Vibeke Løseth er kjent som avtroppende trener og tidligere utøver på konditorlandslaget, som til daglig jobber som produktutvikler i Bakehuset.

– Jeg hadde tenkt på å ta svennebrevet i bakefaget en god stund og så dukket muligheten opp på jobb. Nå kan jeg offisielt kalle meg baker også. Det føles bra, litt uvant, men jeg skal fint klare å venne meg til det, sier en glad Vibeke Løseth, som bestod fagbrevet med glans.

Intens trening

Teorien tok Løseth i fjor høst, og satte i gang med trening på den praktiske delen etter hun kom hjem fra VM tidligere i høst. Det har gått med mange kvelder og helger til å bake brød, julekaker, wiener- og småbakst.

På prøven fikk hun vist sensorene at hun har tatt treningen på alvor. Tretti kilo brøddeig er bakt ut til tre sorter brød, alt slått opp for hånd. Julekaker i fleng er formet av fem kilo deig, og fem kilo hvetedeig er formet til to varianter til. Tre kilo wienerbrøddeig har blitt til en stor kringle og tre typer små wienerbrød. Småbakst har tatt form til focaccia og rundstykker. Det gikk veldig fint.

– Hvorfor ønsket du å ta svennebrev i bakefaget?

– Jeg har jo jobbet tett med bakere i mange år og ønsket en større kunnskap om prosessen. Deig er spennende og det tar tid å bli ordentlig kjent med den og man må ha god kontroll på omgivelsene. Mye spiller inn og små justeringer kan gi store utslag. Dette synes jeg er spennende. Jeg har lært mye om viktigheten av prosess, sier Vibeke.

Mesterbrev neste

– Dessuten kan jeg nå ta mesterbrev i bakefaget. Jeg har dansk svenneprøve i konditorfaget og dermed kan jeg ikke ta mesterbrev som konditor i Norge. Det tror jeg blir neste steg sammen med diplombakerutdannelsen.

– Er det noe nytteverdi å ha denne kunnskapen i både konditor- og bakefaget?

– Ja, kunnskap øker forståelsen for hvordan man kan nå et felles mål. Det har vært gøy å få lære så mye nytt og jobbe kreativt i en ny setting. Det gir absolutt mersmak, og gir meg flere strenger å spille på i jobben som produktutvikler. Og så gir det meg mer tyngde og en faglig trygghet. Nå kan jeg med større trygghet mene noe om det baketekniske, nå er jeg jo også baker!

– Vil du anbefale andre konditorer å ta svennebrev som baker?

– Ja, absolutt. Det skaper en større forståelse mellom fagene, særlig i mindre og mellomstore bakerier. Mye henger også sammen, så å kunne begge fag er veldig nyttig. Dessuten vil jeg anbefale bakere å ta svenneprøven i konditorfaget, av samme grunn som nevnt.