til baker og hun ble konditor. 22 år gamle kjøpte de bakeriet som onkelen til Espen, Fred Olsen, hadde startet i Tistedal i 1994: Kringla Konditori og Bakeri.

— Vi var unge og jobbet veldig mye, nesten døgnet rundt. Da vi etter hvert fikk barn nummer to, ble det for slitsomt, og vi bestemte oss for å selge, sier Willard.

Gikk dårlig

På det tidspunktet, i 2011, hadde Kringla Konditori og Bakeri AS en årlig omsetning på ni millioner kroner og et årlig resultat på mellom 800 000 og 900 000 kroner. Ett år senere var omsetningen sunket til 4,6 millioner kroner og resultatet ble et underskudd på 229 000 kroner.

— Resultatmessig gikk det ikke så bra for de nye eierne, kommenterer Willard, som ikke er helt sikker på hvorfor han og kona etter hvert bestemte seg for å ta over igjen.

— Det er et godt spørsmål! Vi var borte i cirka to år før vi kjøpte bakeriet tilbake. Da var det dårlig stelt, og flere av de ansatte hadde sluttet. Men de siste årene har vi gjennomført en vellykket snuoperasjon. Vi har nå fått tilbake både gamle kunder og gamle ansatte. I fjor omsatte vi for over 13 millioner kroner, forteller han.

— Hvordan klarte dere det?

— Fordi omsetningen var så lav da vi kjøpte bakeriet tilbake, valgte vi å åpne et nytt utsalg i Rakkestad. Slik fikk vi omsetningen opp og gå igjen. Alt av overskudd ble brukt på vedlikehold og utbedringer av bakeriet i Tistedal. Og etter hvert kom altså gamle kunder og gamle ansatte tilbake igjen, slik at omsetningen økte sakte, men sikkert, sier Willard.

Tar mer fri

Han innrømmer at det har vært enda mer krevende enn de hadde tenkt, å bygge bakeriet opp igjen.

— Det har vært mye arbeid, men vi har uansett ikke jobbet så mye som første gangen vi kjøpte Kringla. Denne gangen har vi vært veldig tydelige på at vi skal ha et liv også utenfor jobb. Derfor har vi blitt mye flinkere til å delegere ansvar. I sommer har jeg kona hatt fire uker ferie for første gang. Tidligere tok vi bare to uker. Vi har veldig mange flinke ansatte som jobber for oss, og det er mye takket være dem at vi har lyktes med å snu underskudd til overskudd.

— Har du noe tips til andre som vil prøve å gjennomføre en slik snuoperasjon?

— Jeg tror det er viktig å huske på at vi driver i en hard bransje, hvor vi blir færre og færre. Det er vanskelig, og man kan uansett ikke gjøre noe mer enn sitt beste. Men du må tørre å prøve, og så må du stå for det du har gjort. I tillegg er det viktig å ha det gøy på jobb!

 

 

Powered by Labrador CMS